Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
Grafik pahalı için kabak gibi bir örnek...BİM....neredeyse ülkede yeni bir ekol oluşturdu...sıfırdan zirveye çıktı nerdeyse...rekabet feci, neredeyse her parekendeci, Migros dahil, ucuzcu market olmuş,,,,artık hayat çok daha zor olacak bim için...yani konjonktür de terse döndü bu firma için...çok kar ediyor diye üstüne gelinmesi de cabası.

Portföyünde olana bir şey diyemem...sat demem...ama yeni uzun vadeli almayı düşünen kişiye, grafik pahalı, aman ha derim.
Vay be...11 mart da bu yazıyı yazdığımızda kağıt 88 lerdeyken, 10 günde 78 lere geldi...üstelik borsamız bu dönemde hemen hemen aynı yerde...yani önemli bir negatif ayrışma da var...10 yıldan uzun bir süredir borsamızın en istikrarlı kağıdı iken bir şeyler değişmiş gibi..bir çok şey yazılabilir...ama bu kağıdın şu an yaşadığı durum grafik pahalı teorisine mükemmel bir örnek.

İ-) Yeni bir iş modeli ve güven veren kurumsal bir yapı ile hızlı büyüme, karlı iş modeli.
İi-) piyasanın en büyüğü haline gelip klasik süpermarket devlerini sarstı
İii-) doğal olarak karlılığı da arttı.
İv-) yavaş yavaş teori hayat bulmaya başladı...giriş çıkışın oldukça serbest olduğu, rekabete açık bir piyasada Yen'i oyuncular da bu modeli benimsedi.
V-) yeniler bir tarafa eski büyük oyuncular da teker teker bu modeli kısmen( Migros)ya da tamamen(Carrefour) benimsedi.

Sonuç olarak firmanın büyüme hızı yavaşlamaya başladı,,,ayrıca ülkenin içinde bulunduğu durum sektörün en karlı firmasının göze batmasına sebep oldu,..resmen şirket iktidar yanlısı medyada hedef tahtasına kondu...rekabet kurulu dava açtı, marketlerin kendi ürünlerine sınırlama getirme ve yeni market yasası vs. gündeme geldi.

Sanki bir anda herşey terse döndü...3-5 sene önce arkadan müthiş bir rüzgar eserken, şimdi karşıdan esiyor.

Artık mecburen karlar zayıflayacak, eski borsa performansı yakalayamayacak ve bundan sonra büyük ihtimal bist-100 e göre göreceli negatif ayrışacak.