En son Aralık 2016'da EUR/USD 1.04 civarındayken, baz 3 aylık libor faizleri 1 civarındaymış..şu an 3 aylık libor faizleri 2,17..dolayısıyla borçlanma maliyetleri eskiye göre %100'ün üzerinde artmış durumda..her ne kadar bu faiz seviyeleri 2008 öncesine göre pek yüksek sayılmasada, 10 senedir ucuzdan borçlanmaya alışmış zombi şirketler ve ekonomiler için bu seviyeler pekte az sayılmaz bence..
Birde bunun üzerine parite şu anki seviyelerden 1,04'e gelirse, ki bu değer dolarda %15'in üzerinde değerlenme demektir..işte o zaman örekenin görülme zamanıdır ve ortalıkta olmamak lazımdır..
Yani kısaca bu global ekonomi şu sıralar hem yükselen faizi, hemde ciddi oranda değerlenen doları kaldıramaz..ve globalde dolar borçları ödenemez hale gelir..sonrası kokuyu alan borslar, mesela DOW şekilde gösterildiği gibi daire içinden aşağılara doğru 1929 benzeri bir pike inişi yapabilir..
Bu aynı zamanda sentral bankerler açısından bir çuval incirin mahvolması, bütün çabaların boşa çıkması demektir..bu kadarını pek göze alabileceklerini sanmıyorum..
Ama Euro sonsuza kadar güçlü tutulabilir mi, hiç bilmiyorum..fakat sistemin devamı için bu şart gibi..ancak 1980'lerdeki FED başkanı Volcker gibi ''beni başka ülkeler ilgilendirmez ben işime bakarım'' derse FED başkanı, o başka..En azından ben şahsen ticaret savaşları kızışırsa, fiskal tedbirlerinde etkisiyle Trump'ta böyle bir potansiyel görüyorum..şirket yönetiyor mübarek..

Yer İmleri