“ Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardýr. Ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim.” Mustafa Kemal Atatürk.
>>> FORUM KURALLARIMIZ <<<
Yýllarca 6-10 arasý süründürdü belki 10 yýl boyunca hiç deðer kazanmadý. Tamam ucuz hisse kabul ediyorum zaten ucuz olduðu için insanlar almýþ. Artý yönleri çok defansif bir hisse yani çok aþýrý düþmeyeceðini biliyorsun ama para kazanmak için gol de atmak lazým ofansif gücün olmasý lazým ki para kazanasýn. Bu hisseye buna göre taktik oluþturmak lazým. Ben þahsen paramýn bir kýsmýyla trade etmeyi uygun buluyorum bu hissede baþka türlü olmuyor. Her hissenin kendine göre bir karakteri var malesef. Asla yatýrým tavsiyesi deðildir.
Borsa ucuz de týrýþkadan hisselerden para kazanmaya alýþmýþ. Temel Analiz bu iþin aslýdýr. Maceracý hisselerde çok batanlarý da gördük. En azýndan bu þirketin sahipleri hýrsýz deðil. Þirket büyüyor mu eninde sonunda kazandýrýr, hele hele uzun süredir fiyatý artmayýp enflasyona yenildi ise eþek yüküyle kazandýrýr. Bunlarý yaþadýk yaþadýkça tecrübe kazandýk.
Bu piyasada 10 yýldýr çalýþanlarýn bile tecrübeleri geçmiþte yaþananlarý yaþamadý. Bazen akla bile gelmeyecek bir kývýlcým bile yeter.
Bu gün, Akbank 23 Milyon adet SAHOL sattý. TEB 25 milyon adet aldý. Bu ne demek oluyor.?
AKBNK(satýcý)-TEB (alýcý) arasýnda 25 milyon lotluk 42,5 Tl birim fiyattan özel emir gerçekleþti. Benzer bir iþlem yine AKBNK hisse sýrasýnda oldu.
Benim görüþüm bu satýþa SAHOL hissesinin holding hisselerinin düþüþünde baþý çekmesinde de etken olan Credit Suisse faktörünün neden olmasýdýr. Bu, ABD Silvergate-SVB-Signature Bank batýþýnýn ardýndan ortaya çýkan korkunun Avrupa'nýn zayýf halkasý Credit-Suisse'ý etkilemesi ve CS'nin de batacaðý endiþesi ile Avrupa borsalarýna bu arada BIST'e satýþ getirmesidir.
SAHOL yabancý takasý iki ayaktan oluþuyor. Büyük pay Citi takasýnda 382 milyon lot ve ikinci (bana göre en arýzalý ve bir an önce tükenmesinde yarar olan) pay Deutsche takasýnda 78 milyon lot. Avrupa'daki panik satýþ sonucu Deutsche takasýndaki mallarýn hareketlendiðini, bunun karþýlýðýnda (hepsi borsada satýlsa SAHOL muhtemelen birkaç gün taban olurdu) büyük zarar yazacak Citi takasýndaki bir BY'nin (kurumsal olma olasýlýðý yüksek) satýþa sürülecek mala talip olduðunu ve özel emirle 25 milyon lot malý almýþ olabileceðini tahmin ediyorum. Yani bu varsayým doðru ise Cuma takasýnda Citi takasýnýn 25 milyon artarken Deutsche takasýnýn ayný miktar eksildiðini göreceðiz.
Credit Suisse krizi týpký ABD'deki mini banka krizinde olduðu gibi bugün çözülecek görünüyor.
Sonuçta SAHOL'ün en belalý yabancý ayaðý Deutsche'nin payýnýn azalmasý -tabi tahminim doðru ise- hissenin üstündeki basýncý azaltacak, hissenin þu ana kadar süren kötü performansýna diðer yönde olumlu yansýyacaktýr.
Bu arada SAHOL yönetimi de 500 bin lot geri alým yaparak yaðmasa da gürlemiþ.![]()
Ýþte Hendek! Ýþte Devekuþu!
Kýymetli bilgiler ve yorumlarýnýz için kendi adýma çok teþekkürler...
SAHOL bir süredir hisse geri alýmlarýnda (getirilen stopaj avantajýna raðmen) çekinik davranýyor ancak anladýðým kadarý ile onlar da pjyasayý sistemli bir þekilde yakýn takip edip ona göre geri alým miktarlarýný ayarlýyorlar.
Sahol ve Sabancý' lar hisse fiyatýný yýkseltmek deðil de sanki belli bir seviyede tutmak niyetindeler? Bu kadar güçlü þirket sahipleri olunca baþka spekülatörlerin böyle bir hisseye yeltenebileceðine kendi adýma çok ihtimal vermiyorum. Bu niyet temettücüler için olumlu olabilse de baska yatýrimcýlara ters geliyor tabii....
Bütün arkadaþlara guzel günler dilerim ve saygýlar....
Yer Ýmleri