Artan

99,00 10 18:10
16.477,50 10 18:10
134,20 10 18:10
71,50 10 18:10
291,50 10 18:10
Artan Hisseler

Azalan

87,30 -10 18:10
512,00 -9.94 18:10
11,87 -9.94 18:10
56,95 -6.64 18:10
32,60 -6.48 18:10
Azalan Hisseler

İşlem

25.705.427.996,65 18:10
25.126.837.234,00 18:10
19.159.886.780,88 18:10
15.041.630.827,90 18:10
14.530.506.819,80 18:10
Tüm Hisseler
Arama sonucu : 5090 madde; 1 - 8 arası.

Konu: ...:::Beyaz Yaka için Yatırım Koçluğu...:::

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
  1.  Alıntı Originally Posted by Miriel Yazıyı Oku
    Önemli olan reel getiri katılıyorum ama nominal biraz daha motive edici

O çalışmada ve genel olarak temettü ile hisse alımına devam etmek bir süre sonra pozitif bir ayrışma yaratıyor, 30%'da en önemli etken bu bence. Zaten temettülerin harcandığı portföyde performans ayrışması bu kadar bariz değil. Ancak yine de hesabı 30%'a göre yapmak gerçekçi değil bence de.

BIST100'ün dolara karşı 3000(3 cent) civarında gösterdiği bir performans var aslında, tarihin en büyük getirisi demeli miyiz?

Nominalin büyüsüne kapılmayın

Uzun vadede şu açıdan bakmayı da tavsiye ederim

100lira geliriniz var siz sadece 20sini birikime ayıyor 80ini gider olarak harcıyor ve birikimden enflasyon üstü %10 getiri yapıyorsanız 10yıl sonunda elde ettiğiniz getiriyle , çalışmadam 4 yıl aynı standartlarda yaşamaya devam edebilirsiniz.

100liranızın 40 sini birikime ayırır ve aynı getiriyi elde ederseniz 10yıl sonunda elde ettiğiniz getiriyle , çalışmadam 10,6 yıl aynı standartlarda yaşamaya devam edebilirsiniz.

Portföy performasından tasarrufa getirerek konuyu bozdum ama yeni başlayacaksanız getiri kadar tasarrufun önemini rakamlarla dikkat çekmek istedim

YTD

Sent from my iPhone using hisse.net mobile app

Alıntı Originally Posted by oguzvortex19 Yazıyı Oku

100lira geliriniz var siz sadece 20sini birikime ayıyor 80ini gider olarak harcıyor ve birikimden enflasyon üstü %10 getiri yapıyorsanız 10yıl sonunda elde ettiğiniz getiriyle , çalışmadam 4 yıl aynı standartlarda yaşamaya devam edebilirsiniz.

100liranızın 40 sini birikime ayırır ve aynı getiriyi elde ederseniz 10yıl sonunda elde ettiğiniz getiriyle , çalışmadam 10,6 yıl aynı standartlarda yaşamaya devam edebilirsiniz.

Portföy performasından tasarrufa getirerek konuyu bozdum ama yeni başlayacaksanız getiri kadar tasarrufun önemini rakamlarla dikkat çekmek istedim

YTD

Teşekkür ederim. Sağlam tasarruf ve bileşik getiri işin püf noktası..

3.  Alıntı Originally Posted by oguzvortex19 Yazıyı Oku

YTD

İşin sırrı kalın işaretlediğim cümlecikte, gerisi teferruat. O varsayım tutmuyorsa kalan üzerinde kafa yormak boşuna.

4.  Alıntı Originally Posted by oguzvortex19 Yazıyı Oku

YTD

Tasarrufu iki katına çıkardığımızda getiri 2 katından daha fazla artıyor diyorsunuz yani. Örneğiniz hoşuma gitti.

5.  Alıntı Originally Posted by steed1987 Yazıyı Oku
    Tasarrufu iki katına çıkardığımızda getiri 2 katından daha fazla artıyor diyorsunuz yani. Örneğiniz hoşuma gitti.
    Yess,
    hisse getirisi ne kadar önemseniyorsa,

gelirimi nasıl artırabilirim? Nasıl hayat standartlarımı düşürmeden tasarruf yaparım? Soruları, yatırımdan önce cevaplanmış olması gereken sorulardır.

6.  Alıntı Originally Posted by oguzvortex19 Yazıyı Oku
    Yess,
    hisse getirisi ne kadar önemseniyorsa,

gelirimi nasıl artırabilirim? Nasıl hayat standartlarımı düşürmeden tasarruf yaparım? Soruları, yatırımdan önce cevaplanmış olması gereken sorulardır.

Evet, bu başlıkta ısrarla üzerinde durduğum konu bu. Tasarrufa değil de getiriye daha çok odaklanırsan, ister istemez daha riskli tercihlere yöneliyorsun, mesela ara sıra al sat yapıp maliyeti iyileştirmeye çalışıyorsun, herdalgadan faydalanayım derken çoğu zaman eldeki kuş tan da oluyorsun.

Bu nedenle iyi bir yatırımcı olmanın koşulu, iyi bir tasarrufçu olmaktan geçer bence.

7.  Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    Evet, bu başlıkta ısrarla üzerinde durduğum konu bu. Tasarrufa değil de getiriye daha çok odaklanırsan, ister istemez daha riskli tercihlere yöneliyorsun, mesela ara sıra al sat yapıp maliyeti iyileştirmeye çalışıyorsun, herdalgadan faydalanayım derken çoğu zaman eldeki kuş tan da oluyorsun.

Bu nedenle iyi bir yatırımcı olmanın koşulu, iyi bir tasarrufçu olmaktan geçer bence.
    Sayın Cautionary size göre eğer uzun vadeli yatırım yapılıyorsa hiç satış yapmamak mı gerekir. Mesela Aselsan yeterince şişti ve satış yapıp alttan almak mantıklı görünüyordu. Halil buhur al al ihtiyacın kadar sat diyor. Siz de mi aynı fikirdesiniz. Yani hiç satmadan biriktirmek mi yoksa fiyatın çok şiştiğini düşündüğünüz dönemlerde satıp alttan maliyet yapmak mı?
    Y.T.D.

8.  Alıntı Originally Posted by feray007 Yazıyı Oku
    Sayın Cautionary size göre eğer uzun vadeli yatırım yapılıyorsa hiç satış yapmamak mı gerekir. Mesela Aselsan yeterince şişti ve satış yapıp alttan almak mantıklı görünüyordu. Halil buhur al al ihtiyacın kadar sat diyor. Siz de mi aynı fikirdesiniz. Yani hiç satmadan biriktirmek mi yoksa fiyatın çok şiştiğini düşündüğünüz dönemlerde satıp alttan maliyet yapmak mı?
    Eğer uzun vade yatırımdan bahsediyorsak, ki bu başlığın motivasyonu da o, al-sat yapmadan düzenli biriktirmek lazım...eğer bir hisse potansiyeline gelmiş ve artık gideceği pek bir yer kalmamışsa sat al yerine, sat ve vedalaş yöntemi uygulanır...ha sen sattıktan 1-2 sene sonra fiyatı cok düşer ve çok cazip hale geiır, tekrar portföye alınabilir.

Örnekle açıklayayım... mesela Türk traktör 10 sene müthiş bir performans gösterdi...gideceği pek bir kalmamıştı bana göre...bu nedenle satıp, yerine yeni hisse alınabilirdi.

Ancak bu kararı vermek zor, kriterleri iyi belirlemek lazım...şöyle bir kural konabilir...portföye girdikten sonra hissenin bist e göre göreceli getiri ortalamasını bulup, sonraki yıl yarısının altına inerse ve bunu iki yıl üst üste tekrarlarsa hisseyle vedalaşılabilşr....veya benzer bir performans kuralı konabilir.

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •