Sayfa 23/55 İlkİlk ... 13212223242533 ... SonSon
Arama sonucu : 435 madde; 177 - 184 arası.

Konu: Temettü ile ilgili herşey

1.  Alıntı Originally Posted by Flok Yazıyı Oku
    ABD borsalarında şirketler senede kaç defa temettü veriyor ?
    yanlıs hatırlamıyor ısem 4 defa temettü dagıtıyor.

Ama dagıtanların ısmını buyuk ıhtımal bilmediğin şirketlerdir.

dagıtmayan şirketleri sayayım muhtemelen %100 ününde ismini duydun.

hiç temettü gelenegı olmayan abd borsasında işlem gören şirketler

Google - facebook - Amazon - ebay - yahoo! - blackberry - discovery - netflix - adobe warren buffetin berkshire hathaway şirketi gibi şirketlerde temettü dağıtmamaktadır.

2.  Alıntı Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazıyı Oku
    ama benı dışladıgınız sürece nasıl benden yararlanabıleceksınız cidden amacım yardım etmek.

varsa bilginiz hisseler üzerinde konusalım.

BEN ORGE DİYORUM. bence güzel bir hisse güzel bir şirket cok iyi iş yapıyor. TEMettüyü kriter baz alıyorsunuz geçen sene dagıtmış.

Yanlız benım kriterimde 20 senelik yatırım yoktur. bir şirketi 20 yıl tutmam için gelecek 20 yıllın garantiyi almış olmam gerekir. MAntıgım öyle diyor.

ORGE içinde almak istiyorsan alırsın her 3 ayda bir sen analiz edemiyorsan bılancoyu bana yaz özelden bilancosunu beraber degerlendirelim. bilanco aynı karlılıgını korudugu surece satmak yok. bilancoda bir bozukluk gorursek o anda satacagız. ve başka arayışlara gireceğiz.

Dolayısıyla 3 ay sonrakı bılanco bozulmuşsa satmak zorunda kalacaksın. Bozulmadan giderse sen satmak ısteyınceye kadar elınde tutabılırsın.

Bu hisse bu bılancolarla giderse. Yıllık ortalama en az %40 bırakacagını düşünüyorum. Gelecek yıl temttü dağıtırmı dagıtmaz mı bılmem ama merak etme temettü dagıtsada dagıtmasada kazancından bır eksık yaratmayacağını garanti veriyorum.

İstersen detaylı bilancosundanda bahsedebilirim.

Yada istediğin bir hisse varsa ona bakayım birde benden dınlemıs ol
    Benim akla ihtiyacım yok, kendimde yeterince var. Ama fikirlerinizin başımızın üzerinde yeri var.

Yalnızca fikirlerinizi ifade etseniz ve biraz da mütevazi olsanız, dışlanmışlık psikolojisine girmezsiniz inanın..

Orge'ye kendim bakar, kararımı da kendim veririm, para benim, risk benim, getirisi de götürüsü de benim. Hasbel kader yatırım yapar da zarar edersem kendimden başkasını da sorumlu tutmam. Ama kar edersem "uyandırma servisi" olarak size bir teşekkürü borç bilirim.

Biryerde dursun lazım olur.

Bugün itibariyle..

“ Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır. Ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim.” Mustafa Kemal Atatürk.

>>> FORUM KURALLARIMIZ <<<

4.  Alıntı Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazıyı Oku
    arkadaşlar tüm samimiyetimle içtenliğimle araştırmalarımla söyleyeyim.

"temettü ödemesinden sonra hisse fiyatı toparlar" cümlesi aslı astarı olmayan bir cumledır.

ilk 2 paragraf komple yanlıştır.

Mantıgınız alıyormu bir şirket düşünün kar ediyor bu şirketi siz işletiyorsunuz bakın cok basit bir örnek şirket kar ettikçe kasanızın için mıngırlarla doluyor.

Şirket ilk açıldıgında şirketin değeri 10,000 TL idi her ay kar ettiniz 100 TL 10 ay sonunda kasada kaç paranız oldu.

100 net kar*10ay = 1000 TL peki 10. ayın sonunda bu şirketin değeri kaç lıra oldu

Şirketin değeri 10,000 Dİ kasada duran 1000 TL ile beraber 11,000 TL yapmadımı ? yaptı.

siz temettü olarak bu kasadaki 1000 Tl nın hepsinide aldınız. cebinize ve veya ortaklara verdiniz.

Şimdi soruyorum size bu şirketin yeni değeri kaç paraya düşmüş oldu 10,000 TL ye geri düştü değil mi ?

aradan daha 1 ay geçmeden BU şirketin fiyatı 11,000 TL dir diyebilirmisiniz hani temettü öncesi fiyatına gelecek ya hemen geri çıkacakmış ya.

BU şirketin kasasına para girmeden kusura bakmayın 11,000 TL ye satamazsınız bu şirketi kimseye şirketin içinde 1000 TL var iken 11,000 TL ye satıyordunuz daha dün (temettüden önce) temettüden sonra nasıl olurda hala 11,000 TL bu şirket dersiniz.

AKIL VAR MANTIK VAR. İLKOKUL SEVİYESİNDE ÖRNEK VERİYORUM.

O şirketin tekrar 11,000 TL değer biçilmesi için şirketin tıpkı oncekı 10 ayında oldugu gibi her ay 100 TL kar eder 10 ayın sonunda 11,000 TL ye geri cıkar.

Bize temettü ödendi diye bir şirketin olması gereken piyasa değerinin üzerine çıkmasını beklemek ummak yada öyle oldugunu savunmak bilgisizliktir.

hadi varsaykı ben yanılıyorum hadi öyle varsayalım.

11,000 TL değerindeki bu şirket 1000 TL sini ortaklara ve patron olarak kendi cebine aldı şirket değeri 10,000 E düştü.

fakat borsadaki piyasa değeri daha 1 ay bile geçmeden piyasa degerini 11,000 TL ye cıkardı.

1 ayın sonunda şirket 100 TL kar ettiğini açıkladı ?

yani şirketin değeri 10,000+100 TL = 10,100 TL olması gerekirken borsada 11,000 TL görünüyor ?

Dha iki gün once bu şirket her ay yine 100 tl kar etmesine rağmen 10,000 TL ye satılıyordu.

Şimdi hala 100 TL kar etmesine rağmen 11,000 TL ye mi satın alınacak.

Hadi tememettü severler yine satın almaya devam etti hadi yine yanıldım diyelim.

gelecek aylara gidelim gelecek yıllara gidelim.

11,000 Tl borsa degeri olan bir şirket temettü sonrası ilk 1 ayında 100 TL kar acıkladı ya ozman borsadakı 11,000 Tl lik piyasa degeri 11,100 TL olmalı devamındakı 9 aydada yine 100 TL kar ettiğinde bu şirketin borsadaki piyasa değeri 12,000 Tl ancak gerçek piyasa değeri 11,000 TL olacaktır. yani 1000 TL daha yüksek bir fiyattan gidecektir.

2. YIla geçelim 1000 TL sini yine dağıttı.

Şirketin gerçek değeri 10,000 TL ye geri düştü kasadaki paranın hepsı dagıtıldı 2. sene diye.

peki borsadaki piyasa değeri 12,000 TL den 11,000 TL ye düşürüldü.

2. temettü sonrası daha 1 ay geçmeden bu şirketin borsadaki değeri geri 12,000 TL olmalı doğrumu oysakı o ay şirketin gerçek değeri aslında 10,000 TL :D

örnegı devam ettirin her temettü sonrası sizin şirketiniz her yıl 1000 TL daha değerli görünür borsada ve bu ornekteki bu şirketin yaklasık 8 yıl sonunda gerçek değerinin tam 2 katı pahalı fiyattan borsada işlem görecektir 16 yıl sonra bu şirketi 3 katı fiyatına satın alırsınız.

Peki soruyorum size pp/dd ye ne oldu soruyorum f/k ya ne oldu uçtu uçtu hepsi 99 larda geziyor.

basit bir mantık kurun ya bilanco bilmenize bile gerek yok
    Bana enflansyonu hesaba katmamışsın gibi geldi

5.  Alıntı Originally Posted by ekfuture Yazıyı Oku
    Benim akla ihtiyacım yok, kendimde yeterince var. Ama fikirlerinizin başımızın üzerinde yeri var.

Yalnızca fikirlerinizi ifade etseniz ve biraz da mütevazi olsanız, dışlanmışlık psikolojisine girmezsiniz inanın..

Orge'ye kendim bakar, kararımı da kendim veririm, para benim, risk benim, getirisi de götürüsü de benim. Hasbel kader yatırım yapar da zarar edersem kendimden başkasını da sorumlu tutmam. Ama kar edersem "uyandırma servisi" olarak size bir teşekkürü borç bilirim.
    aslında hep mutavazi gidiyorum ama biri gelip konu dışı al satcı temettü karışıtı vesaireci gibi girince teller atıyor.

Alın anlamında demedim. Somut bırseyler konusunda dediğiniz için yazdım. Yani sizin söylediğiniz yapıyorum gelin beraber hisse çıkartalım.

yazımda son paragrafinde birde benden dınlemıs ol ? yani aslında ukalalık etmedim. siz zaten analiz etmişsiniz birde ben analiz edeyim. diyorum. getirin ben bakacam sen anlamassın tarzı ukalaca yazmadım. Onun öcesindeki tartısmalarda evet sivrildiğim dogru. Onunda sebebini yazdım.

benim dışımda ne konusulmus dıye baktım şu ve şunun gibi şeyler bu sene x hissesi su kadar temettü acıkladı gelecekte soyle acıklarsa süper olur. bir başkası en cok temettü veren şirket hangileri.

Bir başkası su hisse temettü veriyor su su sebepten ucuzlamıs bence ıyı bır fırsat vesaire.

objektif olarak bakmaya calısın yazılanlara eleştirmek için söylemiyorum bunlarda konuslmalı lakın aslında cogu yazı gelecekteki hayaller üzerine yani somut birşey yok.

Mesela isyat söyle böyle temettü dagıtmış bence gelecekte söyle gider denilmiş hangi gerekçe hangi bilanco hangi yatırıma göre ? somut olabilmesi için ikna edici deliler olmalı bakın bu bilancosu su kadar kar var vesaire diye anlatan kimse yok.

çoğu kişi portfoyunu yazmış.

bir kaç kişi x hissesi biraz pahalı y hissesi biraz ucuz demiş. ama sebeplerini acıklamamıs neye dayanarak ucuz veya pahalı ? neye dayaranarak gelecekte kar ettirecek hangi delileri sunabildin sayfadakı diğer okurlara ?

bir scantek arkadaşımız güzel en azından bıraz daha somut dıyebılecegımız yazılar yazmış.

Bende bu gerekçeleri sorgulayarak arkadaşımıza dedimki temettü hisseleri üzerine emeklılık planı yapacağız fakat gelecekte hangi hisselerin ne kadar temettü dağıtacağını bilmiyoruz bunu nasıl yapacağız diye sordum ?

Bunun bir garantisi olmadığı içinde temettüye bel baglamayıp bilancoya bel baglasak daha iyi olur dedim.

burada temettümü değilmi kısmını tartısmayalım burada sizin aldıgınız hisselerin bilancosunu resimlerle görsellerle sayılarla % oranlarıyla konusalım. okadar sayfa geriye gittim bir tane bilanco analizi göremedim. mesela

BU sayfanın bir eksıklıgı herkes gelecekle ilgili hayal ve beklentilerinden bahsetmiş ama okuyuculara somut olarak ne verebilmiş.

3 gundur bilanco performanslarımızı konusacagımıza temettümü değilmiyi konusuyoruz.

6. @cenneet yolu haklsıın bunun programla yapılması şart değil sadece program daha kısa yoldan grafiklerle filan gösteriyor o yüzden örnek verdim.

zaten programı ornek veriyor olmamın sebebi finansal okur yazarlık veya muhasebe geçmişinizin olmasına gerek kalmıyor.

nasıl ki bir hissenin geçmiş fiyat hareketine bakıp istikrarlı bir yükselişe OKEY! verebiliyorsak.

Tıpkı bilancodada o rpgoram bir çok şeyi sizin yerinize hesaplayıp grafiksel şekilde gösterdiği için sizin birşeyler hesaplamanıza gerek kalmıyor.

sadece 10 15 dakıka ayırarak bir şirketin ak mı karamı oldugunu anlayabiliyorsunuz.

haa o program dışında baska programlarda var ama ben hiç denemediğim için fikir sahibi değilim. senelerdir aynı programı kullanırım pek sorun yaşamadım.

Kendinize bir özeleştiri yapacak olsanız ne derdiniz ? borsada hisse alıyorum temettü hisseleri alıyorum genel anlamda güzel geçmişleri var diye. Lakın bilancolarını bilmiyorum özeleştiriniz bu olurdu.

Peki ya niçin öğrenmek istenmiyor bir araba parası belki bir ev parası bağladıgınız bir şirkete yatırımcıyım sıfatını alırken gurur duyuyoruz lakin aldıgımız şirketin bilancosundan anlamayanlarımızla dolu etrafımız.

bir araba alırken sahibindene girip resimlerini begendiğiniz arabayı online olarak alma imkanınız olsa alırmıyınıdız ?

Tahmin ediyorum cep telefonu bıle almaya korkan bizler arabayı hayyata online alamazdık. İlla bir gider motoruna suyuna yagına lastiklerine bakma gereği hissederdik cunku paramız çöpe gitsin istemez kazıklanmak istemiyoruz.

PEKİ AYNI ÖZVERİYİ HİSSELERDE NİÇİN GÖSTERMİYORUZ. KİMSE ANASININ KARNINDA BORSA ÖĞRENMİYOR ÖĞRENMEK İSTEYEN ÖĞRENİYOR PARA KAZANMAK VE İŞİNİ CİDDİYE ALAN YAPABİLİYOR.

Bu yuzden diyorum gelin bilanco konusalım diye. Ben hiper muhasebeci değilim. lakin back testlerini yapabildiğim bir analiz çeşidim oldugunu düşünüyorum beraber bu konuları tartısalım konusalım bilmeyenler iki keilme öğrense kar kardır.

Oysaki gelecekte şöyle olabilir gelecekte şöyle rahat yaşarım demenin kime ne faydası var ki.

MİZAHSENLE BİTİRELİM İYİ GECELER :D

7.  Alıntı Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazıyı Oku
    aslında hep mutavazi gidiyorum ama biri gelip konu dışı al satcı temettü karışıtı vesaireci gibi girince teller atıyor.

Alın anlamında demedim. Somut bırseyler konusunda dediğiniz için yazdım. Yani sizin söylediğiniz yapıyorum gelin beraber hisse çıkartalım.

yazımda son paragrafinde birde benden dınlemıs ol ? yani aslında ukalalık etmedim. siz zaten analiz etmişsiniz birde ben analiz edeyim. diyorum. getirin ben bakacam sen anlamassın tarzı ukalaca yazmadım. Onun öcesindeki tartısmalarda evet sivrildiğim dogru. Onunda sebebini yazdım.

benim dışımda ne konusulmus dıye baktım şu ve şunun gibi şeyler bu sene x hissesi su kadar temettü acıkladı gelecekte soyle acıklarsa süper olur. bir başkası en cok temettü veren şirket hangileri.

Bir başkası su hisse temettü veriyor su su sebepten ucuzlamıs bence ıyı bır fırsat vesaire.

objektif olarak bakmaya calısın yazılanlara eleştirmek için söylemiyorum bunlarda konuslmalı lakın aslında cogu yazı gelecekteki hayaller üzerine yani somut birşey yok.

Mesela isyat söyle böyle temettü dagıtmış bence gelecekte söyle gider denilmiş hangi gerekçe hangi bilanco hangi yatırıma göre ? somut olabilmesi için ikna edici deliler olmalı bakın bu bilancosu su kadar kar var vesaire diye anlatan kimse yok.

çoğu kişi portfoyunu yazmış.

bir kaç kişi x hissesi biraz pahalı y hissesi biraz ucuz demiş. ama sebeplerini acıklamamıs neye dayanarak ucuz veya pahalı ? neye dayaranarak gelecekte kar ettirecek hangi delileri sunabildin sayfadakı diğer okurlara ?

bir scantek arkadaşımız güzel en azından bıraz daha somut dıyebılecegımız yazılar yazmış.

Bende bu gerekçeleri sorgulayarak arkadaşımıza dedimki temettü hisseleri üzerine emeklılık planı yapacağız fakat gelecekte hangi hisselerin ne kadar temettü dağıtacağını bilmiyoruz bunu nasıl yapacağız diye sordum ?

Bunun bir garantisi olmadığı içinde temettüye bel baglamayıp bilancoya bel baglasak daha iyi olur dedim.

burada temettümü değilmi kısmını tartısmayalım burada sizin aldıgınız hisselerin bilancosunu resimlerle görsellerle sayılarla % oranlarıyla konusalım. okadar sayfa geriye gittim bir tane bilanco analizi göremedim. mesela

BU sayfanın bir eksıklıgı herkes gelecekle ilgili hayal ve beklentilerinden bahsetmiş ama okuyuculara somut olarak ne verebilmiş.

3 gundur bilanco performanslarımızı konusacagımıza temettümü değilmiyi konusuyoruz.
    Çizdiğiniz bu çerçeve çok sağlıklı ve kapsayıcı. Aslında benim de anlatmaya çalıştığım buydu.

Somut olarak bahsettiğiniz için İSYAT'ı biraz açmak istiyorum. Bu hissenin potansiyeli en fazla mevduat faizinin üzerine % 2-3 artılı bir potansiyeli olan bir hissedir. Son 4-5 aydır bakmadım ama değiştiğini sanmam, reel getirisinden fazlasını temettü olarak dağıtan ve bu nedenle özkaynakları giderek reel olarak azalan bir şirket var karşımızda.

Mevduata göre bir dezavantajı da var bu gün alıp yarın satmaya kalksanız % 1 zarar edersiniz. Çünkü alım satım da iş yatırımın girilmiş milyon lotluk emirleri var hergün.

Reel olarak küçüldüğü için orta ve uzun vade de yönetim giderleri mevduata artısını da sıfırlama potansiyeline sahip.

Neresinden baksanız örnek gösterilecek bir hisse değildir, benim gözümde. Zarar ettirmez ama aman aman kazandırmazda.

Orge'ye bakıp fikirlerimi yazacağım. Benzer potansiyeli olduğu düşünülen hisselerin tartışmaya açılmasının topiği canlı ve yararlı tutacağına inanıyorum. İsgyo ve genel olarak yatırımları olan gyo'lar konusunda riskler ve potansiyeller olduğunu düşünüyorum. Bu konuda fikri ve bilgisi olanların paylaşımları da makbule geçecektir.

8.  Alıntı Originally Posted by ekfuture Yazıyı Oku
    Çizdiğiniz bu çerçeve çok sağlıklı ve kapsayıcı. Aslında benim de anlatmaya çalıştığım buydu.

Somut olarak bahsettiğiniz için İSYAT'ı biraz açmak istiyorum. Bu hissenin potansiyeli en fazla mevduat faizinin üzerine % 2-3 artılı bir potansiyeli olan bir hissedir. Son 4-5 aydır bakmadım ama değiştiğini sanmam, reel getirisinden fazlasını temettü olarak dağıtan ve bu nedenle özkaynakları giderek reel olarak azalan bir şirket var karşımızda.

Mevduata göre bir dezavantajı da var bu gün alıp yarın satmaya kalksanız % 1 zarar edersiniz. Çünkü alım satım da iş yatırımın girilmiş milyon lotluk emirleri var hergün.

Reel olarak küçüldüğü için orta ve uzun vade de yönetim giderleri mevduata artısını da sıfırlama potansiyeline sahip.

Neresinden baksanız örnek gösterilecek bir hisse değildir, benim gözümde. Zarar ettirmez ama aman aman kazandırmazda.

Orge'ye bakıp fikirlerimi yazacağım. Benzer potansiyeli olduğu düşünülen hisselerin tartışmaya açılmasının topiği canlı ve yararlı tutacağına inanıyorum. İsgyo ve genel olarak yatırımları olan gyo'lar konusunda riskler ve potansiyeller olduğunu düşünüyorum. Bu konuda fikri ve bilgisi olanların paylaşımları da makbule geçecektir.
    Merhaba Sn.Ekfuture ve Sn.Erhan

ISYAT'ın temettü verimi enflasyondan yüksek olması ve hisse fiyatının ucuz (1 TL) olması sebebiyle, lot sayım fazla olsun diye üç-beş kuruş birikmiş paramı bu kağıda yatırdım. Bu ay sonu %12.50 temettü verecek. Borsada yeniyim, kısa vadeli al-sat yapmak amacım yok. Uzun vadeli düşünüyorum, yazdıklarınızı okuyunca ISYAT için iyi bir temettü kağıdımı? diye aklımda bir soru oluştu. Fikirlerinizi öğrenmek beni memnun edecektir.

Teşekkürler.

Sayfa 23/55 İlkİlk ... 13212223242533 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •