vallahi zamlardan sonra çok bir tasarruf imkaný kalmadý üstadým

... üstelik beyaz yaka ile asgari ücret arasýndaki fark iyice daraldý
ben son 10 yýl içerisinde iþe baþladýðým için nispeten þanslýyým þimdilerde üniversitede okuyan veya iþ hayatýna yeni atýlan arkadaþlar için çok üzülüyorum... bir ev bir araba sahibi olmak bir ömür sürmemeliydi... meslek hayatýnýn baþýnda olan arkadaþlar eðer mümkünse oturmak için ev alabilir ..anlaþýlan bu maliyetler artmaya devam edecek ve ülke sýnýrlarý ihlal edilerek sürekli göçmen geldiðinden kiralar da geri kalmayacak ... belki ilerde sert faiz artýþý olursa satmak zorlayabilir o yüzden yatýrýmlýk yerine oturulacak ev daha önemli ... ben iki yýl önce almadýðým için piþmaným ne zaman alabilirim bilemiyorum
bununla birlikte eðer imkan yoksa son zamlar da dikkate alýndýðýnda borsa ucuz kaldý gibi ... ancak mutlaka mevsim bahar olacak yabancý geri gelecek bize ralli yaptýracak diye düþünmemek lazým... belki borsamýzýn yeni normali sektörüne göre tl bazlý 5-15 fk civarýdýr... psikoloji iyi hazýrlamak lazým diye düþünüyorum... son 1 ayda güzel bir artýþ oldu son bir yýl ise enflasyona bakýnca hüsran... yine de ben buralardan maliyetlenmekten þikayetçi deðilim... aylýk birikimimin %45i ile ihracat yapan temettücü þirketlerden biriktiriyorum..
riski daðýtmak için de %35 yabancý hisse senetleri, biraz gümüþ biraz viop ile yola devam ediyorum... eðer yýlsonuna doðru fed sert faiz artýþýna giderse yabancýlarý ve gümüþü eurobonda çevirmeyi düþünüyorum ... o dönemlerde borsada düþüþ olursa temettücülere de arka çýkmaya çalýþacaðým... yabancý hisse senetlerine yatýrým yapmak isteyen arkadaþlar bu konudaki sayfalarý takip edebilir ayrýca tefasta da çok baþarýlý fonlar var hatta ben arada hesap kitaba bakýyorum fonlar gayet de güzel getiriyor..
viop konusunda ise kesinlikle olaya al-sat olarak bakmamalý diye düþünüyorum.. ilk hedef portföyü trend halindeki düþüþlere karþý koruyabilmek olmalý... belli bir indikatöre göre trend takibi yapýlabilir... eðer getiri amacýyla da iþlem yapýlýyorsa çok kazanmaktansa strateji dahilinde düzenli kazanmak daha önemli bence ... çünkü iþlem kaldýraçlý olduðundan bir trend yakalandýðýnda zaten getirisi tatmin edecektir... ben 5 saatlik-günlük grafiklere gün içinde bir kaç kez bakýyorum... haftada bir kaç iþlem yapýyorum... viopta bile uzun vadeci oldum gibi

limitleri de bilmek gerekiyor... herkesin risk algýsý farklýdýr ancak eðer toplam portföyün yüzde20sini geçmeyecek bir tutar teminat olarak tutulur ve bunun da büyük bir bölümü (2/3ü 3/4ü vb) iþleme sokulmazsa, kalan kýsýmda 2-3 pozisyona bölünürse çok ekstrem olaylarýn yaþandýðý günlerde bile kayýplarýn kabul edilebilir seviyede kalmasý saðlanabilir...benim naci aðbalýn görevden alýndýðý haftasonu dolar short, kkm'nin açýklandýðý gün ise long pozisyonum vardý

Allahtan çok deðildi ... böyle ekstrem günleri sýk sýk yaþýyoruz malesef o yüzden kaldýraçlý piyasada önlem üstüne önlem almak hedge amacýný ön planda tutmak daha yararlý olabilir
benim de bir yýllýk bilançom tüfenin biraz üzerinde ama özellikle son bir yýldaki fakirlik moralimi bozuyor... inþallah zamanla her þey yoluna girer maaþýmýzý aldýðýmýz paramýz deðerlenir o zaman daha verimli bir þekilde tasarrufa - yatýrýma devam edebiliriz
son dönemde hem bu sayfanýn hem twitterdaki arkadaþlarýn etkisiyle insanlarýn borsaya sadece al-sat mantýðýyla deðil yatýrým amacýyla yaklaþtýðýný görmek beni çok mutlu ediyor... çünkü zaten emeðin getirisi kuþa döndüðünden bunu kýsa sürede katlamaktansa koruyarak arttýrmaya çalýþmak bilinci çok önemli... piyasa büyük risk alanlarýn çoðunu eninde sonunda yakalýyor gerçekten ... þirketlerin raporlarýný yatýrýmlarýný piyasa deðerini çok güzel araþtýran inceleyen çok deðerli arkadaþlar var onlarý okumak büyük keyif... bu sayfanýn buradaki üstadlarýn yeri hep ayrý

tüm forumdaþlara saðlýklý mutlu pazarlar hayýrlý ramazanlar dilerim

Yer Ýmleri