
Originally Posted by
Dudu
Anlasidi bu hafta sonu ekmek fiyatlari konusu tartisilacak
Dun BlHT'de aksam dinledim.
Ekmegin icinde eger baska bir sey katilmadi ise ki katildigi zaman genelde tuketiciyi opmek icin yapilir bu 4 kalme mal var.. Bunlar un %65, su %35, tuz ve maya.
1kg ekmegin satis fiyati kabaca 5 TL imis.
Makarna icinde ise %88 un (ekmektdeki undan daha yuksek katma degerli!!) ve %12 oraninda su varmis.
Buna ragmen bir kg makarnanin fiyati ekmegin yarisi kadar imis.
Bu durumda ekmegin fiyati neden bu kadar pahali olabiliyor makarnaya karsi?
Kar marji mi cok yuksek?
Firinci cok yuksek kar mi ediyor?
Yoksa ekmek uretimi (firin) makarna uretimi (fabrika) kadar olcek ekonimisi olmadigindan mi?
Syg,
sn Dudu,
ekmek üretimi mahallelerde bulunan fırınlarda üretimi ve her fırının 3000-5000 adet kapasite ile çalışmasından maliyetlerinin yüksekmesine neden olmakta
ayrıca satılmayan ekmeklerin dönüşü maliyeti arttırmak da
makarna fabrikaları üretiminin fazla olması işçi kira vergi vs. bir çok girdi maliyetini düşürmekte...
syg
Türkiye'de temel problem şu : bilgili olanların yetkisi yok , yetkisi olanlarında bilgisi yok.
Yer İmleri