TSPB/Öztop: "ÝSO 1.000 listesinde yer alan þirketlerden borsada iþlem gören þirket sayýsý sadece 100
Türkiye Sermaye Piyasalarý Birliði (TSPB) Yönetim Kurulu Baþkaný Ýbrahim Öztop, ÝSO 1.000 listesinde yer alan þirketlerden borsada iþlem gören þirket sayýsýnýn sadece 100 olduðunu belirterek, "Buradan þirketlerimizi de halka açýlmaya davet etmek istiyorum." dedi.
Öztop, TSPB tarafýndan bu yýl "Finansýn Ötesi: Dünyanýn Geleceðine Yatýrým" temasýyla hibrit olarak düzenlenen 6. Türkiye Sermaye Piyasalarý Kongresi'nde yaptýðý konuþmada, son iki yýlda salgýnýn yarattýðý zorluklara raðmen kamu ve özel sektör sermaye piyasasý kurumlarýnýn dijital dönüþüme uyumu, hükümetin sermaye piyasalarýný destekleyen politikalarý ve sunulan teknolojik hizmetlerin etkisiyle sermaye piyasalarýnýn çok baþarýlý bir performans sergilediðini söyledi.
Söz konusu dönemin; gerek arz gerek talep tarafýnda tarihi rekorlarýn kýrýldýðý ve yatýrým ekosisteminin güçlendiði bir dönem olduðunu vurgulayan Öztop, þunlarý kaydetti:
"Alternatif getiri arayýþýnda olan yeni yatýrýmcýlarýn sermaye piyasalarýna yönelimiyle sektörümüz geliþmeye devam ediyor. Uzun yýllar 1 milyon seviyesinde seyreden pay piyasasýnda pozisyonu olan yatýrýmcý sayýsý, hýzla artarak 3,3 milyon seviyesini aþtý. Her ay pay piyasasýnda aktif olarak iþlem gerçekleþtiren yatýrýmcý sayýsý da 1,7 milyon kiþi civarýndadýr. Bu baðlamda bireysel yatýrýmcý sayýsýndaki artýþýn yaný sýra portföy yönetim þirketlerimizin yönettiði toplam varlýk büyüklüðünün 1 trilyon lirayý aþmasýný da çok olumlu deðerlendiriyorum. Yerli yatýrýmcýlarýn artan ilgisi þirketlerin halka arza yönelimini de beraberinde getirdi. 2021 yýlýnda 52 þirket halka açýldý. Kasým sonu itibarýyla bu yýl 33 þirket halka açýlmýþ oldu."
Öztop, halka açýk þirket sayýsýnýn 478, halka açýk þirketlerin toplam piyasa deðerinin 5,3 trilyon lira olduðunu aktararak, "ÝSO 1.000 listesinde yer alan þirketlerden borsada iþlem gören þirket sayýsý sadece 100. Buradan þirketlerimizi de halka açýlmaya davet etmek istiyorum." diye konuþtu.
- "Sermaye piyasalarýna yatýrým yaparken 'duyum' ile yatýrým yapan yatýrýmcýlarýn olduðunu biliyoruz"
Ýbrahim Öztop, yerli yatýrýmcýlarýn ilgisini bir fýrsat olarak gördüklerini, yabancý yatýrýmcýnýn ilgisini de beklediklerini ifade ederek, sermaye piyasalarýna yatýrým yaparken "duyum" ile yatýrým yapan yatýrýmcýlarýn olduðunu bildiklerini, yatýrýmýn, insanlarýn geleceðini doðrudan etkileyen önemli bir karar olduðunu, yatýrýmcýlarýn sermaye piyasalarý araçlarýný bilgiye dayalý, iyi analiz ederek karar vermeleri gerektiðini söyledi.
Yatýrýmcýlarýn öncelikle risk profillerini iyi analiz etmesi ve sermaye piyasalarý yatýrýmlarýnýn getiri potansiyelinin yanýnda risk unsuru olduðunu unutmamasý gerektiðini vurgulayan Öztop, sözlerini þöyle sürdürdü:
"Diðer yandan, aracý kurumlarýmýzýn olaðandýþý fiyat dalgalanmalarýna karþý risk yönetim sistemlerine ve belirli periyotlarla stres testlerine çok ama çok önem vermesi gerekiyor. Daha aracý kurumlarýmýzýn iç kontrol, iç denetim ve risk yönetimi süreçlerini sürekli gözden geçirmelerini ve her türlü riske karþý sistemlerini azami ölçüde güçlendirmelerini bekliyoruz. Büyük emeklerle oluþturduðumuz ve daha çok geliþtirmek için büyük çabalar sarf ettiðimiz sermaye piyasalarýmýzda kurumlarýmýzý ve yatýrýmcýlarýmýzý korumak için üzerimize düþen görevleri beraber yerine getirmeliyiz."
Öztop, "Finansýn Ötesi: Dünyanýn Geleceðine Yatýrým" temasýyla gerçekleþtirdikleri kongrede, dünyanýn gündeminde olan ve geleceði þekillendirecek "Sürdürülebilir Finansýn Geleceði", "Dijital Finansýn Geleceði", "Ekonomi ve Sermaye Piyasalarýnýn Geleceði" olmak üzere 3 baþlýk altýnda 15 panel ve 15 eðitim düzenleyeceklerini bildirdi.
Birlik olarak 6. Türkiye Sermaye Piyasalarý Kongresi'ni "karbon nötr" olarak gerçekleþtireceklerini belirten Öztop, "Ayrýca, geçen yýl olduðu gibi bu yýl da kongremizde yer alan konuþmacýlarýmýz ve kayýt yaptýran tüm katýlýmcýlarýmýz adýna 15 bin adet tohum topu atýþý gerçekleþtireceðiz." dedi.
Bu arada, kongre çeþitli panellerin ardýndan bugün sona erecek.
Kaynak : Anadolu Ajansý

Karakemal
Yer Ýmleri