gýda parekende,enerji,sanayi,holdigten oluþan 4/6 hisseye ,uygun zamanda, full poz.acmayi dūsunuyorum.o acýdan kararsýz kaldýðým hisseleri paylaþtým.
gýda parekende,enerji,sanayi,holdigten oluþan 4/6 hisseye ,uygun zamanda, full poz.acmayi dūsunuyorum.o acýdan kararsýz kaldýðým hisseleri paylaþtým.
Vobda belli bir noktadan sonra islem yapmak zor.40 kontrat dönmek bile zor.Hemen dikkat çekiyor ve makas ile oynuyor.
Hisseden zengin olan çok gördüm.Vob artýk benim için harçlýk ve hisseye para kaynaðý...
Geçen Hafta yeni bir EPDK yasasý meclise gelecek diye haberler yayýlýyordu...Yasa geçerse elektrik brim fiyatýný serbest piyasa deðil devlet karar verececekmiþ...Bu durumda enerji þirketlerin karlarýnda önemli düþüþler yaþanabilir....Bencede bu yasa derhal geçirmelidir...elektrik þirketleri 1-2 yýl yüksek karlarýndan biraz feragat etmelidir.....AB ülkelerinde artan maliyetleri enerji fiyatlarýna geç yada tam yansýtmadýðý için bazý elektrik firmalarý battýlar....AB ülkeleri önce vatandaþýn çýkarýný öne aliyor...Bizde ise önce þirkelerin ticarý çýkarlarý öne aliniyor..
sanýrým yazdýðým bu maddeyi atlattýnýz...
- Þayet Uluslar arasý Bankacýlýk sistemi üzerinde olmasa bile emlak piyasasý ve Tahtakale deki dövizcilerin Havale yöntemi üzerinden yinede bir kaç milyar dolar Rus sermayesi Türkiyeye girecektir....bu baðlamda Rus zenginlere aracýlýk edecek bazý döviz bürolarý sahipleri ve emlakcýlar bu yýl milyonlarca dolar kazanacaktýr...
Tahtakale dýþardan onlarca milyar dolar parayý rahatlýkla transfer edebilecek bir piyasadýr.....yeterki dýþardan para gelmek istesin..
Ayen enerjinin 100 milyon zarardan 129 milyonluk kara geçmesi olumlu gibi görülebilir. Ancak karlarýn detayýnda Türkiye ayaðýnda 2021/12 de 15 milyon zarar yazmýþ.Kar sadece y.dýsýndan gelmiþ.
Yurtiçinde 610 milyon y.dýþýnda 106 milyon faiz gideri görünüyor. Tamam konsolide karý 515 milyon ama ödediði faiz gideri toplam 717 milyon ise durup düþünürdüm..bu çok uzun vade sürdürülebilir gelmiyor bana..
Yine þirketin uzun vadeli banka kredileri için arsa ve binalarýna ciddi ipotekler konulduðu görülüyor.
2020 de 2 milyar 269 milyon kredi borcu varken 2021 de 3 milyar 448 milyon kredi borcu var. Üstelik Borçlarýn çok büyük kýsmý ve dolar ve euro üzerinden. Kur patlarsa ne olur korumalarý var mýdýr nasýldýr bilmiyorum..
Ayrýca borçlarýný 5 yýllýk vadeye yaysa da sadece bu yýl ki yükümlülüðü 959 milyon. bu þartlar altýnda bu karlýlýk çok hödük kalmýþ görünüyor. Kýsaca özetlersem sürdürülmekte olan yatýrým faaliyetlerinin detayýný ve bilancoya etkilerini bilmemekle birlikte bu borçluluk yapýsýyla ben ayeni seçmezdim. Odaþa ise bakmadým.
Yer Ýmleri