Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
38,94 10% 694,13 Mn 35,50 / 38,94
20,24 10% 138,16 Mn 17,83 / 20,24
132,00 10% 146,37 Mn 120,20 / 132,00
8,92 9.99% 13,16 Mn 8,46 / 8,92
410,50 9.98% 34,80 Mn 410,50 / 410,50
13,14 -10% 929,60 Mn 13,14 / 14,97
6,30 -10% 9,81 Mn 6,30 / 7,00
31,20 -9.98% 193,49 Mn 31,20 / 33,70
948,00 -9.97% 5,58 Mn 948,00 / 948,00
12,04 -9.81% 649,03 Mn 12,03 / 12,55
303,25 -1.62% 13,05 Mr 301,25 / 310,75
434,00 3.27% 12,38 Mr 421,50 / 443,50
294,25 3.61% 12,35 Mr 281,00 / 303,75
3,20 1.91% 10,03 Mr 3,16 / 3,27
70,90 -3.14% 7,75 Mr 70,40 / 73,60
18,97 -0.05% 480,17 Mn 18,55 / 19,18
294,25 3.61% 12,35 Mr 281,00 / 303,75
730,50 -1.48% 2,15 Mr 725,50 / 745,50
93,35 0.97% 475,39 Mn 92,95 / 95,20
109,80 -1.88% 125,22 Mn 109,30 / 112,60
31,80 1.34% 127,48 Mn 31,38 / 32,30
10,32 -2.55% 213,82 Mn 10,27 / 10,67
84,80 3.16% 503,42 Mn 82,75 / 85,30

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 129/147 ÝlkÝlk ... 2979119127128129130131139 ... SonSon
Arama sonucu : 1173 madde; 1,025 - 1,032 arasý.

Konu: Beyaz Yaka Ýçin Tasarruf ve Yatýrým Koçluðu-3

1. Baþlýk eskisi kadar aktif deðil, artýk beyaz yakalarýn pek tasarruf ve yatýrým yapacak hali kalmadý galiba

Ben biraz kiþisel bir yazý yazayým, son bir yýlki performansýmý paylaþmak istiyorum.

Aile varlýðýmýzýn;
    %10-15'i acil para lazým olursa diye iki farklý para piyasasý fonunda duruyor, biri yýllýk %18,1 diðeri %17,7 getirmiþ.
    %50 kadar dolar olarak uzun vadeli eurobondlarda, dolardaki yýllýk artýþ (8,18'den 14,68'e) %80, yýlda %6-7 gibi de kupon alýyoruz, dolayýsýyla burada da yýllýk TL bazýnda %86 gibi bir artýþ olmuþ diyebiliriz.
    %35-40 kýsmýný da ben aktif olarak borsa, viop, dolar, altýn alýp satarak yönetiyorum. Son bir yýlda hisselerde tüpraþ, ereðli, akbank, garanti, iþbankta iþlem yaptým. Bu portföyümde de yýllýk getiri %63 olmuþ. Aslýnda çok daha iyi olacaktý ama 20 aralýkta viopta altýnda long kontratlarda yakalandým ve büyük zarar yazdým ardýndan aracý kurumun teminatlarý bir anda üç katýna çýkarmasý, iþlem limiti koymasý vb gibi nedenler de eklenince kolay toparlanamadým.
    (Yukarýya dahil etmediðim biraz da fiziki altýn var, onlar yýllardýr duruyor yatýrýmdan saymýyor, yokmuþ gibi davranýyoruz)

Karþýlaþtýrma için bir yýlda bist100 bir yýlda %58 artmýþ.
    Gayrimenkul endeksi de ülke geneli için yanlýþ hatýrlamýyorsam yýllýk %75 büyük þehirler için %80-85 arttý.
    Yýllýk TÜFE %54, ÜFE %105.

Kýsacasý tüfeye göre toplamda paramýzýn deðerini koruduk gibi görünüyor, üfeye göre ise haliyle eridi. Dinamik þekilde portföyle uðraþýp zaman ve emek harcamak yerine dolara veya gayrimenkule yatýrsaydým zahmetsiz dertsiz daha çok kazanmýþ olurdum ama buna da dertlenecek halim yok, bilemezdim sonuçta.

Önümüzdeki yýl için para piyasasý fonunun sefil getirisini gözönüne alarak çok büyük bölümünü bozup baþka alanda deðerlendirmeye karar verdik, acil para gerekirse borç veya kredi çekeriz.

vallahi zamlardan sonra çok bir tasarruf imkaný kalmadý üstadým ... üstelik beyaz yaka ile asgari ücret arasýndaki fark iyice daraldý
    ben son 10 yýl içerisinde iþe baþladýðým için nispeten þanslýyým þimdilerde üniversitede okuyan veya iþ hayatýna yeni atýlan arkadaþlar için çok üzülüyorum... bir ev bir araba sahibi olmak bir ömür sürmemeliydi... meslek hayatýnýn baþýnda olan arkadaþlar eðer mümkünse oturmak için ev alabilir ..anlaþýlan bu maliyetler artmaya devam edecek ve ülke sýnýrlarý ihlal edilerek sürekli göçmen geldiðinden kiralar da geri kalmayacak ... belki ilerde sert faiz artýþý olursa satmak zorlayabilir o yüzden yatýrýmlýk yerine oturulacak ev daha önemli ... ben iki yýl önce almadýðým için piþmaným ne zaman alabilirim bilemiyorum
    bununla birlikte eðer imkan yoksa son zamlar da dikkate alýndýðýnda borsa ucuz kaldý gibi ... ancak mutlaka mevsim bahar olacak yabancý geri gelecek bize ralli yaptýracak diye düþünmemek lazým... belki borsamýzýn yeni normali sektörüne göre tl bazlý 5-15 fk civarýdýr... psikoloji iyi hazýrlamak lazým diye düþünüyorum... son 1 ayda güzel bir artýþ oldu son bir yýl ise enflasyona bakýnca hüsran... yine de ben buralardan maliyetlenmekten þikayetçi deðilim... aylýk birikimimin %45i ile ihracat yapan temettücü þirketlerden biriktiriyorum..
    riski daðýtmak için de %35 yabancý hisse senetleri, biraz gümüþ biraz viop ile yola devam ediyorum... eðer yýlsonuna doðru fed sert faiz artýþýna giderse yabancýlarý ve gümüþü eurobonda çevirmeyi düþünüyorum ... o dönemlerde borsada düþüþ olursa temettücülere de arka çýkmaya çalýþacaðým... yabancý hisse senetlerine yatýrým yapmak isteyen arkadaþlar bu konudaki sayfalarý takip edebilir ayrýca tefasta da çok baþarýlý fonlar var hatta ben arada hesap kitaba bakýyorum fonlar gayet de güzel getiriyor..
    viop konusunda ise kesinlikle olaya al-sat olarak bakmamalý diye düþünüyorum.. ilk hedef portföyü trend halindeki düþüþlere karþý koruyabilmek olmalý... belli bir indikatöre göre trend takibi yapýlabilir... eðer getiri amacýyla da iþlem yapýlýyorsa çok kazanmaktansa strateji dahilinde düzenli kazanmak daha önemli bence ... çünkü iþlem kaldýraçlý olduðundan bir trend yakalandýðýnda zaten getirisi tatmin edecektir... ben 5 saatlik-günlük grafiklere gün içinde bir kaç kez bakýyorum... haftada bir kaç iþlem yapýyorum... viopta bile uzun vadeci oldum gibi limitleri de bilmek gerekiyor... herkesin risk algýsý farklýdýr ancak eðer toplam portföyün yüzde20sini geçmeyecek bir tutar teminat olarak tutulur ve bunun da büyük bir bölümü (2/3ü 3/4ü vb) iþleme sokulmazsa, kalan kýsýmda 2-3 pozisyona bölünürse çok ekstrem olaylarýn yaþandýðý günlerde bile kayýplarýn kabul edilebilir seviyede kalmasý saðlanabilir...benim naci aðbalýn görevden alýndýðý haftasonu dolar short, kkm'nin açýklandýðý gün ise long pozisyonum vardý Allahtan çok deðildi ... böyle ekstrem günleri sýk sýk yaþýyoruz malesef o yüzden kaldýraçlý piyasada önlem üstüne önlem almak hedge amacýný ön planda tutmak daha yararlý olabilir
    benim de bir yýllýk bilançom tüfenin biraz üzerinde ama özellikle son bir yýldaki fakirlik moralimi bozuyor... inþallah zamanla her þey yoluna girer maaþýmýzý aldýðýmýz paramýz deðerlenir o zaman daha verimli bir þekilde tasarrufa - yatýrýma devam edebiliriz
    son dönemde hem bu sayfanýn hem twitterdaki arkadaþlarýn etkisiyle insanlarýn borsaya sadece al-sat mantýðýyla deðil yatýrým amacýyla yaklaþtýðýný görmek beni çok mutlu ediyor... çünkü zaten emeðin getirisi kuþa döndüðünden bunu kýsa sürede katlamaktansa koruyarak arttýrmaya çalýþmak bilinci çok önemli... piyasa büyük risk alanlarýn çoðunu eninde sonunda yakalýyor gerçekten ... þirketlerin raporlarýný yatýrýmlarýný piyasa deðerini çok güzel araþtýran inceleyen çok deðerli arkadaþlar var onlarý okumak büyük keyif... bu sayfanýn buradaki üstadlarýn yeri hep ayrý
    tüm forumdaþlara saðlýklý mutlu pazarlar hayýrlý ramazanlar dilerim
    yazdýklarým tamamen kiþisel yorumlarým olup hiçbir þekilde yatýrým tavsiyesi deðildir ... sizi mutlu edecek ninja yolunu kendiniz çizmeniz dileðiyle...

3.  Alýntý Originally Posted by HATAKE Yazýyý Oku
    vallahi zamlardan sonra çok bir tasarruf imkaný kalmadý üstadým ... üstelik beyaz yaka ile asgari ücret arasýndaki fark iyice daraldý
    ben son 10 yýl içerisinde iþe baþladýðým için nispeten þanslýyým þimdilerde üniversitede okuyan veya iþ hayatýna yeni atýlan arkadaþlar için çok üzülüyorum... bir ev bir araba sahibi olmak bir ömür sürmemeliydi... meslek hayatýnýn baþýnda olan arkadaþlar eðer mümkünse oturmak için ev alabilir ..anlaþýlan bu maliyetler artmaya devam edecek ve ülke sýnýrlarý ihlal edilerek sürekli göçmen geldiðinden kiralar da geri kalmayacak ... belki ilerde sert faiz artýþý olursa satmak zorlayabilir o yüzden yatýrýmlýk yerine oturulacak ev daha önemli ... ben iki yýl önce almadýðým için piþmaným ne zaman alabilirim bilemiyorum
    bununla birlikte eðer imkan yoksa son zamlar da dikkate alýndýðýnda borsa ucuz kaldý gibi ... ancak mutlaka mevsim bahar olacak yabancý geri gelecek bize ralli yaptýracak diye düþünmemek lazým... belki borsamýzýn yeni normali sektörüne göre tl bazlý 5-15 fk civarýdýr... psikoloji iyi hazýrlamak lazým diye düþünüyorum... son 1 ayda güzel bir artýþ oldu son bir yýl ise enflasyona bakýnca hüsran... yine de ben buralardan maliyetlenmekten þikayetçi deðilim... aylýk birikimimin %45i ile ihracat yapan temettücü þirketlerden biriktiriyorum..
    riski daðýtmak için de %35 yabancý hisse senetleri, biraz gümüþ biraz viop ile yola devam ediyorum... eðer yýlsonuna doðru fed sert faiz artýþýna giderse yabancýlarý ve gümüþü eurobonda çevirmeyi düþünüyorum ... o dönemlerde borsada düþüþ olursa temettücülere de arka çýkmaya çalýþacaðým... yabancý hisse senetlerine yatýrým yapmak isteyen arkadaþlar bu konudaki sayfalarý takip edebilir ayrýca tefasta da çok baþarýlý fonlar var hatta ben arada hesap kitaba bakýyorum fonlar gayet de güzel getiriyor..
    viop konusunda ise kesinlikle olaya al-sat olarak bakmamalý diye düþünüyorum.. ilk hedef portföyü trend halindeki düþüþlere karþý koruyabilmek olmalý... belli bir indikatöre göre trend takibi yapýlabilir... eðer getiri amacýyla da iþlem yapýlýyorsa çok kazanmaktansa strateji dahilinde düzenli kazanmak daha önemli bence ... çünkü iþlem kaldýraçlý olduðundan bir trend yakalandýðýnda zaten getirisi tatmin edecektir... ben 5 saatlik-günlük grafiklere gün içinde bir kaç kez bakýyorum... haftada bir kaç iþlem yapýyorum... viopta bile uzun vadeci oldum gibi limitleri de bilmek gerekiyor... herkesin risk algýsý farklýdýr ancak eðer toplam portföyün yüzde20sini geçmeyecek bir tutar teminat olarak tutulur ve bunun da büyük bir bölümü (2/3ü 3/4ü vb) iþleme sokulmazsa, kalan kýsýmda 2-3 pozisyona bölünürse çok ekstrem olaylarýn yaþandýðý günlerde bile kayýplarýn kabul edilebilir seviyede kalmasý saðlanabilir...benim naci aðbalýn görevden alýndýðý haftasonu dolar short, kkm'nin açýklandýðý gün ise long pozisyonum vardý Allahtan çok deðildi ... böyle ekstrem günleri sýk sýk yaþýyoruz malesef o yüzden kaldýraçlý piyasada önlem üstüne önlem almak hedge amacýný ön planda tutmak daha yararlý olabilir
    benim de bir yýllýk bilançom tüfenin biraz üzerinde ama özellikle son bir yýldaki fakirlik moralimi bozuyor... inþallah zamanla her þey yoluna girer maaþýmýzý aldýðýmýz paramýz deðerlenir o zaman daha verimli bir þekilde tasarrufa - yatýrýma devam edebiliriz
    son dönemde hem bu sayfanýn hem twitterdaki arkadaþlarýn etkisiyle insanlarýn borsaya sadece al-sat mantýðýyla deðil yatýrým amacýyla yaklaþtýðýný görmek beni çok mutlu ediyor... çünkü zaten emeðin getirisi kuþa döndüðünden bunu kýsa sürede katlamaktansa koruyarak arttýrmaya çalýþmak bilinci çok önemli... piyasa büyük risk alanlarýn çoðunu eninde sonunda yakalýyor gerçekten ... þirketlerin raporlarýný yatýrýmlarýný piyasa deðerini çok güzel araþtýran inceleyen çok deðerli arkadaþlar var onlarý okumak büyük keyif... bu sayfanýn buradaki üstadlarýn yeri hep ayrý
    tüm forumdaþlara saðlýklý mutlu pazarlar hayýrlý ramazanlar dilerim
    Çok güzel özetlemiþsiniz. Ben azalan maaþ farkýnýn kolay kolay düzeleceðini düþünmüyorum. Zira bir þekilde çalýþanlar bu farký kabullendi. Patronlarýnda iþine geldi. Çalýþanýn iki yolu var. Ya yurtdýþýna çýkacak. Yada baþarabilirse burada kendi iþini kuracak. Umarým zaman beni haksýz çýkarýr.

Tapatalk kullanarak iPhone aracýlýðýyla gönderildi

4.  Alýntý Originally Posted by pit Yazýyý Oku
    Güne çok güzel bir anekdotla baþlamýþsýn tebrikler.
    Bende gerçek bir hikaye anlatayým. Memur bir ailenin 3 erkek çocuðundan biri olan arkadaþým var.Çok çalýþkandýr, þuan 48 yaþýnda. Kariyerinde üst yönetim danýþmaný, genel müdür yardýmcýsý vb pozisyonlarda çalýþtý. Bundan 5 yýl önce genel müdür yardýmcýsý olduðu elektrik üretim ve daðýtým firmasýndan ayrýldý. Sektörde çok bilgili ve hakim biri olduðu için 3 ortak baþka bir enerji üretim ve daðýtým firmasý kurdular. Þuan 400 milyon dolar piyasa deðeri olan bir firmanýn 1/3 ortaðý.
    Bu arkadaþým þuan halen passat araca biner ve mütevazi bir evde yaþýyor. Genelde tarzý da böyledir ama altta yatan nedenin, þuanda ortaokul ve liseye giden çocuklarý olduðunu söyledi. Eðer ki onlara maddi durumumuzun çok iyi olduðunu hissettirir ve sonsuz alým gücü sunarsam yaþam mücadelesini çok erken býrakýrlar diyor. Mücadele ederek iyi okullarda okumalarýný, kendi çabalarýyla bir yerlere gelmelerini istiyor, bu yolda gerektiði kadar ne eksik ne fazla desteðini veriyor.
    Bu konuda denge bulunmasý taraftarýyým. Ýmkan varken de, çocuklar ile o imkanlar paylaþýlmalý.

Mesela, babam 5 dairesi var. Abim 40-45 yaþýnda kirada oturuyordu. Babam, evlerden birisini satýp, abimin oturacaðý ev almadý. (kendi alsýn biz kendimiz yaptýk diyor). Ýmkanýn var, paylaþ. E ne oldu? Evler 30-40 senelik. Kiracýlar sürekli borç takýp gidiyor. En son kiracý elektrik faturasýný ödememiþ. (Abonelik babamýn üstüne). babam gitti 1.200 TL fatura ödedi. Kirayý da çok düþük tutuyor. Ne demek istiyorum? Çocuklarýndan sakýnýyorlar, aman þýmarmasýn diye, varlýk içinde yokluk çekiyorlar. Ben herþeyi kendim yaptým. Evlenirken bile, hep eþimle birlikte yaptýk her þeyi. Aileler elini cebine atmadý.

E ne oldu? 20-25 yaþýna kadar, çekingen, ezik, güçsüz ve özgüvensiz büyüdük. Sadece cebimiz deðil, ruhumuz da fakirdi. Dýþarýda yemek yemeyi bilmezdik. Ýmkan var ama yapmadýlar. Mesela, eþimin babasýnýn arabasý var. Ama eþime hiç vermezmiþ arabayý. Kendin çalýþ kazan diye. Anlamsýz. Her 2 anne babamýzýn da, 5-6 tane dairesi var. Totalde 10 daire. Ama çocuklar ile paylaþmýyorlar. Ya 1er tanesini sat, çocuklarýn hayata atýldýklarýnda, 25-30 yaþlarýnda ver. Ya da onlara 1 ev al. Yapmadýlar. Abimle biz, 2 kardeþiz. ÇOcukluðumuzda hep borç içinde büyüdü ailemiz. (Neden ev yapýyorduk?). 30 sene geçti, evler çürüdü ama bize faydasý olmadý. Muhtemelen çocuðuma faydasý olacak. Arada bizim nesil (Abimle biz) kaynadý.

Kýsacasý, denge olmalý bu hayatta.

5.  Alýntý Originally Posted by varsayým Yazýyý Oku
    Bu konuda denge bulunmasý taraftarýyým. Ýmkan varken de, çocuklar ile o imkanlar paylaþýlmalý.

Mesela, babam 5 dairesi var. Abim 40-45 yaþýnda kirada oturuyordu. Babam, evlerden birisini satýp, abimin oturacaðý ev almadý. (kendi alsýn biz kendimiz yaptýk diyor). Ýmkanýn var, paylaþ. E ne oldu? Evler 30-40 senelik. Kiracýlar sürekli borç takýp gidiyor. En son kiracý elektrik faturasýný ödememiþ. (Abonelik babamýn üstüne). babam gitti 1.200 TL fatura ödedi. Kirayý da çok düþük tutuyor. Ne demek istiyorum? Çocuklarýndan sakýnýyorlar, aman þýmarmasýn diye, varlýk içinde yokluk çekiyorlar. Ben herþeyi kendim yaptým. Evlenirken bile, hep eþimle birlikte yaptýk her þeyi. Aileler elini cebine atmadý.

E ne oldu? 20-25 yaþýna kadar, çekingen, ezik, güçsüz ve özgüvensiz büyüdük. Sadece cebimiz deðil, ruhumuz da fakirdi. Dýþarýda yemek yemeyi bilmezdik. Ýmkan var ama yapmadýlar. Mesela, eþimin babasýnýn arabasý var. Ama eþime hiç vermezmiþ arabayý. Kendin çalýþ kazan diye. Anlamsýz. Her 2 anne babamýzýn da, 5-6 tane dairesi var. Totalde 10 daire. Ama çocuklar ile paylaþmýyorlar. Ya 1er tanesini sat, çocuklarýn hayata atýldýklarýnda, 25-30 yaþlarýnda ver. Ya da onlara 1 ev al. Yapmadýlar. Abimle biz, 2 kardeþiz. ÇOcukluðumuzda hep borç içinde büyüdü ailemiz. (Neden ev yapýyorduk?). 30 sene geçti, evler çürüdü ama bize faydasý olmadý. Muhtemelen çocuðuma faydasý olacak. Arada bizim nesil (Abimle biz) kaynadý.

Ben bu duruma varyemez amca gibi olmamak lazým diyorum. Twitter'da geçen yazmýþtým, adam sürekli hisse biriktirmiþ, sürekli finansal özgür olacaðým, 4-5 milyon tl lik hissem olacak, yýllýk 300-400 bin tl lik temettü gelirim olacak, onunla hayatýmý yaþayacaðým...ne zaman, 60 tan sonra..iyi de sanki elinde tapu va 60 ý göreceksin diye, ya da belki 62 de öldün...2 sene için miydi onca çaba.

Bu yüzden ben þunu tavsiye ediyorum..kendinize 60, bilemedin 65 yýl yýl ömür biçin...buna göre biriktirip, buna göre harcayýn..zaten tasarruflu, makul bir yaþam yaþayan istese de abartamaz, har vurup harman savuramaz..ne kadar harcasa da 65 te yine baya bir birikimi olacaktýr...el ayak tutuyorken, saðlýylken bazý þeyleri yaþamak lazým.

ayný þey çocuklar için de geçerli..lisede yaþanacak, üni de yaþanacak þeyler farklýdýr..bunlarý 30 dan sonra yaþayamazsýn..mesela biz çok gariban okuduk üni de..babamýn olsa söke söke alýrdým parasýný, rahmetli de çok az olan parasýný esirgemezdi

yarýn kýzým, ya da oðlum üniye gidecek, arabamý vermeyeceðim, akýl alýr gibi deðil...kendim binmem ona veririm, çocuðun havasý olur, kýz arkadaþý ile bir yerlere gider...araba o yaþlarda güzel, yoksa 60 tan sonra o kadar cazip gelmiyor bana.

burada yine varsayýmýn dediði gibi denge önemli..bol keseden harcayýp sonra muhtaç olmak da, hiç harcamayýp kendi dahil herkesten mahrum býrakan da yanlý yolda bence.

ara ara hatuna diyorum...üç kuruþ kira aldýðýmýz bir evimiz var, satalým, yiyelim güzel güzel...yok diyor, çocuklara birer ev klasýn diyor...ben satýp ailecek yeme taraftarýyým böyle deðildim, makul-mütevazý yaþama olayýndan sýkýlmaya baþladým galiba
    Önemli dönüm noktalarýný, beðendiðim analizleri Twitter dan da paylaþýyorum...@cautionary53

soru þu: zenginlik mutluluk getirir mi? yada para yemek mutluluk getirir mi?
    baþka bir soru: çok parasý olan mý, yoksa nefsi az þey isteyen mi zengin yada mutlu?
    bu sorulara herkesin vereceði cevap farklý olur.
    zira herkesin hayattan zevk aldýðý þeyler farklý.
    insaný hayata baðlayan þey, hayalleridir. hayaller bittiðinde hayatta biter. hayal kurduran da paradýr. diyelim bir miktar paran var, peþinata saydýrdýn, 15 sene geri ödemeli kredi aldýn. 15 sene hayal bile kuramazsýn. kuracaðýn hayal ancak fakir hayali olur.

7.  Alýntý Originally Posted by varsayým Yazýyý Oku

Bende dengeden yanayým. Ayrýca o arkadaþým da dengeli ve çocuklarýnýn gerçek ihtiyaçlarýný iyi þekilde karþýlýyor. Ama zenginlik ve bolluk hissettirmiyor çünkü dediðim gibi çocuklarýn hayat anlamýnda erkenden havlu atmalarýný istemiyor. Mücadele ve çaba ettikçe kaynaklarý açýyor onlara.
    Benim bu konuda gözlediðim birçok olay oldu. Örneðin yakýn bir dostumun benim oðlanla yaþýt oðlu var. 8-9 yaþýnda en iyisinden cep telefonu vardý. Özel okula gidiyor, çocuða herþeyi bol bol sunuyorlar. Ama çocuk akademik anlamda baþarýsýz, çok sorumsuz, her türlü haylazlýk var. Ben benim oðlanla arkadaþ olmasýný dahi istemiyorum.
    Babasý da iyi kötü bir özel okulda okuturum sonra gelir bizim iþleri devralýr vb görüþünde. Bu arada arkadaþým inþaat iþi yapýyor, büyük bir özel hastanenin %15 ortaðý vs. Þimdi bu çocuk hayat anlamýnda mücadele eder mi? seneye lgs sýnavýna girecek, hiçbir baþarý göstermeyeceðine eminim. Çünkü babasýnýn onu yine ayný özel okula göndereceðini ve sürecin sonunda özel bir üniversitede çaba göstermeden okuyacaðýný biliyor.
    Yazdýklarým kesinlikle yatýrým tavsiyesi degildir..Sadece kendi kiþisel görüþlerimdir...

8. Anlamýþsýnýz hocam beni.

Mesela babamýn 5 dairesi var. Allah daha cok versin. 2 çocugu var. Abimle ben, biz evlenirken, 1er dairesini verse, kendisine 3 kalacak. Yani fazlasýyla var. Biz de hayata 1-0 önde baþlardýk. Abim lise mezunu ve memur. Durumu çok iyi deðil. Daha 2-3 sene önce 42 yaþýnda ev sahibi oldu. 15-17 sene önce evlendi. Hala kýzýyorum babama, adama bi ev verseydin diye v.s.

Yani, TR'de saçma bir durum var. Yaþlýlar ölene kadar malý tutuyor. Hem ciddi bir verimsizlik var. Hem de vefattan sonra ciddi miras kavgalarý oluyor. Yaþlýlýðýnda sana yetecek kadar malý tut, gerisini býrak çocuklarýna hemen. Sorsanýz, bunlarýn hepsi sizin der, e ver o zaman diyorsun, olmaz diyor. 90 yaþýnda anne babam vefat etse. Ben geliyorum 60 yaþýna... 10 yaþýnda bana "senin için ev yapýyoruz , bu yuzden sýkýntý yaþýyoruz" diyen, tatile göndermeyen, yeni kýyafet almayan v.s. annem babam, 60 yasýnda bana ev býrakacaðýna, bana daha rahat ve güzel bir cocukluk/genclik yaþatsa, yeminle daha faydalý olurdu. 25 yaþýndan sonra aradaki farký kendi çabamla kapamaya baþladým.

Ben ne yapacaðým? Tek evladým var. 18'nden sonra adým adým her þeyi vereceðim. Üni okudugunda arabasý olacak altýnda. Hayattan zevk alsýn (imkaným varsa).

Sayfa 129/147 ÝlkÝlk ... 2979119127128129130131139 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •