Ýlk evimi 1993 te almýþtým. Peþin para.
1994 de kooperatife girerek 2.evimi. 11 yýl sürdü teslimatý. Girdiðimde 5 yýlda teslimat demiþlerdi. 5 yýlda kaba inþaatýn anca yarýsý bitmiþti. Sonra 99 depremi oldu. 2,5 sene Ýstanbul da inþaatlar tamamen durdu , beton dökülmedi inþaatlara , yasaklanmýþtý.
90 larda uzun vade-kýsa vade konut kredisi diye bir þey hatýrlamýyorum.
3 þekilde ev alýnabilinirdi.
1.Peþin
2.Kooperatif
3.Muteahhitden . Bir miktar peþin . kalana senet yapýlýrdý.
Þu anki emlak ilanlarý gibi gazetelerde boy boy kooperatif ilanlarý çýkardý. Çok batan olmuþtur. Zamanýnda inþaatý bitiren nadirdir herhalde . Þahsen , benim de girdiðim kooperatif in yonetimi ilk yýllarýnda yolsuzluk yapmýþ , sonra genel kurulda yönetim deðiþmiþ , gelen yönetim inþaatý bitirmiþti. Ödediðim parayý döviz bazýnda kayýt ederdim , þükür ki döviz bazýnda fazla olmasa da bir miktar karlý çýkmýþtým. Kredi olanaðý olmadýðýndan , aile desteði de olamayýnca , ev almanýn temel yollarýndan biriydi kooperatifçilik.
Bu iþ de voliyi vuranlar , yerleþim yerlerinde arsa alanlar olmuþtu. 2000 li yýllardan sonra inþaat iþinin patlamasý ile de , kat karþýlýðý arsalarýný ,kendi sermayeleri olmayanlar müteahhitlere vererek , yerine göre onlarca daire sahibi oldular. Çok net hatýrlýyorum , kooperatife 1 daire almak için girmiþtim. Yaklaþýk 3 katý bir para ile evin yapýldýðý yerin daha kötü bölgelerinde 1,5 dönüm arsa alýnabiliyordu. Öyle bir arsasý olanýn , þu an 32 dairesi oldu. 16 kat , her kat da 4 daire , toplam 64 dairelik apartmanýn %50 sini aldýlar arsa sahipleri. Lokasyon Beylikdüzü
Daire konusunda baþarabilirsem son bir hareket yapmayý planlýyorum. 2010'da aldýðým evi satýp, (üzerine konut kredisi çekip), 2 ay sonra teslim edilecek bir daire alacaðým. Seçimlere konut kredisi yüküyle girmek istiyorum.
Ek olarak, 2023 seçimlerine odaklandým. Normal þartlar altýnda, açýk ara iktidarýn kaybetmesi gereken bir seçimken, özellikle 2milyon göçmenin oy kullanacak olmasý ve geçmiþ dönemde yaþamayan/ölü/hiç yaþamamýþ insanlarýn oy kullanmasý ve parmak boyasý geçersizliði gibi durumlarý dikkate alýrsak, seçimlerin baþa baþ geçeceðini düþünüyorum.
Çok klasik bir arguman olacak ama, bence yakýn cumhuriyet tarihinin en önemli seçimi.
Herkesin siyasi tercihi farklý olabilir ama bu seçim sonucuna göre, hem finansal kararlarým hem de hayatla ilgili bazý kararlarým deðiþecek. Yavaþ yavaþ onu düþünmeye ve planlamaya baþlýyorum.
Yukarýdaki sorumu da biraz bu açýdan sormuþtum.
Umarým memleketimiz ve insanlarýmýz için en hayýrlýsý olur.
o yýllarý cok iyi bilmiyorum ama zaten mortgage'in ülkeye geliþi 2000li yýllar, 90larda býrakýn sabit faizli konut kredisini ihtiyaç kredisi bile yoktu.
doksanlarda kooperatifler modaydý, çok kiþi dolandýrýlsa veya maðdur olsa da baya bir ev yapýldý öyle. ama asýl mahalle arasý mütahitler ev yapardý, o mahallede güvenilirsen senetle v.s satýþ olurdu.
Selamlar,
sýrf bu ortamda konut kredisi kullanmak için konut almak istiyorum sizin gibi. yalnýz ev fiyatlarý reel olarak ve dövize karþý baya yükselmiþ durumda.
geçmiþ 2-3 yýla bakýp gelecek yýllar için çýkarým yapmak ne kadar doðru bilmiyorum. evet kredi ucuz fakat ya aldýðýmýz konut pahalý ise ve uzun süre yerinde sayarsa?
bu arada yazdýklarým sizin yapacaðýnýz yatýrýmý etkilemesin. sadece kendi düþüncelerim.
Konutlara karþý özel bi ilgim var. Her gün düzenli takip ederim. Sarýsitede herhalde haftada 10-15 saat harcarým. Yaklaþýk 5-6 senedir böyle. Son aldýðým ya da almaktan vazgeçtiðim evlerde, doðru karar verme oraným çok yüksek. Ýzmir'deki bazý ilçelerdeki hemen hemen her evi biliyorum.
Belirlediðim noktalar var. Mesela 3,150mio TL'ye ev satýldý hafta içi, hemen ardýndan ayný binada bir daire 4,0mio tl ye çýktý. E, þimdi ben bunu almam elbet. Yani takip ettiðim yerlerden ve uyguna denk getirmem lazým.
Ayrýca, Kira çarpanlarý çok yükseldi. Ýzmir'de 500-600 aya kadar çýkýyor. Ben en son 207 ve 225 aylardan almýþtým. Þu anda 350 aya kadar alým yaparým. þu anda da evimi 365 kira çarpaný ile satýyorum. Göçmen ve faiz politikasý deðiþmedikçe, (yani seçimlere kadar) bu iþ böyle devam edecek. Daha da yükselecek.
Saðlýklý mý deðil? Ama maalesef böyle. Sorgulamak yerine (o kýsmý geçtik), doðru pozisyon almaya odaklanýyorum.
baþýmýzdaki musibetlerin en önemli sebebi malum damatýn 0,64 ile verdiði ev kredileri.
o zamanlar böyle saçma iþ olur mu diyerek hiç topa girmemiþtim.
Ocak ayýnda bir tane evi açýkçasý fiyatýna çokta dikkat etmeden aldým.
iki tane temel motivasyonum vardý.
-artýk enflasyon zývanadan çýkacak dolayýsý ile 90 lar gibi kredi alma imkaný çok azalacak.
-buna karþýn 90 larda olmayan yabancýnýn peþin para ile ev alýmý çok artacak.
ev fiyatlarýnýn TL cinsinden düþme ihtimali sýfýrýn bile altýnda, normalde kredi faizleri artsa ev fiyatlarý düþer ama yabancý alýmý artýk bu denklemi de bozdu.
dolar cinsi ne olur bilemiyorum ama ne kadar zarar edilebilir ki bir ev alýmýndan.
günün sonunda bekler satarsýn.
Yer Ýmleri