Sayfa 175/1001 İlkİlk ... 75125165173174175176177185225275675 ... SonSon
Arama sonucu : 8005 madde; 1,393 - 1,400 arası.

Konu: Dolarda Yükseliş Kaçınılmaz

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Adana
    Gönderi
    11,163
     Alıntı Originally Posted by umutabi Yazıyı Oku
    Ben şöyle düşünüyorum, eğer çıpalı kur rejimi olsaydı Dolar 2.40 seviyesinden bir gecede %100 deval yer 4.80 filan ile tepeyi görür , akabinde faizler SEVE SEVE yada SEVE SEVE %20 lere çıkar sonra Dolar en tepeyi gördükten sonra bu yüksek faiz cazibesiyle 4 lü seviyelerde dengelenirdi. Ama şimdi bu böyle olmayacak , bir gecede olup bitti yerine yavaş yavaş ve ülkeye epey bir zarar vererek o seviyelere eni sonu gelecek. Tamamen benim fikrim ve bana göre olma olasılığı DOLAR`ın 3.30 lara geri gelme olasılığın dan daha gerçek.
    mesele sadece dolar değil aslında..mesele bozulan makro ve mikro ekonomik dengeler..dolar ise doğal bir sonuç...ekonomide lüks, israf ve buna dayalı yolsuzluluğun yansıma olarak kötü gidişat..İnsanlarımız son 20 yılda yolsuzluğa ve israfa o kadar alıştırıldıki bundan 20-25 sene önceki verilen tepkinin onda biri şimdi verilmiyor..üstüne birde taş toprakla günü idare etme ekonomisi de eklenince çöküş kaçınılmaz oluyor...çöküşle kastım ileride meyanda gelecek kriz..Ha bu herşeyin sonu değil elbette..bu ülkenin tarihi krizlerin tarihidir.her defasında ayağa kalktık,yine kalkarız..ama bu sefer daha fazla maliyetle kalkacağız bence..benim fikrim bu.
    Burdaki tüm yorumlarım yatırım tavsiyesi değildir.

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Adana
    Gönderi
    11,163
    D oların yükselişinin kaçınılmaz olmasının nedeni ürettiğinden çok harcayan ve sürekli israfın yer aldığı bir ekonomi haline gelmemiz. Sürekli cari açık veriyoruz..Ve sürekli borçlanıyoruz. Eskiden devlet borçlu olurdu şimdi özel sektör diyenelere bakmayın. Artık mali disiplinde bozuluyor..Ve 2001 yılından ders alarak ıslah ettiğimiz bankacılık sistemi dahi gereksiz risklerle muhatap olma durumunda...
    Son düzenleme : human01; 04-11-2017 saat: 23:18.

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Adana
    Gönderi
    11,163
    Tüm bunları şöyle yada böyle bir gün hallederiz de şu eğitimdeki vahim durum hepsinden tehlikeli bir duruma doğru gidiyor.Eğitim sistemimiz tam bir garabet oldu..Bence en tehlikeli durum bu...

4. Biz aslında yoğuz diyorum daha ne deyim.

Olasılık olarak dahi yoğuz.

Onların doları petrolü varsa bizim de beşeri bilimleri ağlatacak potansiyelimiz var, küçük bir eksiğimiz var biz. o kadarı kadı kızında da olur, boş virin.

Mümkün Dünyaların En İyisi'nde yaşıyoruz demiş Leibniz amcam.

Görüyor ve bir artırıyorum, Mümkün olmayan dünyaların ehvenişerinde varlığın canına ot tıkıyoruz. Kimseye de ihtiyacımız yok evelallah.

Diyeceğimiz tek şey var Aklıma mukayyet ol sen, tabi önce onu bıraktığımız yeri hatırlayıp konum atmamız lazım.

Alıntı Originally Posted by human01 Yazıyı Oku
    mesele sadece dolar değil aslında..mesele bozulan makro ve mikro ekonomik dengeler..dolar ise doğal bir sonuç...ekonomide lüks, israf ve buna dayalı yolsuzluluğun yansıma olarak kötü gidişat..İnsanlarımız son 20 yılda yolsuzluğa ve israfa o kadar alıştırıldıki bundan 20-25 sene önceki verilen tepkinin onda biri şimdi verilmiyor..üstüne birde taş toprakla günü idare etme ekonomisi de eklenince çöküş kaçınılmaz oluyor...çöküşle kastım ileride meyanda gelecek kriz..Ha bu herşeyin sonu değil elbette..bu ülkenin tarihi krizlerin tarihidir.her defasında ayağa kalktık,yine kalkarız..ama bu sefer daha fazla maliyetle kalkacağız bence..benim fikrim bu.
    Dünya artık eskisi gibi değil , silahlı savaşlarla ülkeleri yola getirmek bir kaç Ortadoğu ülkesi dışında çok kolay olmuyor. İran ortada, hani yapabildiler mi silahlı saldırı ? Ama ekonomik olarak oldukça zarar verdiler. Türkiye eskiden bir şekil askeri darbeyle TERBİYE edilirdi ama son harekette onu da başaramadı dünyayı yöneten baronlar. Belkide başarmak istemedi kim bilir !...Ama ortada bir gerçek var, 15 yıllık kendi getirdikleri A KE PE iktidarıyla ülkeyi 480 milyar Dolar gibi boyumuzu kat ve kat aşan dış borçla fena köşeye sıkıştırdılar ve istediklerini alamazlarsa ortaya çıkacak BOOOM eskilerden çok farklı olacak, işte bütün korkum bu. Tamam hepimiz aynı gemideyiz doğru ama ekonomik çöküntü yaşayan ülkelerde çöküntüyü tüm kesim aynı oranda hissediyor mu ? Olabilecek çöküşte en ufak hatam olmaması dolayısıyla bu çöküşün bir şekil müsebbibi insanlar ile aynı sıkıntıyı çekmemek için Dolar saklıyorum. Çıkmış düşmüş çok umurumda değil, tehlike geçene kadar da getirisini Tl ile karşılaştırma bile yapmıyorum. Bu kadar açık Dolarcı olma sebebimi daha nasıl anlatabilirim !...

Ya hala enflasyonun sebebini yüksek faiz diye millete yutturmak isteyen şahısın yönettiği bir memlekette Tl ile tasarruf yapmak nasıl bir cesarettir anlamam mümkün değil. Her halde akıl tutulması denen şey böyle oluyor.

7. Tcmb'nin 26 Ekimdeki ppk toplantısında stratejik iki hata yaptığını düşünüyorum.

1. başkan Çetinkaya enflasyon ve kur şoku riskine rağmen GLP faiz seviyesinin yeterli olduğunu belirtti, belki de zihnindeki niyeti ve davranış tarzını ağzından kaçırdı, bunu daha yuvarlak söylemeliydi, zira elini gösterdi.
    2. Bir sonraki toplantı tarihi 14. aralık 2017. 40 günün üzerinde süre var. Bu süre zarfında kur ataklarına karşı neredeyse hiç oyun alanı kalmadı. Kendine , kullanmasa dahi oyun alanı açması gerekirdi. Kendi kendisini oran anlamında tepe noktaya sıkıştırdı. Şu anda sadece TL depo ile verdiği 10 milyar TL'yi keserek ağırlıklı ortalama fonlama faizini %12.25'e çekebilir. Ama bu adım hem teknik açıdan hem de kullanılabilirlik açısından pek mana ifade etmiyor.
    Tüm bunların yanında TL depo ile verdiği ve %9.25 faiz ile piyasa yapıcı bankalara (çoğunlukla kamu bankaları olduğunu düşünüyorum) kullandırdığını tahmin ettiğim ucuz parayı bir anda kısmasının da başka sakıncaları olabilir.
    Bu tür hatalı kararların bedelleri ülke için epey yüksek oluyor. Para politikasını kullanmaya direnmek ve teknik anlamda işleyişini kilitleyecek mekanizmalar uygulamak (GLP) ileride dövizde yükseliş kaçınılmaz gözüktüğünde makro ve mikro dengeler ile orantısız faiz artışları yapma zorunluluğunu ortaya çıkarabilir.
    Özel sektörün kur ile iflas etmesi ile yüksek faiz ile iflas etmesi arasında karar verilecekse kur ile iflas edecek bir özel sektörün geri döndürülmesi mümkün olmayacaktır. Ancak yüksek faiz ile iflas noktasına gelecek stratejik özel sektör firmalarının rehabilitasyonu ve eskiye döndürülmesi daha kolay olacaktır.
    Bazen kafayı kurtarmak için kolun kesilmesine göz yummak gerekir. Tcmb her seferinde kolunu giyotinin altından çekiyor, ama her çekişinde kafa giyotine daha da yaklaşıyor.
    En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
    https://twitter.com/r_x_p_u

Alıntı Originally Posted by rxpu Yazıyı Oku
    tcmb'nin 26 Ekimdeki ppk toplantısında stratejik iki hata yaptığını düşünüyorum.

1. başkan Çetinkaya enflasyon ve kur şoku riskine rağmen GLP faiz seviyesinin yeterli olduğunu belirtti, belki de zihnindeki niyeti ve davranış tarını ağzından kaçırdı, bunu daha yuvarlak söylemeliydi, zira elini gösterdi.
    2. Bir sonraki toplantı tarihi 14. aralık 2017. 40 günün üzerinde süre var. Bu süre zarfında kur ataklarına karşı neredeyse hiç oyun alanı kalmadı. Kendine kullanmasa dahi oyun alanı açması gerekirdi. Kendi kendisini oran anlamında tepe noktaya sıkıştırdı. Şu anda sadece TL depo ile verdiği 10 milyar TL'yi keserek ağırlıklı ortalama fonlama faizini %12.25'e çekebilir. Ama bu adım hem teknik açıdan hem de kullanılabilirlik açısından pek mana ifade etmiyor.
    Tüm bunların yanında TL depo ile verdiği ve %9.25 ile piyasa yapıcı bankalara (çoğunlukla kamu bankaları olduğunu düşünüyorum) kullandırdığını tahmin ettiğim ucuz parayı bir anda kısmasının da başka sakıncaları olabilir.
    Bu tür hatalı kararların bedelleri ülke için epey yüksek oluyor. Para politikasını kullanmaya direnmek ve teknik anlamda kilitleyecek mekanizmalar uygulamak (GLP) ileride dövizde yükseliş kaçınılmaz gözüktüğünde makro ve mikro dengeler ile orantısız faiz artışları yapma zorunluluğunu ortaya çıkarabilir.
    Özel sektörün kur ile iflas etmesi ile yüksek faiz ile iflas etmesi arasında karar verilecekse kur ile iflas edecek bir özel sektörün geri döndürülmesi mümkün olmayacaktır. Ancak yüksek faiz ile iflas noktasına gelecek stratejik özel firmalarının rehabilitasyonu ve eskiye döndürülmesi daha kolay olacaktır.
    Bazen kafayı kurtarmak için kolun kesilmesine göz yummak gerekir. Tcmb her seferinde kolunu giyotinin altından çekiyor, ama her çekişinde kafa giyotine daha da yaklaşıyor.
    Anlayana sivrisinek saz anlamayana davul zurna az... Bu arada hala arıyorum şu adamı bulamıyorum HAZİNE AÇILMADAN ara beni bul sonra canını yakarım demişti. https://www.youtube.com/watch?v=ka4HVIAkMas

Sayfa 175/1001 İlkİlk ... 75125165173174175176177185225275675 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •