Eski foruma da yazmıştım.
İsrail'de yaşanmış olay :
Önce paradan 6 sıfır atıldı ...
Sonra , halkın bankadaki döviz mevduatı belli bir kurdan yerel paraya çevrildi .
Devamında devalüasyon yapıldı ....
80'li yıllarda bu oldu doğru çünkü o dönem global para ağı şimdinin 100de 1'i değildi. şimdi Türkiye bunu yapsın resmen AÇ kalır. yakıt bulamayacağından dolayı 1979 da olduğu gibi tarım bile yapılamaz. ülke komple durur. siyasetten değil ama açlıktan savaş çıkar. zaten sınırda çevirilmeye çalışılan dış borçlar çevrilemez, morotoryum ilan edilir. Bu durumda yabancıların toprak talebi olacağından hiç şüphem yok.
Bir deli kuyuya taş atmış, kırk akıllı çıkaramamış.![]()
Stanley Fischer'a sorun .....
konuya biraz ışık tutması açısından bir kaç link kopyaladım
http://www.sakaryagazetesi.com.tr/ma...nemlidir-2276/
2017 yılında vadesi gelecek dış borç geri ödemesi olan 165 milyar doların 105 milyarı bankalara, 53 milyarı reel sektöre, 7 milyarı kamuya aittir. Cari açık dahil 2017 yılındaki toplam döviz ihtiyacı tahminime göre 205-215 milyar dolar civarındadır. Bu durumda döviz geliri olmayan şirketlerin dövizle borçlanması zorlaşır, dolara artan talep kur artışına yol açar. Türkiye, dolarla alınan şirket dış borçlarının milli gelire oranı sıralamasında ilk dört ülke arasında olup, küresel finansal krizden sonra en hızlı borçlanan ülkeler arasındadır.
http://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/conne...ri+Gelismeleri
2016 Aralık sonu itibarıyla, orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl veya daha az kalmış dış borç verisi kullanılarak hesaplanan kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku, 159,8 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşmiştir. Söz konusu stokun 18,5 milyar ABD dolarlık kısmı, Türkiye’de yerleşik bankaların ve özel sektörün, yurtdışı şubeleri ile iştiraklere olan borçlarından oluşmaktadır. Borçlu bazında değerlendirildiğinde, toplam stok içinde Kamu Sektörü’nün % 16,2, Merkez Bankası’nın 0,5, Özel Sektör’ün ise % 83,3 oranında paya sahip olduğu gözlenmektedir.
http://www.mahfiegilmez.com/2016/02/...finansman.html
Türkiye’nin 2016 yılı döviz ihtiyacını; dış borçların ödenmesi ve cari açığın finanse edilmesini kapsayacak miktar olarak ele almamız gerekeceğine göre karşımıza (172,7 + 33 =) 205,7 milyar dolarlık bir toplam tutar çıkıyor.
bu konuya en iyi ışığı sayın jonDowes ın tutabileceğini düşünüyorum.
Yer İmleri