TH elden gidiyeah, bizi fener topiği ile aldatiyeah vallaha ararım 155 i kürtaj yapacaz burda
TH elden gidiyeah, bizi fener topiği ile aldatiyeah vallaha ararım 155 i kürtaj yapacaz burda
20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.
HALKB artık düşeceği kadar düştü, daha nereye gidecek? 7.30'un altına inse bile bu kalıcı olmaz, geçici türden bir silkeleme olur sadece. Şu anda 2 milyar dolar gibi bir piyasa değerine sahibiz. 17 Mayıs 2013'de hisse 21.80 tl de tarihi güniçi zirvesini yaptığında 15 milyar dolar ediyordu. 5 yılda %87 düşmüş dolar bazında. Batık muamelesi görmüş. 17 Mayıs 2013'te yabancı oranı %90 idi, bugün ise %65. Son 5 yılda %25 azalmış yabancı rasyosu, demek ki yabancılar kabaca 150 milyon lot azaltmışlar ellerindeki pozisyonu. Yönetim şu anki ölü fiyatlardan 150 milyon lotu satıcısı çok bol olan tahtamızdan toplamaya kalksa hissenin üzerindeki ölü toprağı atılmış olur, momentum değişir, güven gelir, denge unsuru yerine oturur. 3-4 aylık konsolide net kâr yeterli böyle bir operasyon için.
20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.
O zaman Bu durum Batili buyuk bankalarin bilancolarinin cokta seffaf olmadigi anlamina da gelir. .
Yani Lehman Brothers gibi Kredi dereceleri ne kadar yuksek olursa olsun istendiginde ve gerektiginde yada hesaplarinda yatan 3.dunya ulkelerin paralarini buharlastirmak amaclandiginda Bu bankalari batirmak zor bir is gibi gozukmuyor.
Bu konuyu daha önce konuşmuştuk yanlış hatırlamıyorsam...Hatta bu türev pozisyonlarının muhasebeleştirilmesi konusu ile ilgili TR'deki uygulamalar hakkında da bilgi vermiştin ama ne yalan söyleyim çoğu aklımda değil...Şu KGF dümenlerinden sonra acayip kıllanıyorum bizim finans aleminde neler dönüyor gibisine...BİST fiyatlamaları bir şeylerin varlığını söylüyor ama rakamsal bazda ne durumdayız acaba ?...Genelde offset durumlarına bakarlar yani birbirini karşılıklı olarak nötürleştiren pozisyonlara. Yalnız burada çok önemli bir detay var ve o da muhasebeleştirmede "M2M=mark to market" (piyasa fiyatını baz almak) yerine "mark to fair value" (hak ettiği değerin) kullanılabilmesidir, böylece muhasebeciler ellerindeki türev pozisyonlarını kafalarına göre sübjektif olarak değerlemeye tabi tutma özgürlüğüne sahiptir ancak çok tehlikeli bir durumdur bu.
Korksak mı ki ???...![]()
Geceye yenilmeyen her insana ödül olarak bir sabah, bir gündüz ve bir güneş vardır...
İnşallah diyorum. Bu hükümetin iktidarlığında maalesef hissemiz rezalet bir performans sergiledi ve son 5 yılda dolar bazında %87 düştü. Piyasa değerimiz 17.5.2013 tarihindeki zirvede (21.80 : 1.82)x1.25 milyar lot hisse=15 milyar dolar iken şu anda 2 milyar dolara düşmüş durumdadır, al sana %87 değer kaybı. Bu bankanın arpalık olarak kullanılmasına derhal son verilmeli, bankayı hakkı ile ve profesyonelce yönetecek tecrübeli & uluslararası piyasalara aşina bir yönetim işbaşına gelmeli.
Yetkisizcim, TR bankalarında türev pozisyonları yok denecek kadar azdır. Bu mevzu sadece dünyanın en büyük bankalarını yakından ilgilendiren bir mevzu. Baksana Goldman Sachs'ın aktifleri 974 milyar dolar ama 41 trilyon dolarlık türev pozisyonu mevcut, yani aktiflerinin 42 katı kadar. Goldman'ın özkaynakları ise sadece 84 milyar dolardır. Elindeki türev pozisyonları özkaynaklarının 500 katı oluyor. Buradaki riski görebiliyor musun? Türev pozisyonlarında binde 2 lik bir zarar Goldman'ın tüm özkaynaklarını sıfırlıyor. Zaten Goldman 2008 krizinde sırf bu neden yüzünden (türev pozisyonlarındaki özellikle de CDS lerde yazdığı zararlar yüzünden) batmıştı, FED'in sayesinde kurtuldular. Merrill Lynch de battı, Bank of America'ya yamanmak suretiyle kurtuldu. AIG de öyle. Sigorta şirketi olmasına rağmen inanılmaz ölçüde türev pozisyonları taşıyordu, FED'in sayesinde ABD halkının paralarıyla batmaktan kurtuldu. Dünyanın en büyük otomobil üreticisi General Motors da batmıştı, o da FED sayesinde yırttı. Sermaye yeterlilik rasyoları açısından TR bankaları dünyadaki en sağlam bankaların arasındadır, onlarınki %10 un oldukça altındayken en düşük TR SYR'si %12 nin üzerindedir.
Yer İmleri