Çok değişebileceğini biliyorum ancak şu soruya bir cevap rica etsem.![]()
Konuda bahsi geçen hisselerden 5-6 tanesi ile bir portföy oluşturulsa mesela..
[device_name] cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Çok değişebileceğini biliyorum ancak şu soruya bir cevap rica etsem.![]()
Konuda bahsi geçen hisselerden 5-6 tanesi ile bir portföy oluşturulsa mesela..
yani grafik pahalı olma sınırını soruyorsun
enflasyonun %10 civarında olduğu, riski çok az, getirisi garanti diyebileceğin mevduatın (net) %12 kazandırdığı bir yerde, hisse senedi gibi riski fazla, araştırılması, takip edilmesi gereken bir yatırımın getirisinin en az yıllık ortalama %20 olması gerekir (bence).
yılda ortalama %20 getiri, 4 yılda hissenin 2 katına çıkması demektir...eğer hisse 2 değil de 4 kat ve üzeri getirmişse, yüksek getiri sağlamıştır ve grafik pahalı hale gelir (8 sene için makul getiri 4 kat, grafik pahalı sınırı 8 kat).
Aslında grafik pahalı kriterinden ziyade 10-15 senelik düzenli bir birikim sonrası nerede olabileceğimi öngörmeye çalışıyorum, bu nedenle makul bir getiri oranı ile hesap yapmak istedim.
Halil Buhur'un hisselerinde 2005'den beri temettü ile de hisse alınır şekilde çalışıldığında yıllık 30% ortalama getiriye denk geliyor ve 11 senede portföy 20 katına çıkıyor ancak bu çalışma prospektif ve önümüzdeki dönemde performans daha düşük de olabilir.
Öte yandan Twitter'da bir finansçı yıllık ortalama 20% getiriye çok fazla demişti.
Bu nedenle biraz kafam karıştı, enflasyonun bu seviyede olduğu sürece bana da 20% çok değil gibi geliyor ancak daha tecrübeli olan sizlerden görüş almak istedim hesaplama öncesi.
Bir kere önemli olan reel getiri...yani enflasyon %15 olur %20 az kalır, %5 e iner, %15 bile iyi olur.
Enflasyonun %10 larda kaldığı varsamıyla, %20 iyi diyorum...%15 i alt sınır gibi düşünmek lazım...öte yandan %30 da biraz ütopik, bakmayın son 10 senede bist tarihinin en büyük getirilerini sağladı, özellikle sanayi hisselerinde 10-15 katına çıkan çok hisse oldu...önümüzdeki 10 yılda 10 kat yapacak hisse sayısı bir elin parmağını geçemeyecek bence, yani getiri konusunda işimiz daha zor olacak.
Önemli olan reel getiri katılıyorum ama nominal biraz daha motive edici![]()
O çalışmada ve genel olarak temettü ile hisse alımına devam etmek bir süre sonra pozitif bir ayrışma yaratıyor, 30%'da en önemli etken bu bence. Zaten temettülerin harcandığı portföyde performans ayrışması bu kadar bariz değil. Ancak yine de hesabı 30%'a göre yapmak gerçekçi değil bence de.
BIST100'ün dolara karşı 3000(3 cent) civarında gösterdiği bir performans var aslında, tarihin en büyük getirisi demeli miyiz?
Dikkat edersen sanayi hisselerine vurgu yaptım...yani bizim gibi uzun vadeci, temettü hedefleyen yatırımcılar sadece sanayi hissesi alabiliyor (bir kaç istisna olabilir tabii ki)...son 10 yılda endeks dolar bazında makul getiriler sunarken, sanayi hisseleri uçtu..hatta relatif olarak mesela bankacılık endeksinden 2 kat getiri sağladı sanayi hisseleri pek çok kez.
ben önümüzdeki 10 yılın, geçtiğimiz 10 yıla göre özellikle bizim ilgi alanımıza giren sanayi hisseleri için daha zor olacağını düşünüyorum...2009 da tarihin en büyük global krizlerinden biri yaşandığı için baz çok düşüktü...pek çok hisse sudan ucuz hale gelmişti...önümüzdeki 10 yıl, böyle bir bazımız yok...şu an pahalı değiliz, ucuz da sayılmayız...üstelik temettü ve uzun vade bilinci arttı, altın kolay kolay çöpe düşmez artık, öyle uçuk kaçık getiri fırsatı artık çok zor bu yüzden.
Anladım, haklısınız. Ama her halükarda eldeki en iyi seçenek de bu diyebilir sanırım ?![]()
Tasarruf edilen miktarın X% ile hisse biriktirmek, Y% ile altın, döviz veya farklı bir şey, Z% de nakit.
X,Y, ve Z'yi de herkes yaşı, hedefi ve risk tercihine göre belirlesin.
Yer İmleri