Sayfa 25/90 İlkİlk ... 1523242526273575 ... SonSon
Arama sonucu : 717 madde; 193 - 200 arası.

Konu: Neden temettü ödeyen sanayi şirketlerine ortak olmalıyız

Alıntı Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazıyı Oku
    sonuna kadar izleyelim kesintisiz bir biçimde yorum yapmak için erken
    Guzel kardeşim, senin samimiyetinden ve bildiklerini paylaşma amacından şüphem yok ama bize tek söyleyecek laf bırakıyorsun. Bu da sana değil, ufacık birikimini değerlendirmek isteyen arkadaşlara olacak. Boş laflara kulak asmayın, kar yaratabilme yapasitesi yüksek temettü veren şirketlere ortak olun bu sizin için en hayırlısıdır. Sevgiler, saygılar.

Not: Toplamda 5 dakikalı kesit tebessümle baktım.

2.  Alıntı Originally Posted by kaucuk Yazıyı Oku
    Guzel kardeşim, senin samimiyetinden ve bildiklerini paylaşma amacından şüphem yok ama bize tek söyleyecek laf bırakıyorsun. Bu da sana değil, ufacık birikimini değerlendirmek isteyen arkadaşlara olacak. Boş laflara kulak asmayın, kar yaratabilme yapasitesi yüksek temettü veren şirketlere ortak olun bu sizin için en hayırlısıdır. Sevgiler, saygılar.

Not: Toplamda 5 dakikalı kesit tebessümle baktım.
    Cevap şeklinde değilde soru şeklinde yönelterek sorabilirsiniz hocam.

Mesela erhan şöyle demişsin ama şuna ne diyorsun veya sence niye böyle yada ne bileyim şu cümlende şöyle şöyle olarak düzeltilmeli bence. Gibisinden gidilebilir.

Benim uslubuma gelınce mutlaka cok fazla hata yapmşımdır konuşurken. 5 sene öncede aynı şeyleri soylemek bugunde hala aynı seylerı soylemek ınsanı yoruyor. Ugraşme diyebilirsiniz. Ama ne bileyim duramıyorumda.

Neyse artık... Umarım vıdeoyu ızleyerek en azından bakış açınız vızyonunuz gelişmiştir. Dediğim gibi neyi alırsanız alın neyi satarsanız satın. Ama ne yaptığınızı bılerek karar vermiş olursunuz. Ben orada hisse önermedım şunları almayın bunları alın demedım.

Böyle olursa basımıza ne gelır soyle olursa basımıza ne gelır bunun mantıksal felsefı bır yaklasımla tercüme etmeye calıstım.

Misyonumuzu burada kapatalım isterseniz... gerisi yatırımcılara kalmış diyelim.

Burası olmasa bıle vıdeo yorum bolumune ıstedıgınız tum soruları sorabılırsınız anlaşılmayan kafaya takılan her soruya yine videolu cevap verebilirim.

Bol kazançlı gunler dılıyorum...
    Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

3. Erhan videosunu çekmiş, ben de okumayı sevenler için temettünün mantığını açıkladığını düşündüğüm 2 kitap önerisi yapayım :

1-http://www.kitapyurdu.com/kitap/akilli-yatirimci/452785.html&filter_name=ak%C4%B1ll%C4%B1%20yat%C4% B1r%C4%B1mc%C4%B1

2-http://www.kitapyurdu.com/kitap/aptallik-paradoksu-amp-is-hayatinda-islevsel-aptalligin-gucu-ve-tuzaklari/427568.html&filter_name=aptall%C4%B1k%20paradoksu

Alıntı Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazıyı Oku
    Cevap şeklinde değilde soru şeklinde yönelterek sorabilirsiniz hocam.

Mesela erhan şöyle demişsin ama şuna ne diyorsun veya sence niye böyle yada ne bileyim şu cümlende şöyle şöyle olarak düzeltilmeli bence. Gibisinden gidilebilir.

Bol kazançlı gunler dılıyorum...
    Bir insanı gerçekten anlamaya çalışmak, belki de yapabileceğiniz en önemli yatırımdır demiş Socrates. Biz de seni böylece anlamış ve söylediklerine gerçekten inanmış olduğunu anladık.

Türkiye cumhuriyeti yatırım konusunda emeklemeye devam eden bir ülke, bu nedenledir ki, Amerika'da SP500 ün 422 adedi, EFT ler ve REIT ler temettü verirken, biz Erhan'a temettünün faydasını anlatma gibi beyhude çabaya giriyoruz. Bunu yaparken, bir elin parmağını geçmeyecek aklı selim temettü şirketi olmasıda cabası.

Halbuki aklıma gelen bir kaç faydası

* Şirketler temettülerini zamanla arttırır.
    * Şirketler temettüde yanıltamazlar, verir ya da vermezler.
    * Enflasyon karşısında korur.
    * Asli değer çıkarır ve yatırımcıya nakit akışı sağlar.
    * Ayrıca volatiliteye karşı da oldukça faydalıdır. Piyasa fiyatı düşen bir temetü şirketinin temettü verim artar ve bu fiyat düşüşüne karşı denge mekanizmasıdır.

Benim için belki en önemlisi, iyi şirketlerdeb alınan temettü tahmin edilebilir ve süreklidir. Böylece sabit getiridir.

Birde atın iyisi arkadan gelmez derler. Özellikle emekleme evresinde olan bir şirketler harıcınde kar etmesine rağmen (türlü türlü bilanço oyunlarıyla karlarını gizleyenleri hariç tutarak) karlarını saklayan şirketlerden kaçın arkanıza bakmadan. Hayatınız kısa, sermayeniz kısıtlı.

Ben kendime bir misyon yüklemedim, sizin 5 senede elde ettiğiniz yargı bizde ise aksi yönde hasıl oldu, siz faydasını görüyorsanız ne ala, ben misli ile görüyorum. Bileşik etkinin faydasını zaten 5 senede ancak hissetmeye başlarsın sevgili Erhan, sana tavsiyem birkaç lot yüksek verimli hisse al ve kendine drip planı (Dividend Reinvest) yap. Erken kalkan yol alır derler.

Bir kitap tavsiyesi de benden olsun.

https://www.amazon.com/Snowball-Effe.../dp/0692755306

Dividends and their reinvestment are friends of the value investor - put the two together and you can witness the wonders of compounding. Mr. McIntosh illustrates how such a strategy can snowball and lead to large sums of wealth for the patient investor." -Mebane Faber is a co-founder and the Chief Investment Officer of Cambria Investment Management. Mr. Faber
    Temettü ve drip dğer yatırımcısının arkadaşıdır ki her ikisiyle, bileşiğin harikasına şahit olursunuz. McIntosh, bu tip bir stratejinin, sabırlı yatırımcının nasıl kartopu etkisiyle nasıl büyük bir varlık oluşturabileceğini göstermektedir.

Tekrar ve tekrar, amacım sadece doğru bildiğinizin doğru olmadığını ve keşfedilen Amerika kıtasını antartikadaymış gibi anlatmaya çalışmanızı eğlenceli ama challanging bulduğumu söylüyorum. Zahmet edip 2 saatlik başka video koymayın, zaten değer verip izlemiyoruz. Onun yerine, Türkiye'de hayal kırıklığı yaşadıysanız, REIT gibi DRIP Plan gibi gavur memleketlede uygulanan yöntemlere bakın.

İyi video hazırlamalar, bu sefer çerez de yok çünkü hiç eğlenceli de değildi. Serinin ikinci filimini izlemeyeceğim. Not almayı gerektirecek de bilgi bulamadım. Sevgiler.

5. neyse artık misyonumu tamamladım derken artık hesap kıtap yapıp tartısmanın manası yok merak eden acar vıdeoyu ızler.

İster inanır ister inanmaz ister hesaplar ister hesaplamaz isteyende çürütür isteyen hak verir.

bende bir kaç kitaptan bahsedeyım dedım.
    https://tr.talkingofmoney.com/growth...owth-investors
    Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

6.  Alıntı Originally Posted by kaucuk Yazıyı Oku
    Bir insanı gerçekten anlamaya çalışmak, belki de yapabileceğiniz en önemli yatırımdır demiş Socrates. Biz de seni böylece anlamış ve söylediklerine gerçekten inanmış olduğunu anladık.

...
    Olay bu kadar basit aslında
    Son düzenleme : Babadağlı; 14-04-2018 saat: 21:47. Sebep: Alıntı yaparken mesajı kısaltın!

7. Topiğe bir katkı olarak, teorinin pratiğini göstermek amacıyla, aşağıdaki 2 formülü farklı tarih aralıklarında ve endekslerde test ettim :

1.formül……….TV + KAR PAYI ÖDEME ORANI %

2.formül……….http://www.hisse.net/topluluk/showth...=9400&page=180 1440. İletideki formülü kullandım. (ileti uzun, formül aşağılarda kalmış)

SONUÇ OLARAK ;

1……. 01.07.2011 ile 12.04.2018 tarihleri arasında her 2 formülü BİST TEMETTÜ endeksinde, 3 aylık dönemlerle, test ettiğimde 1. Formül % 268, 2. Formül ise % 286 getiri sağlamış.

Bu dönemde BİST TEMETTÜ 63.000 den 107.000 seviyelerine gelmiş.

2…… 01.01.2005 ile 12.04.2018 tarihleri arasında BİST TÜM de test ettiğimde 1. Formül % 1950, 2. Formül ise % 3879 getiri sağlamış.

Bu dönemde BİST TÜM 24.000 den 117.000 seviyelerine gelmiş.

YANİ ;

SABRINIZ ve DİSİPLİNİNİZ VARSA, STRATEJİNİZİ BAĞLILIKLA UYGULAYABİLİRSENİZ HER YÖNTEMLE PARA KAZANIRSINIZ……

NOT :

1. Formüle TV>5 olan hisseleri dahil ettim.

Testlerde İlgili formülün seçtiği tüm hisseleri kapsayan TEK PORTFÖY oluşturdum.

Kullandığım programın 1 ay önce yaptığı hesaplama değişikliği sonucunda TV kullanılan hesaplamalarda elde edilen sonuçlarda bir gerileme olmuştur.

8. Videoyu izleyip, açıklamak istediğim bölümleri dakikalarıyla not alıyordum ki, sen 45:13 'de şöyle bir şey söyleyene kadar ;

45:13 (Warren Buffet) burada bir kaç varsayım yapacağız ve biraz matematik kullanacağız. (Erhan) ben size defalarca söylediğim, 5 yıl önce de söylediğim gibi matematik. Bitti abi. Herşey matematikte bitiyor. Sen daha bunun matematiğini yapmıyorsun sonra gelip benim karşıma (sen derken birini kast etmiyorum, tüm tartıştığım insanlar diyeyim) Matematik yapmıyorsun, hesap yapmıyorsun, kitap yapmıyorsun (bana göre) çünkü yaptığında ortaya çıkacak zaten. Ezbere konuşma abi. Oturacaksın yazacaksın, böleceksin, çıkaracaksın, çarpacaksın getireceksin diyeceksin ki karşıma al erhan gözüne sokuyorum bunu.Yapamıyorsun çünkü, bunu yapanların hepsi şu cümleyi kullandı bana "Erhan matematik olarak haklısın ama bilmem ne olarak haklı değilsin" gibi kendine göre saçma bir sebeple kendini haklı görmeye çalıştı. Bu konu egoya dönüşmeye başlıyor. Ego işin içine girdiğinde sen belki doğru olanı anladın ama söylemek istemiyorsun.

Niye sölemiyorsun? Çünkü artık bir ego savaşına girmişsin geri dönünce olmayacak. Yani egon düşecek belki, kendini kötü hissedeceksin bu sefer diyemiyeceksin Erhan sen haklısın, ben herşeyi boş yere yazmışım diyememeye başlıyorsun.

Eğer egosal noktaya geldiyse, doğruyu anlasa da söylemiyor orada. Şimdi diyeceksin ki; Erhan belki sen hatalısın falan. Şimdi işte bakıyoruz, analiz ediyoruz, anlamaya çalışıyoruz. Anlatıyoruz buffet ne demiş, ne anlatmaya çalışmış Benim anlattığımın tıpa tıp aynısını anlatmış. Ben öğrenirken hiç kaynak yoktu, kimse de yoktu, burada (temettü konusunda) bir hata var dedim.

Son cümlende de dediğin gibi, sen kendi kendine sorular sorup kendi kendine cevaplar veriyorsun Erhan. Senin kafanda oluşturduğun yüksek egolu ve sadece sana karşı çıkmak için yazanlardan biri olarak haklı olduğun ve olmadığın konuları yazıyorum.

21:40 Konu başlangıcı

27:57 temettü dağıtsa da dağıtmasa da sizin cebinize giren para değişmiyor.
    hatta dağıtmasa daha iyi vergi ödemezsiniz.

Bkz :Cevaba eklediğim hesap tablosu görseli.

30:43 Sonra anladım ki; temettü bizim cebimize bir şey katmıyor, aksine
    şirketi güçsüzleştiriyor.

Mantıklı oranda kardan verilen temettü (sağlıklı oran %40 - %60) şirketi güçsüzleştirmez.

32:51 Gel hesap yapalım, tamam matematiksel olarak haklısın ama şu şu sebeplerlehaklı değilsin gibi..Bana göre kaçmak oluyor.

Bkz :Cevaba eklediğim hesap tablosu görseli.

33:15 Warren buffet ne demek istemiş ne anlatmış. Benim yada Warren buffet'ın anlattığından bir haber gibi yorum yapıyor bazı arkadaşlar.

34:10 (Warren Buffet) Hisselerden gelen temettülerin bizi memnun etmesi fakat bizim hiç temettü vermememiz onların kafasını karıştırmış.

Daha önce de bahsettiğim ve kendisinin de söylediği üzere Buffet, temettü almayı seviyor ama vermeyi sevmiyor.

34:23 Bir arkadaşımız şey yazmıştı; o zaten temettü dağıtan bir hisse değil yazmıştı.Şöyle bir şey yok zaten; temettü dağıtan yada dağıtmayan, ben temettü dağıtmamayı seçtim falan.Bu tamamen patronun yada yöneticisinin hadi biz bugün temettü dağıtalım diye
    aldığı bir karar yani.

Şirketlerin, ana sözleşmede de yer alan kar dağıtım politikaları vardır. Bu yıl, geçen senede kar var ise bu karın yüzdelik kısmı dağıtılır diye. Kafasına esince herkese benden çay diyemez. Berkshire hathaway, gelirleriniz büyük kısmı kar payları olan ve borsaya kote yada kote olmayan şirketlere bu kar payları ile yatırım yapan yine borsaya kote bir yatırım firmasıdır. Gelirlerinin büyük bir kısmı kar payı olan bir şirket, temettü ödememeyi seçebilir. Çünkü, faaliyet alanı yatırımdır. Gelir kaynağı üretim değil, yatırımlarından elde ettiği kar paylarıdır.

34:50 (Warren Buffet) Temettünün hissedarlar için ne zaman mantıklı olup, ne zaman olmadığını inceleyelim demiş.
    Şirket yöneticileri öncellikle işletmenin yatırım fırsatlarına bakmalıdır.

Berkshire hathaway için durum yukarıda belirttiğim nedenle farklı.

36:42 (Warren Buffet) Yöneticilerimize diyoruz ki; firmaya seviye atlatıcı faaliyetlere odaklanın. Onlar da
    ekonomik olarak mantıklı bir çok proje buluyorlar. Yöneticilerin bulduğu bu projeler bazen kötü çıkabiliyor.
    Başarısızlıklarının genel nedeni ise; önce buna bir cevap bulmaya çalışmaları ve sonra geriye doğru giderek
    onu destekleyici arguman aramalarıdır.

37:41 (Warren Buffet) Ben de bu günahı işledim (yatırım için verdiğim karar başarısızlıkla sonuçlandı ve buna cevap bulmak için geriye giderek bunu destekleyici argümanlar aradım).

39:20 (Warren Buffet) Bir çok yatırımda hata yaptım ve daha da yapacağım. Fakat toplamda geçmiş sonuçlarımız tatmin edici ve
    hissedarlarımız temettü almalarından daha zengin oldukları anlamına geliyor.

Berkshire hathaway için durum yukarıda belirttiğim nedenle farklı.

39:37 Şimdi bu cümleyi okuyan bir temettü yatırımcısı burda bir durması lazım.Dur ben yıllardır temettü yatırımı yapıyorum, temettü hisseleri alıyorum, bu adam (Warren Buffet) Dünya'nın en zengin borsacısı bir şey demiş.Benim yaptığım yatırımla ilgili bir şey demiş.Daha zenginlikten falan bahsetmiş.Bunun üstüne benim bir düşünmem lazım demeli.Eğer sorguluyorsa, bilinçli bir şey yapmak istiyorsa. Ne demiş; hissedarlarımız temettü almalarından daha zengin.

Bkz : Cevaba eklediğim hesap tablosu görseli. Buffet da, aşağıda bulunan tabloda görüleceği üzere aldığı kar payları ile aynı şirkette paylarını artırıp yada yeni yatırımlar yaparak toplam varlığını yükseltiyor. Berkshire, gelirlerinin büyük bir kısmını yatırım yaptığı şirketlerden elde ettiği için, yatırımcıların başka firmalardan alacakları kar payları ile yapacaklarını kendi yapıyor. Aslında Berkshire, büyük bir yatırımcı.

Düşündüğünün ve senin yaptığının aksine, eğer hatalı olduğum bir konu varsa bunu memnuniyetle kabul ediyorum. Çünkü bunu yapmazsam, kendi açımdan zarara girerim. Aşağıda da görüleceği gibi, grafiklerde gördüğümüz fiyatların düzeltilmiş olduğunu gerçeğini kabul ediyorum. Daha önce kafamı karıştıran konu, gedik yatırım sitesinde foreks tarafından hazırlanan hesap makinesinde senet sayısı ve yatırım tutarı ile yapılan hesaplamaların tamamen uç hesaplar yapması idi.

Senin de salık verdiğin üzere aşağıda hesaplar ve kitaplar var. İtirazın olan kısımlar varsa ve mantıklıysa düzeltmekten keyif alırım. Ayrıca, sürekli savunduğun "temettü vermesin kar kadar lot satarım" önermesinin hatasını da görebiliriz :

Hisse A: https://i.hizliresim.com/A1jL4r.jpg
    Hisse A.2: https://i.hizliresim.com/0E31vo.jpg
    Hisse B: https://i.hizliresim.com/4aNP7J.jpg
    Hisse B.2: https://i.hizliresim.com/JQjaRj.jpg

Açıklamalar :

Hisse A : Temettü vermiyor, her yıl prim üzerinden %4.25 net çekim yapılıyor.
    Hisse A.2 : Temettü vermiyor, çekim yapılmıyor.
    Hisse B : Temettü veriyor, her yıl %4.25 net temettü çekiliyor.
    Hisse B.2 : Temettü veriyor, her yıl %4.25 net temettü kadar hisse alınıyor.

Tüm senaryolarda fiyat için Cagr %15'tir.

Temettü veren hissenin cari fiyatı, brüt %5 oranında düzeltilmiştir.

Tüm senaryolarda, bedelsiz/bedelli sermaye artırımlarının olmadığı farz edilmiş ve dışarıdan sermaye eklenmemiştir.
    Son düzenleme : flexy; 14-04-2018 saat: 22:44.

Sayfa 25/90 İlkİlk ... 1523242526273575 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •