Yumurta fiyatlarý dibin de dibinde!
Yýlbaþýnda üretici adet fiyatý 35 kuruþa yükselerek, tarihi zirveyi gören yumurta fiyatlarý, 7 ayda yüzde 53 deðer kaybederek 16 kuruþa geriledi. YUMBÝR Baþkaný Konya, "Gezen tavuk, salma tavuk ve köy tavuðu adý altýnda oluþturulan sektörün yumurtasý, daha çok talep gördüðü için fiyatlarýn düþmesinde etkili oldu." dedi
Ocak ayýnda toptan üretici adet fiyatý boyutuna göre 36 kuruþ ile 27 kuruþ arasýnda deðiþen yumurta fiyatlarý, o günden bu yana sürekli deðer kaybediyor. Yumurta üreticilerinin dönem dönem basýna yansýyan isyanlarýna karþýn aradan geçen 7 ayda fiyatlar yüzde 50 ila 60 arasýnda deðer kaybederek, 18 ve 11 kuruþa kadar geriledi. Peki yumurta fiyatlarý neden düþüyor?
AA muhabirinin Yumurta Üreticileri Merkez Birliði (YUM-BÝR) verilerinden derlediði bilgiye göre, yýlbaþýnda üretici adet fiyatý 36 kuruþa kadar yükselen çok büyük boy kahverengi yumurtanýn fiyatý, temmuz ayýnda 18,5 kuruþa indi. Ayný boydaki beyaz yumurtanýn fiyatý ise söz konusu dönemde yüzde 51 düþerek, 34 kuruþtan, 16,5 kuruþa geldi.
TÜRKÝYE DÜNYADA 3. SIRADA
YUM-BÝR Yönetim Kurulu Baþkaný Hasan Konya, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, Türkiye'de 140 milyon tavuðun günde ortalama 120 milyon adet yumurta verdiðini, bunun iç tüketim talebini karþýlamanýn yanýnda ihracata da önemli katkýsýnýn olduðunu, Türkiye'nin geçen yýl 290 milyon dolarlýk ihracatla, dünyanýn üçüncü büyük yumurta ihracatçýsý konumuna yükseldiðini söyledi.
Yumurta fiyatlarýnýn haziran ayýndan bu yana düþüþ eðiliminde olduðuna dikkati çeken Konya, "Þu anda fiyatlar, çok büyük boy beyaz yumurtada 16, kahverengide ise 18 kuruþ ama maalesef bu fiyatlara bile satýlmýyor. Fiyatlar dip yaptý diyebiliriz hatta daha dibe doðru da inebilir. Eðer üretilen mal, talep görmezse fiyatlar daha da düþebilir." dedi. 1 adet orta boy yumurtada 77 kalorilik besin deðeri bulunuyor.
ENDÜSTRÝYEL YUMURTA ALGISI ZARAR VERDÝ
Yumurta fiyatlarýnýn bu ölçüde düþmesini, plansýz üretime, kayýt dýþý satýþa ve yanlýþ algýlanan "endüstriyel yumurta" kavramýna baðlayan Konya, "Biz organize sanayi bölgesinde yumurta üretmiyoruz. Þimdi 'endüstriyel yumurta üretimi' diye bir kavram çýktý.
Vatandaþ da bu kavram üzerine sanki biz sanayide, makinede yumurta üretiyormuþuz algýsýna kapýldý. Bu yanlýþ, biz doðal tavuðun yumurtasýný üretiyoruz. Biz makinede yumurta üretmiyoruz. Bu algý, þu anda çok kötü iþliyor." diye konuþtu.
Yumurta sektöründe "endüstriyel yumurta üretimine" karþý "köy tavuðu, salma ya da gezen tavuk" yumurtasý diye alt bir sektörün oluþtuðunu dile getiren Konya, þunlarý kaydetti:
Þu anda pek çok kiþinin bahçesinde köy tavuðu, salma tavuk, gezen tavuk diye tabir edilen yumurta üretim var. Bu bize büyük sýkýntýlar yaratýyor. Bu hayvanlarýn önemli bölümü çok korunaklý ve aþýlý deðil. Bu hayvanlar hastalandýðý zaman, bunlardan kaynaklý gelen hastalýklarda bizim ihracat kapýlarýmýz çok kolay kapanabiliyor. Denetim olmadan yapýlan bu tavukçuluk türü riske daha fazla açýk. Konya, sözlerine þöyle devam etti:
"Gezen tavuk, salma tavuk ve köy tavuðu adý altýnda oluþturulan sektörün yumurtasý, daha çok talep gördüðü için fiyatlarýn düþmesinde bu etkili oldu. Bizim yasal mevzuatlar altýnda, bakanlýk kontrolünde, iþletme numaralý, üretim izni olan ve üretim tarihini iþaretleyen tavukçunun yumurtasýna itirazýmýz yok ama biz kayýt dýþý yapýlan, yol kenarlarýnda, mahalle aralarýnda, pazarda, bakkalda, ve petrol istasyonlarýnda dahi satýlan yumurtaya karþýyýz.
Adý, markasý, iþletme numarasý, kaç günlük olduðu belli deðil bunlara bizim itirazýmýz var. Yoksa devletten iznini almýþ, þartlarý yenine getirmiþ, salma tavukçuluk yapýyor, bizim buna bir þey demiyoruz."
YUM-BÝR verilerine göre ocaktan-temmuza boylarýna ve rengine göre yumurta adet fiyatlarý þöyle oluþtu:
OCAK TEMMUZ
BEYAZ (kuruþ) KAHVERENGÝ (kuruþ) BEYAZ (kuruþ) KAHVERENGÝ (kuruþ)
ÇOK BÜYÜK 34 36 16,5 18,5
BÜYÜK 33 35 16 18
ORTA 32 34 15 17
KÜÇÜK 27 29 11,5 13,5
http://www.milliyet.com.tr/yumurta-f...onomi-2484188/
YASAL UYARI : Burada yer alan yatýrým bilgisi ve yorumlar Kiþiseldir. Yatýrým Tavsiyesi Deðildir...
Yer Ýmleri