Originally Posted by
yarımada
Temel analize göre doğru bir yazı olmamış. Stoklardaki (yarı mamul ve mamul) artış ve azalışlar maliyet kırılımına eklenir. Yani mevcut stoktan mal kullanımı maliyeti azaltmaz. Ayrıca eldeki mevcut paranın stok alımına harcanıp karın düşük kalması arasındaki ilişkiyi hiç anlamadım.
Not: Bilanço dipnotlarında hasılat ve satışların maliyetine baktım. Bu zamana kadar kimsenin dikkatini çekti mi bilmiyorum ama o rakamlarda kesinlikle yanlışlık var.Ben buraya ekleyemiyorum ama rakamların toplamı tutmuyor.
Merhaba,
Stokların satışlardaki maliyet kısmı hesaplanırken ağırlıklı stok maliyeti alındığı için (dipnot 2.07.02) ham madde fiyatları 2018'de artış göstermişse ve bu ham madde artış fiyatları az da olsa satış fiyatlarına yansıyabilmiş ise karlılıkta bir olumluluk söz konusu olabilir. (En azından rakiplerine avantaj sağlayabilir)
Stoklar için yapılan harcama elde tutulan paradan kazanılan faizi azaltacağı için karı olumsuz etkileyebilir; ancak stok değişimine bakıldığında tahmini bir enflasyon düzeltmesi uygularsak 15 m civarı bir fazla harcama söz konusu, bunun yıllık kara etkisi 1,5m olur.
Hasılat ve giderler kırılımlarında hangi dipnotta tutarsızlık tespit ettiğinizi belirtirseniz daha ayrıntılı bakabilirim; ancak dipnot 28,29 ve 0'da ben bir kırılım hatası göremedim. (Yanılmış olabilirim)
Bahsettiğiniz husus satılan mamullerin maliyetleri kalemi ile yukarıdaki çizgili yerlerin toplamı arasındaki tutarsızlık mı?
Saygılar,
Yatırım tavsiyesi değildir, yazdıklarım şahsi düşüncelerimdir.
Yer İmleri