SİLVER-CAN BİLANÇO ANALİZİ
Yıl sonu bilançosuna detaylı sayılabilecek kadar baktım. İzlenimlerim;
Yılın tamamını tek bir bilanço yani 2017 sonu bilançosu olarak düşünürsek, güzel bir kar ve güzel bir tablo ortaya çıktığı konusunda hemfikirim. 35.709 TL sermaye ye 14.214 TL kar, mükemmel sayılabilecek bir durumdur. Yıllık bazda %44 oranında güzel bir ciro artışı olmuş, finansal borçların da yine düşük seviyede kaldığını görüyoruz. Zaten şirketi beğeniyorduk, yine güzelliği devam ediyor. Tüm yatırımcılara hayırlı olmasını dilerim.
Detay analizlerle elde ettiğim sonuçlar ışığında; Genel görünümden biraz daha farklı durumlar ortaya çıktığını ve sapmaların olduğunu gözlemliyorum. Bilançonun bu yılın geçmiş çeyrekleri ile kıyaslandığında ciddi bir oranda gerileme, geçen yıla göre kıyaslandığında ise müthiş bir gelişme yaşanmış olduğunu görüyorum. Gelişmeyi Ötv indirimine bağlı kar ve ciro artışına bağlıyorum. Gerilemenin sebebini ise; Ötv indiriminin kalkmasına bağlıyorum. Şöyle ki; Bu yılın Eylül ayının sonuna kadar verilen ötv indiriminin şirketin yakın geçmiş performansında olumlu etki yapmış olduğu rakamlardan açık bir şekilde görülüyor. (son çeyrekte ise ötv indirimi yoktu) Bürüt satış karlılığı 9 ay toplamında %13.7 iken, 12 aylık toplamda %12 ye düşmüş. Tek çeyreklerde ise; 3. çeyrek bürüt satış karlılığı %14.6 iken, 4.çeyrekte bürüt satış karlılığı %7.2 ye düşmüş, yarı yarıya bir düşüş var. Finansal borçlarda ise düşüş sona ermiş, biraz daha yükselme yaşanmış. Döviz pozisyonu ise -27 Milyon TL den, -36 Milyon TL ye yükselmiş. Tüm bu gözlemlerimiz Ötv indiriminin şirkete ne kadar yaradığını, indirimin olmadığında da nasıl olumsuz etkilendiğini net bir şekilde gösteriyor.
Yeni yılda Ötv indirimi olmayacağını düşünürsek, döviz tarafında parite yine Euro lehine devam etmek şartıyla yılın sonunda tek çeyrekte elde edilen 3 Milyon TL kar, yeni yılın birinci çeyreğinde de görülür. Sonuç itibariyle bu şirket mevcut karlılığını (14 Milyon TL kar) 2018 yılında da koruyabilmesi için; Ya Ötv indirimi tekrar gelecek, yada ciro patlaması yapacak. İkisinden sadece biri olursa sadece mevcut karlılığını korur. Daha fazla kar etmesi için (20-25 Milyon TL KAR) ikisinin de birlikte olması gerekiyor.
Ciro patlaması; Normal bir ciro patlamasından çıkar, anormal oranda patlarsa (atom bombası şiddetinde) o zaman sanki Ötv indirimi gelmiş gibi kendi başına da yeterli olabilir. O zaman yukarıda bahsettiğimiz 20-25 Milyon TL kar rakamı görülebilir.
Saygılarımla,
Son düzenleme : izci; 03-03-2018 saat: 14:52.
" Bir avuç toprak, biraz da suyum ben.. Neyimle övüneyim, işte buyum ben..'' Yunus Emre
Yer İmleri