Alıntı Originally Posted by wiseinvestor Yazıyı Oku
Bunu benim için yazmadığını varsayarak yorumlayım, herkesin portfoy risk dağılımı kendi bileceği iş, yaşına, tercihine, yatırım anlayışına göre değişir, hap gibi herkese aynı reçete olmaz, ama riski bölmek lazım o net. Nihayetinde gidip kredili alım yapmadık, xu30 dışı senet almadık, geleceği parlak olduğunu düşündüğümüz, görece ucuz bir şirkete 10 yıldır ortağız, daha nasıl uzun vadeci olalım.

Senet çatır çatır düştü, üstelik yatırımları bitiş arefesinde, bir kötü bilanço ile olacak şey mi, ben uzun vadeciyim diye bunu dert etmemek saçmalık olur, ciddi dert ettim hatta sırf bu sebepten artık yatırım stratejimi değiştiriyorum bu borsa için. Ortada net bir fiyat var, nereden nereye geldiği var, sanki çok yükselmş gibi, isterse seneye 10 katına çıksın artık. Normal bir borsada bu hareketler olmaz, zaten insider'ın her türlüsü açıkça dönüyor. Türk borsasının uzun vadede getiri sağlamadığı ise, ilk elden tecrübe etmiş benim için tartışmasız bir gerçek, dedem 20 tl'ye tarla almış hesaplarına da, aldatmacı uzun lineer grafiklere de karnım tok, isteyen de yapar kendi bilir.

1994, 2000, 2008 krizlerini gördüm, 2000 ve 2008 krizlerinde görece dip seviyelerden senet aldım, bu defa ilave almayacağım, tercihim bu yönde.
anlattığım örnek sana uymuyor sanırım...o kadar büyük hata yapabieceğini düşünmedim hiç.

sakıncası yoksa riskini nasıl böldüğünü yazabilir misin? mesela kaç hisseye böldün...10 yıldır petkimde isen ve kademeli alım yaptıysan, maliyetin en kötü 2 tl filandır...4 kat kazanmıştın, 2 liran 6 tl kazanmıştı, 3 ü gitti, 3 ü kaldı...kardan zararetmişsin ve hala enflasyonun çok üzerinde bir kazancın var...yıllık enflasyondan arındırılmış reel kazancın %10 un çok üzerinde olması lazım...ki bu benim için uzun vadede mükemmel bir kazanç demek.

benim yorumum şu...borsada 2010 dan bu yana sağlam hisseler en az 5 kat, kimisi 10-15 kat arttı...bu hep böyle devam edilecek sanıldı...belki çoğu arkadaş erken emeklilik, ailecek dünya turları, ege de havuzlu villa vs hayalleri kurdu...şimdi bu hayaller yıkılınca da öfke patlaması oluyor.

bizim gibi gelişmekte olan borsalar için daha fazlası mümkün değildi..ne borsamız, ne petkim, ne aksa, ne tüpraş suçlu...mal bu...malı tanımak, buna göre değer biçmek lazım.

son 2 yıldır uzun vade hisse yatırımı için pusuda olan biri olarak bu düşüşler de bana çok normal geliyor...işler siyasi arenada biraz daha ters giderse(seçimlerin tekrarlanması), abd kaynaklı bir global kriz eşliğinde çok daha aşağı seviyeleri de görebiliriz...buna da hazırlıklı olmak lazım.

grafik pahalı almam dediğim hisseler arasında petkim ve aksa da vardı...sınıra yakındılar...aldık, gördük ne olduğunu...Allah'tan alım adımlarım 100x portföyün x tl si kadar. yoksa ben de sızlanırdım.