Aslında benim hesabım biraz daha farklı.Detaya girmediğim için yanlış veya eksik aktarmış olabilirim. Tüfe ile faizi harmanlıyorum. Çıkan sonuca Amerikan enflasyonunu da ekleyip ağırlıklandırıyorum. Yani benim 3.34TL hesabımın içinde 6 yıllık Tüfe, TL faizi, Amerikan enflasyonu gibi verilerden harmanladığım ve kendime göre subjektif olarak anlamlandırdığım bazı indikatörler var.
Burada yanlış anlaşılmasını da istemem , bu seviyelerden dolar alınmaz demiyorum. Sadece eğer ben bu seviyelerden dolar alırsam geçmişteki emeğim karşılığı elde ettiğim gelir ile oluşan varlıktan ( bugünkü kur - 3.34TL) kadar karşılıksız olarak sisteme varlık transferi yapmış olacağım demek istiyorum.
Evet belki de bu kur değerinden bu varlık transferini yapmadığımız için ileriki vadede çok daha büyük bir bedel ödeyeceğiz. Bu da riskler arasında. Durumu bu şekilde özetleyebilirim.
En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
borsa 88 binden 105 bine düzeltmesiz gitti okey,bloomberg dahil bir kişi çıkıp 96 bini geçer diyemiyordu.
yurt içi yerleşiklerin toplam dövizi 166 milyar dolara erişmiş,4 haftada 8 milyar dolar alınmış,tarihi seviyeler 170 milyar dolar,ağustostan beri nerdeyse kesintisiz yukarı gidiş var bu da ülke ekonomisine güven yok demektir,bu kur tekrar yukarı gitmeden de bu dth'ler çözülmez hele daha da düşerse hem borsadan çıkış için hem de mevduatçı birçok kişi dolara geçmeye devam eder.
dolar merkez bankasının viop işlemler ve hazinenin dış borçlanmalarından gelen para ile ve elbette yurt içi daralma ve abd ile olan yumuşama kaynaklı 5.16 lara kadar geriledi.
çarşı pazarda enflasyonun kaç olduğunu görüyoruz zaten bakalım 4 şubatta ne çıkacak.
hazine tahvil ihalelerini ya iptal ederek ya da rekabetçi olmayan yollarla kamuya satış yaparak düşürdü mb fonlaması 24 iken 2 yıllık gösterge faiz 18 ve neredeyse hiç işlem yok bu kağıtlarda,faizler böyle gevşemişken mb'nin hala sıkı duruşu koruması gelecek aylarda yüksek risk beklemesinden kaynaklanıyor bence
son 9 haftanın 8 inde yabancı dibs'ten çıkış yapmış en kötüsü geride kaldıysa bu yabancı neden tahvil faizine giriş yapmıyor,kötüsü geride kaldıysa mb 0.25 bile faize neden dokunamıyor,hazirana kadar kaç şirket batacak acaba.
mb'den gelen 2018 karının büyük bir kısmı inşaat ve yol şirketlerine aktarılmış,bu para da kullanılıp bitince hazineye bütçe yükü nasıl engellenecek.
ziraat bankasının kamu zararı nereden karşılanacak ,ziraatin hazineye 2018 temmetüsü 14 yıldan sonra 0 olarak gerçeklemiş ve 2019 da büyük ihtimalle zarar yazacak.
dolar bu seviyelere düşmesine rağmen imalat ve sanayi verileri çok daha kötü bir daralmaya işaret ediyor,bu nasıl bir en kötüsü geride kaldı tablosu.son ay ithalat azalmasına rağmen ihracatta bir artış yok stoklar eridikten sonra tablo nereye evrilecek,euro bölgesindeki durgunluk ihracat pazarımızı da kötü etkilerde dip neresi olacak acaba.
seçime 59 gün kaldı,anketlerin o kadar iyi olmadığı herkesçe malum,merkezin faize dokunmayacağı yüksek ihtimal(hoş bankalar 20-21 bandına kadar çekti mevduat faizlerini) maliye politikalarının genişleyeceği bir hakikat,eyt dahil birçok yeni paketin geleceğini düşünüyorum,fedin durduğu bir ortamda hükümet kurun bir parça yukarı gidişini göze alacaktır.
jeopolitik riskler zaten süprizlere gebe,suriye bir öyleyiz bir öyle şimdi de maduro,venezuala çıktı ortaya bakalım.
benim tablo değişmedi %50 dolar(%4 günlük) %50 tl günlük mevduat(%22.5)
Ortalama yapmak her zaman için iyidir. Ben böyle yapıyorum. Enerji, ara mal ihtiyacımız oduğu müddetçe dolar ihtiyacımız olacak. Bir de dış ticaret açığı olan bir ülkeyiz. Yanlış hatırlamıyorsam Almanya 480 milyar avro dış ticaret fazlası verdi. Bu durumda dolar ama öyle ama böyle yoluna devam eder. Yıl içinde bir iki hareket eder olması gereken yere gelir.
Yer İmleri