Sayfa 187/215 İlkİlk ... 87137177185186187188189197 ... SonSon
Arama sonucu : 1717 madde; 1,489 - 1,496 arası.

Konu: Temel Analiz 3.0

  1.  Alıntı Originally Posted by flexy Yazıyı Oku
    Sn. DRİZM, linkte bahsedilen sihirli formül Joel Greenblatt'ın magic formula stratejisi mi? Eğer o ise, bir araştırmamda kanada piyasasında çalışmadığını okumuştum. Bizim piyasamızda ise yine 2005'ten bugüne performansı iyi idi.
    Sayın flexy ,

    çalışma yaşar yatırımdan bir çalışanın adıyla dergide yayınlanmıştı, bahsettiğiniz formülden yararlanıp yararlanmadığını bilmiyorum.
    dediğiniz gibi bizim piyasamızda çalışıyor diye hatırlıyorum..

  2. Size bir kitap tavsiye edeceğim :

    http://www.dr.com.tr/Kitap/Hayatimiz...=0001720482001

    Aşağıda kitaptan bir alıntı yaptım (parantez içindeki yazılar bana ait) :

    Felsefeci Alan Watts’ın TERSİNE YASA olarak adlandırdığı bir durum var : Örneğin ne kadar çok mutlu olmak isterseniz, mutlu olmak için ne kadar çok çabalarsanız o kadar mutsuz olursunuz. ( ya da BORSAYA UYARLARSAK, doğru hisseyi seçmeye ne kadar odaklanırsanız sıra hisseyi almaya geldiğinde o kadar kararsız kalırsınız.)

    Zaman ve mekan sınırlamasına uyan herhangi dinamik bir sistem, temel ve kaçınılmaz olarak bazı problemlerle karşı karşıyadır. Bu sorunlar doğaları gereği bilişimle ilgilidir. Hemen her alanda karar verirken ne kadar fazla faktör kullanırsak kusursuz çözümü bulduğumuz duruma ulaşmak akla sığmayacak derecede uzun zaman alacaktır. Herhangi bir algoritmanın ALTTA YATAN TEMEL AMACI DÜŞÜNCE İŞ YÜKÜNÜ MİNİMİZE ETMEKTİR. Tasarımın ana hedeflerinden biri insanları gereksiz gerilim, çatışma ve zihinsel yükten uzak tutmak olmalıdır. Bu gibi zorlu durumlarda kullanılacak etkili algoritmalar varsayımda bulunur ve sonrasında şansını dener.

    Rasyonel karar vermenin sezgisel standardı tüm seçenekleri dikkatli bir şekilde göz önüne almak ve en iyi olanı seçmektir. Bilgisayarlar, ilk bakışta, kusursuz cevaba ulaşıncaya kadar karmaşık hesaplamaları yaparak bu yaklaşımın en iyi örnekleri gibi görünmektedir. Fakat bu bilgisayarların ne yaptığına dair eskimiş bir bakış açısıdır ; özellikle zorlu problemlerde en iyi algoritmalar en kısa sürede en mantıklı şeyi yapmaya çalışır (sanırım queenstocks programı da böyle yapıyor) ve bu da en sonuna kadar her bir faktörü göz önüne almak ya da tüm hesaplamaları yapmak anlamına gelmez.

    1… Bilgisayar bilimcilerinin ve matematikçilerin insanların problemlerine kolayca aktarılabilecek iyi algoritmik yaklaşımlar belirledikleri durumlar vardır :
    % 37 kuralı
    Son zamanda en az kullanılan kriteri
    Üst güven sınırı vb.

    2… Optimal bir algoritma kullanmak, istediğiniz sonuçları alamasanız bile, sizi rahatlatmalıdır; %37 kuralı %63 olasılıkla başarısız olacaktır. En iyi strateji bile bazen kötü sonuç verir. Bu nedenle bilgisayar bilimi SÜREÇ ile SONUÇ arasında ayrım yapmaya çalışır. En olası, en iyi stratejiyi izlemişseniz yapabileceğiniz en iyi şeyi yapmışsınızdır ve eğer işler istediğiniz gibi gitmediyse kendinizi suçlamamalısınız.

    Sonuçlar manşetlere çıkar, ama üzerinde kontrolümüz olan şey ise SÜREÇLERDİR . Şanslı olmayı umabiliriz ama zeki davranmak için de çabalamalıyız. Bilgisayar mühendisleriyle yaptığımız görüşmelerde defalarca karşımıza çıkan tema şuydu : Bazen YETERİ KADAR İYİ GERÇEKTEN DE YETERİ KADAR İYİDİR.

  3. Guzel bir yazi ve tam bizim algoritmacilara uygun oraya kopyalayacagim bunu.

    Ben soyle algiladim ki bu bizim cok ciddi bir sorunumuz aslinda 5 yildir algoritma isiyle ugrasiyorum.

    5 yil boyunda 40 50 tane yeni algoritma sistem yarattim hisse tarafini saymiyorum.

    Bunlar her biride digerinden daha ustundu.

    Yani 1. Yaptim 2. Yaptigimda 1 den daha iyi yaptim. Daha gelismisti 5 yikdir algoritma uretmekten bu daha iyi bu en iyisi bu en iyininde iyisi demekten yatirim yapmayi unuttum.

    2017 ila 2018 de dedimki erhan dur. Su an kadar yaptiklarin zaten guzel gelismeler bu isin sonu yok alhoritma yaratmaktan yatirim yapamiyorsun. Ve dur dedim.

    Artik stratejim su bir algoritma yarattim ve bunu 2018 sonuna kadar degistirmemeye ve gelistirmemeye soz verdim.

    Yani algoritmaya yeterli sureyi vermeden yenisine gecmek mantikli degil daha iyisi hic bitmiyor mutlaka daha iyinin de iyisi var sonu yok.

    O yuzden tmm bunla gidecegim dediginiz yerde artik o sisteme uyun surekli yenisini aramayin kendinize sure belirleyin ornegin 2 yil 2 yilda bu sistem su performansi gostermezse ozman yenisini yaratin.

    Ama aurekli iyisini yaratmanin sonu gelmiyor tecrube ile sabittir.
    Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

  4.  Alıntı Originally Posted by DRİZM Yazıyı Oku
    Teşekkürler sn. DRİZM. Gerçekten okurken keyif alacağımı düşündüğüm bir içerik. Ayrıca kitap öneriniz ile birlikte demek istediğinizi uygulamaya çalışacağım

  5.  Alıntı Originally Posted by Bayesian Yazıyı Oku
    Arkadaşlar bu programın daha doğru dürüst halini yapmaya karar verdim.
    Erhan'ın yöntemiyle çalışacak, ardından başka türlü formüller de girilebilecek. Sanırım gerekenler şunlar.
    1) Tüm hisseler için en az 5 yıllık dönemsel bilanço verileri
    2) Tüm hisseler için günlük fiyat verileri (bunu test yapmak için kullanacağız, repaint üreten formüller için değil. Mesela 4 yıl boyunca 3 aylık EFK en çok artıran hisselerden oluşturulmuş portföyü test etmek için 4 yıl önceki kapanış fiyatı ile her dönem sonucu hisse eğer satılmışsa o fiyatı da hesaba katmak gerekir.)
    3) bu verilerin uygun bir veritabanına aktarılması
    4) verilerin görüntüleneceği web paneli

    Sizce başka ne aşamalar lazım? benim uzmanlığım 3 ve 4. adımda (yapay zeka ile ilgili yüksek lisans yapan bir bilgisayar mühendisiyim.) programın amacı yatırımımızı düzgün yönetmek para kazanmak. programı da açık kaynak kodlu yapabiliriz.

    1) Bu aşamada veriler temelanaliz.net gibi sitelerden ya da kap gibi platformlardan web crawling methodlarıyla toplanabilir.
    2) hiselerin kapanış fiatlarını veren bi site de vardır oradan bulunabilir. enflasyon farkını hesaba katmak için ise mb nin günlük dolar kurunu da alabiliriz.
    3) veritabanı dizaynı ile uğraşıyorum. en önemlisi düzgün bir dizayn zaten.
    4) bu aşamada da python-django ya da java-spring frameworkleri ile bir web paneli yazmak gerekiyor. ilk aşamalar oldukça burası da yapılır. siteyi de digitalocean da host edebilirim.
    dediğim gibi tüm aşamalardaki kodu ben yazacağım. sizden sadece fikir alabilirim. haftasonu bu işe başlıyorum.
    Sn. Bayesian,

    Kodlamaya başlayabildiniz mi?

  6. 5/2 si bitti excelin birşekilde verileri hallettim gibi.

    çallısmaya devam. PDF olarak vereyım ıncelemek ısteyen ındırsın

    UYARI:PD/DD ler kendi içinde kıyaslanmış ona göre renklendirmiştir ornegın acsel hissesinin su ankı pd/dd si sektorun su ankı pd/ddsi geçmiş 4 dönemin pd/dd ortalaması ve geçmiş 4 dönemin sektor pd/dd ortalması arasında en düşük olanı yeşillendirir. yani şirketin herşeyi pozitif ve su ankı pd/dd side yeşil renkteyse incelemeye tabi tutulabilir.

    Diğer renklendirmeler ise anlayacağınız üzere büyümenin boyutuna gore renkli.


    Listeye göre benim ilgilimi çekenler

    AKSEN ASUZU ALCTL BTCIM akenr

    https://drive.google.com/file/d/1nDS...ew?usp=sharing

    SPK'nın 22 Nisan 2002 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan tebliği uyarınca yayımlanması istenen uyarı:
    "Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir."
    Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

  7. #1495
    Sayın @DRİZM
    Kitap tavsiyeniz için çok teşekkür ederim. İlginç bir kitaba benziyor. Alınacaklar listeme ekledim.
    Bir çiçekle bahar olmaz ama her bahar bir çiçekle başlar. (Necmettin ERBAKAN)
    Paylaşımlarım yatırım tavsiyesi değildir.

  8. Özet, son durum

    Selamlar,

    Konuyu Başından beri okudum (evet hepsini )
    Benim gibi merak edenler için, bir özet olması için çıkarımları paylaşmak istedim.


    Sayın DRİZM, temettü verimliliği oranının, bir hissenin ucuz olup olmadığının indikatörü olduğuna dayalı ve 3 ayda bir portfoy güncellemesiyle devamlı pozisyon taşınan bir sistemi sağolsun bizlere anlattı.
    Hedef sadece 3 ayda bir, yardımcı bir program ile (fasweb, queenstock vb..) TV oranına göre seçim yapıp yenilemekti.
    Harcanan kaynak; 3 ayda bir 30 dk artı programın cüzi bir maliyeti.
    Yatırımcıdan beklenen gereksinim; Temel veya teknik analiz, ekonomik bir geçmiş, bilgi birikimi olmadan, sistemi uygulayabilecek bilgiyi sahiplik, sabır, disiplin, sadakat.
    Beklenti 10 - 12 yıl gibi çeşitli vadelerde %22000 (çeşitli farklı rakamlar var fk nın eklendiği, bist30, 100, tüm vs de veya bazı sektörlerin hariç tutulmasıyla farklı rakamlar geliyor)

    Sistemi sanal veya parasıyla uygulamış / hala uygulayan arkadaşların çeşitli deneyimleri oldu, paylaşımları oldu.
    Bu sistemde en güzel durum şuydu, ortaya atılan iddianın/sistemin test ediliyor olması. Yani backtest konusu. Quenstock un sunduğu fayda da aslında temelde buydu benim anladığım, bir de formülü kayıt edip kullanıyor olmanız hemen pratikçe 3 ayda bir listelemesi. Backtest denilen geriye dönük testi çıkartırsanız, işyatırım, bir excel vs yardımıyla da kolayca uygulanabilecek bir sistem, illa program almaya gereksinim yok.

    Yaşanan sorunlar/çözümler;

    * Bilanço dönemi içinde, bilançoların tamamı gelmeden hesap yapıldığı zaman bir kısım hisseyi yeni bilançosuyla, bir kısmını eskisiyle hesaplamış oluyor. (Burada fk ya göre koyulan filtreleme daha çok sorun yaşıyor anladığım kadarıyla) Buna gene
    * Temettü açıklanması/verilmesi Temettü açıklayan ancak henüz vermeyen hisselerde, yanlış tarihli temettüyü baz alarak hesaplama yapılması. (bildiğim kadarıyla sorun çözülmedi)
    * Alış satış fiyat farkları, komisyonlar konusu; Sistem çok fazla hareket yaptırmadığı için 3 ayda bir değişikliklerin yansıtılması, komisyon anlamında ciddi bir sorun yok. Sistemin al dediği hisse fiyatının kapanış fiyatı olması ve tam da o noktadan alınamaması bir diğer sorun ancak bu neredeyse tüm sistemlerde olacak bir sorun ve genel performansa ciddi bir yansıması olmayacağı kabul edildi.
    * Repaint, Bu en çok tartışılan konulardan birisi oldu. Benim anladığım kadarıyla burada 2 tip sorun vardı. Yani son portföyü hazırlarken içinde bulunduğunuz dönemde, açıklanan bilançolara göre farklı zamanlarda farklı hisseler öneriyor sistem. Bunun çok doğal olduğu herkesçe kabul edilip, sistemin uygulanmasına bir engel görülmedi. Yani bir gün arayla bir arkadaşa frotoyu önerirken, bir diğerine son bilançodan dolayı önermez hale geldi sistem. (ya da tersi) Bu konuda yaşanan esas sorun şu oldu, Örneğin siz sistemde 5 yıllık bir test yaptınız, kazancınızı da sistem %2000 gösteriyor olsun. 2012 yılında başlamış olun sistemi uygulamaya,
    testinizi yaparken 2016 yılında ocak ayında size doas aldırtmış olsun. Testi 6 ay sonra tekrar yaptığınızda backtest size 2016 yılı ocağında doas değilde egeen aldırtmış gibi davranıyor. Ama siz doas aldınız belki daha çok kazandınız belki daha az. Görülen o ki güncel fiyatlar, TV eski donmuş olması gereken 3 aylık performansları etkiliyor. Bu backtestlerin, ortaya konulan performans verisinin tamamen geçersiz olduğu şüphesini ortaya koydu.

    erhanacikgoz1, DRİZM, Mann, flexy,TomBombadillo ve ismini yazmadıığım bir çok arkadaşın testleri, denemeleri sonucu programda hata olduğu tespit edildi, firma yazılımında güncelleme yaptı. Sistem bu aşamadan sonra yapılan testlerde 2005 -2017 arası backtest sonuçları %2000 civarlarına indi.

    Bu noktada erhanacikgoz1 bir çok sorgulayan mesajıyla ve ısrarıyla bence herkese büyük bir fayda sağladı, kendisine bu konuda ayrıca teşekkür ederim.
    * Queenstock vb. programlar: Backtestleri, hesaplamaları, aynı yılda birden fazla temettü verilmesinin birleştirilmesi, açıklanan temettü mü verilen temettü mü, 2-3 yıl önce verilen bir temettünün hala sistemi etkiliyor olması gibi bir çok sorun yaşandı. Bunların bir kısmı finnet verilerinden, bir kısmı program hatası olarak tespit edildi. Ancak görünen şu ki, quenstock programının yeni bir versiyonu yazılıyor, bu sorunların düzeltilmesi hedefleniyor. Bu noktada benim çıkarımlarımdan birisi, insanların parasını yatırdığı çeşitli formüller kullandığı (bu sistem veya başkası) bir yazılım geliştiriliyorsa ve biz backtest diye bir özellik sunuyoruz deniyorsa, çok daha detaylı testler yapılıp, yönlendirici bilgiler eklenmesi gerekiyor. Queenstock programı yeterince doğrulama / test yapılmamış ve içinde ciddi maddi kayıplara sebep verebilecek hatalar barındırıyor olduğunu düşünüyorum. Bu yazılım veya başka bir yazılım kullanılarak bir yatırım yapılacaksa mutlaka ama mutlaka, Excel ile manuel testler yapmalı insanlar. Yazılımla ilgili bir diğer önemli sorun güncellemeler, Güncellemelerle iyileştirmeler yapılıyor, ama hangi özellikler değişti, hangi sorunlar düzeltildi, bu konuda bilgilendirme yapılmıyor anladığım kadarıyla. Bu üzerinden yatırım yaptığınız bir yazılımda bana kabul edilebilir görünmüyor. 1 ay önce test ettiğiniz bir formülünüz / sisteminiz belki aslında çok iyi sonuçlar vermesi gerekirken kötü sonuçlar vermiş te olabilir. Aslında önce klasik usul manuel test yapılması gerekliliği ortaya çıkıyor.

    Hissenin temettü hariç değerlenmesini gösteren konu;
    http://www.hisse.net/topluluk/showth...76#post1118276



    Son durum
    yeni bir sistem arayışına başlanmıştır, hedef; temel analize dayalı, 3 aylık periyotlarla yapılacak bir yatırım modeli oluşturulmaktır.
    kullanılacak rasyolar (fiyat bilgileri repaint yaptığı için, fiyat olmayan hesaplamaları içeren rasyolar kullanılacak kararı alındı.
    http://www.hisse.net/topluluk/showth...24#post1933324
    Kullanılacak formüle ilişkin
    http://www.hisse.net/topluluk/showth...80#post1951780



    Benim aklımda kalanların başlıca kısmı bunlar oldu. Benim eski forumda hesabım vardı, buraya yeniden girmem bu başlık sayesinde oldu. Aranızda en bilgisiz olanlardan birisiyimdir muhtemelen, öğrenmeye anlamaya çalışıyorum. Bu postun amacı, bir özet, son durum ve lessons learned çıkarmaktır. Yanlış anladığım, eksik yazdığım kısımlar olabilir. Bu bilgilerin tamamı sn DRİZM ve erhanacikgoz1 ve diğer arkadaşların çabalarıyla ortaya çıkmıştır. İnsanları yanlış bilgilendirdiğim, maksadını aşan bir ifadem olduysa belirtirseniz düzeltmek isterim. Bu notları, özeti DRİZM, erhanacikgoz1 veya baştan beri içinde olan bir arkadaşın çıkartması ifade etmesi daha uygun olabilirdi, düzeltip değiştirerek konu sahibi veya birileri yayımlamak isterse önerinizi beklerim.

    Kendi adıma bir çok şey öğrendim, katkısı olanlara teşekkür ederim.

    Son not, sn DRİZM iyi niyetinizden şüphem hiç yok. ancak ilk postun en altına bir edit notu ekleyerek, sistemde yazılımların backtestinden kaynaklı bir yanlış değerlendirme olduğu, beklenen kazancın %2200 civarlarında olduğuna dair bir not eklemeniz daha doğru bilgi verecektir diye düşünüyorum.

    Son olarak yapıcı eleştirilerde, sorgulamalarda kişisel algılamadan objektif bakmaya çalışmak doğru olacağını yaşayarak görmüş olduk, sistemdeki, backtestlerdeki sorunlar bu şekilde ortaya çıktı.


     Alıntı Originally Posted by DRİZM Yazıyı Oku
    01.01.2005 İLE 28.06.2017 tarihleri arasında tamı tamına % 22.000 oranında kazandırmış, yani başlangıçta konulan 10.000 lirayı 2 milyon 200 bin lira yapmış bir formülü paylaşıyorum :

    1- bir başlangıç tarihi seç (mesela bugün, yarın vb)

    2- BİST TÜM hisselerini TEMETTÜ VERİMLİLİĞİNE göre sırala. İLK 10 HİSSEYİ BELİRLE.

    Bu aşamada belirlediğin hisselerin temel analizlerini, teknik analizlerini YAPMA, haberlerini OKUMA, alan-satanlarına BAKMA, gurularını-topiklerini OKUMA, EKRANINI KAPAT.
    TAMAM MI?
    ŞİMDİ SONRAKİ AŞAMAYA GEÇ.

    3- Yatırım için ayırdığın parayı 10 parçaya böl. Belirlediğin hisseleri, parasal olarak eşit miktarlarda, Alım günü kapanış fiyatından/yakınından AL.

    4- Takvimde 3 ay sonraki günü işaretle.

    5- 3 AY SONRA YENİ ALACAĞIN 10 HİSSEYİ BELİRLE. Ogün elindeki hisseleri kapanış fiyatı/yakınından satıp, yeni hisselerini (PARASAL OLARAK EŞİT MİKTARLARDA) kapanış fiyatı/yakını fiyatlardan AL.

    6- yukarıdaki adımları 3 ayda 1 tekrarla...

    Bundan sonrası SABIR ve DİSİPLİN ile sisteme sadakat.


    YATIRIM TAVSİYESİ KESİNLİKLE DEĞİLDİR. bİLGİLENDİRME AMAÇLIDIR.

Sayfa 187/215 İlkİlk ... 87137177185186187188189197 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

  • Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •