Sayfa 131/637 İlkİlk ... 3181121129130131132133141181231631 ... SonSon
Arama sonucu : 5090 madde; 1,041 - 1,048 arası.

Konu: ...:::Beyaz Yaka için Yatırım Koçluğu...:::

1. Selam arkadaslar. Baslikta sanirim kisa yoldan zengin olmayi dusunen pek bir insan yok. Bu da su an basligi takip edenlerin bir cogunun bilincli birer yatirimci adayi oldugunu gosteriyor. Ancak ben konu acildiginda bir kac degerli temettu emeklisi abilerimin verdigi ogutler arasinda sunu hatirliyorum. "Gencken olabildigince risk alip yatirimin ilk yillarinda agresif hareket etmek." Acikcasi ben de 20 li yaslarin sonunda bir arkadasiniz olarak (ev kredisi, borc ve cocugunuz yoksa) bir kac yil her firsatin degerlendirilerek ana paranin olabildigince buyumesi gerektigini dusunuyorum. Uv ile ilgili bir cok ornek kulagimiza hos geliyor. Ancak temettu hissesi de alacak olsaniz portfoyunuzu ilk olusturdugunuz meblanin onemi buyuk. Her ay 1000 er tl lik temettu hissesi alimi size 20 yil sonra x temettu veriyorsa baslangicta 50 bin tl + her ay 1000 tl lik hisse birikimi (bedelsiz veren hisselerde) size 2x 3x lik temettu olarak donebilir. Bu nedenle arada bir de olsa deneyimli arkadaslarimizin abilerimizin bizlere bu konudaki deneyimleriyle bakis acisi kazandirmasini cok isterim. Iyi gunler.

SM-A310F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

2.  Alıntı Originally Posted by Tugsel78 Yazıyı Oku
    Herkese merhabalar,
    Böyle değerli bir konuyu açan ve değerli görüşleri ile bizleri bilgilendiren tüm üstadlara teşekkürlerimi sunarım.

Öncelikle kendimi tanıtayım; 40 yaşındayım, kamuda mühendis olarak çalışıyorum.
    Borsayla ilk tanışmam yaklaşık 4 yıl kadar önce mynet forumlarında gezinirken oldu ve orada yazılanlarında gazına gelerek 9,50 tl civarlarından THY ile oldu. Klasik olarak ben aldıktan sonra ufak bir yükselişten sonra hızlıca geri çekilme başladı ve sadece bakıyordum. O zamanlarda piyasa hakkında hiç bilgim olmadığı, stoploos nedir bilmediğim için sadece seyrettim.

Hepimizin bildiği gibi bu zaman diliminde hisse 4,50 leri bile gördü, satmadım. Okuyarak öğrendiklerim üzerine bir miktar daha al sat yaparak maliyetimi 6,04 e kadar düşürdüm ve hala elimde tutuyorum. Sanırım bu süreçte işin psikolojik boyutunu ve sabretmeyi deneyimledim.

Bu geçen sürede forumları dolaşırken UVY olayının farkına vardım ve bunun benim için daha uygun bir yatırım tarzı olduğunu anladım, çünkü teknik ve temel bilgim hiç yok ve al sat ile sadece elimdeki parayı kurtlara vereceğimin farkına vardım.

Yaklaşık 1 yıl kadar önce UV için hisse almaya başladım. Portföyümde Hektaş, Boluc, ttrak, Aselsan, Anhyt ve soda var. Aylık olarak azar azar almaya çalışıyorum maaşdan arttığı kadarıyla.
    Hedefim şuan 16 aylık olan kızım lise çağlarına geldiğinde okul ücretine destek olacak bir gelir elde edebilmek.

Değerli üstadlardan tavsiye ve değerlendirmelerini almak beni mutlu edecektir.

Saygılarımla.
    Bence çok iyi bir başlangıç yapmışsınız. Düzenli alım yapmak da iyi bir strateji, burada lot sayısı değil her ay belli bir tutar üzerinden alım yaparsanız yüksekken az düşükken fazla adet alarak kazancınızı ortalamada yükseltirsiniz.

İkinci olarak da alım yaptığınız sektörlerle ilgili bilginizi artırmanızı öneririm. Boş zamanlarınızda o sektörü araştırın, yerinde görün, bir süre sonra ortalama analistten daha iyi tahmin yapabildiğinizi göreceksiniz.

3.  Alıntı Originally Posted by creed345 Yazıyı Oku
    Selam arkadaslar. Baslikta sanirim kisa yoldan zengin olmayi dusunen pek bir insan yok. Bu da su an basligi takip edenlerin bir cogunun bilincli birer yatirimci adayi oldugunu gosteriyor. Ancak ben konu acildiginda bir kac degerli temettu emeklisi abilerimin verdigi ogutler arasinda sunu hatirliyorum. "Gencken olabildigince risk alip yatirimin ilk yillarinda agresif hareket etmek." Acikcasi ben de 20 li yaslarin sonunda bir arkadasiniz olarak (ev kredisi, borc ve cocugunuz yoksa) bir kac yil her firsatin degerlendirilerek ana paranin olabildigince buyumesi gerektigini dusunuyorum. Uv ile ilgili bir cok ornek kulagimiza hos geliyor. Ancak temettu hissesi de alacak olsaniz portfoyunuzu ilk olusturdugunuz meblanin onemi buyuk. Her ay 1000 er tl lik temettu hissesi alimi size 20 yil sonra x temettu veriyorsa baslangicta 50 bin tl + her ay 1000 tl lik hisse birikimi (bedelsiz veren hisselerde) size 2x 3x lik temettu olarak donebilir. Bu nedenle arada bir de olsa deneyimli arkadaslarimizin abilerimizin bizlere bu konudaki deneyimleriyle bakis acisi kazandirmasini cok isterim. Iyi gunler.

SM-A310F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    Çok doğru ama başlangıcınızı nerede yaptığınıza göre değişir bu. Mesela 2000 yılında yüksek bir tutarla o zamanın blue-chip hisselerine yatırım yapmış birisi bugün enflasyon ve risk hesabına göre parayı sıfırlamış durumda. Bu riske göre sayın tugsel78'in bahsettiği düzenli tutar alımı daha iyi sonuç verir. Çünkü hem krizde hem tepede almış ama krizde daha çok tepede daha az almış olursunuz. Bunun her ikisinden daha iyisi ise trend takibi yaparak trend tepesinde satıp altta almaktır tabi yapabiliyorsanız.
    Son olarak şunu söyleyim, aldığınız ve uzun vade tuttuğunuz bir senedi neden tuttuğunuzu kendinize izah edemiyorsanız tutmaya devam etmeyin.

4. böyle oluyor mu acaba ? aracı kurum aynı anda 2 hesaba izin veriyor mu ? yoksa söylediğiniz çok mantıklı...

5. Buradaki yazılardan yola çıkarak modern portföy teorisine göre bir hesaplama yapmaya çalıştım.

XU100-ASELS-TUPRS-BRISA-GUBRF olmak üzere 95 yılından günümüze kadar haftalık USD bazından verilerin getirilerini hesapladım.

Regresyon analizi Endeks ile hisseler arasında ilişkiyi ölçümleyerek Beta katsayısını bulup CAPM göre beklenen getirileri hesapladım.

Buradaki amaç riski minimize ederek getiriyi max.eden bir portföy bulmak.
    Stop Wishing Start Doing

6.  Alıntı Originally Posted by vassago Yazıyı Oku
    Buradaki yazılardan yola çıkarak modern portföy teorisine göre bir hesaplama yapmaya çalıştım.

XU100-ASELS-TUPRS-BRISA-GUBRF olmak üzere 95 yılından günümüze kadar haftalık USD bazından verilerin getirilerini hesapladım.

Regresyon analizi Endeks ile hisseler arasında ilişkiyi ölçümleyerek Beta katsayısını bulup CAPM göre beklenen getirileri hesapladım.

Buradaki amaç riski minimize ederek getiriyi max.eden bir portföy bulmak.
    Günaydın
    Çalışman için teşekkürler. Bu konuyu biraz daha detaylı anlatabilir misin?
    Örneğin risksiz us10 sadece aselsan için mi kullanılıyor?
    Ne ile neyi çarptığında sonuca ulaştın?

Teşekkürler
    Yatırım tavsiyesi içermez ve asla yatırım tavsiyesi DEĞİLDİR.

7. Doğru söylüyorsunuz biraz daha açalım. Modern portföy teorisi ile ilgili pdf leri netten bulabilirsiniz. Ben bu dersi master yaparken almıştım. Lakin çok teorik anlatılıp uygulamada biraz havada kalmıştı.

Beklenen get = rf + B * (rm-rf)

Rf dediğimiz risksiz kazanç oranı. Burada kendi faiz oranlarımızı da alabilirdik lakin getiri hesaplamalarını usd bazında yaptığımız için abd 10 yıllık tahvillerini baz aldım. Tabloda hepsi için bu oran aynı. Aselsan ın altına yazdım sadece. Bu oranımız formüle istinaden sabit.

B (beta) yani piyasadan da bildiğimiz endeks ile hisse aradındaki ilişki. Örnek : Betası 1 ise bir hissenin endeks ile aynı oranlarda hareket eder.

Rm ise burada ben bir hissenin yıllık bileşik getirisini baz aldım. Formülden yola çıkarak değişkenleri yerlerine koyup dört işlem yaptığımızda Beklenen Getiriyi buluyoruz.

İlk tabloyu da gözden kaçırmamak gerekir. Misal Tuprs ile Gubrf getiri ve standart sapmalarına baktığımızda getiriler birbirine yakın lakin standart sapmaları GUBRF da yüksek olduğu görülüyor. Elimden geldikçe bunu XU30 ve XU50 de yapmaya çalışıcam, bakalım ne sonuçlar elde edeceğiz?

8.  Alıntı Originally Posted by vassago Yazıyı Oku
    Doğru söylüyorsunuz biraz daha açalım. Modern portföy teorisi ile ilgili pdf leri netten bulabilirsiniz. Ben bu dersi master yaparken almıştım. Lakin çok teorik anlatılıp uygulamada biraz havada kalmıştı.

Beklenen get = rf + B * (rm-rf)

Rf dediğimiz risksiz kazanç oranı. Burada kendi faiz oranlarımızı da alabilirdik lakin getiri hesaplamalarını usd bazında yaptığımız için abd 10 yıllık tahvillerini baz aldım. Tabloda hepsi için bu oran aynı. Aselsan ın altına yazdım sadece. Bu oranımız formüle istinaden sabit.

B (beta) yani piyasadan da bildiğimiz endeks ile hisse aradındaki ilişki. Örnek : Betası 1 ise bir hissenin endeks ile aynı oranlarda hareket eder.

Rm ise burada ben bir hissenin yıllık bileşik getirisini baz aldım. Formülden yola çıkarak değişkenleri yerlerine koyup dört işlem yaptığımızda Beklenen Getiriyi buluyoruz.

İlk tabloyu da gözden kaçırmamak gerekir. Misal Tuprs ile Gubrf getiri ve standart sapmalarına baktığımızda getiriler birbirine yakın lakin standart sapmaları GUBRF da yüksek olduğu görülüyor. Elimden geldikçe bunu XU30 ve XU50 de yapmaya çalışıcam, bakalım ne sonuçlar elde edeceğiz?
    Teşekkürler.
    Yatırım tavsiyesi içermez ve asla yatırım tavsiyesi DEĞİLDİR.

Sayfa 131/637 İlkİlk ... 3181121129130131132133141181231631 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •