Sayfa 43/106 İlkİlk ... 3341424344455393 ... SonSon
Arama sonucu : 847 madde; 337 - 344 arası.

Konu: Temettu Etkisizligi

1.  Alıntı Originally Posted by Oralet_Osman Yazıyı Oku
    Sn ctugrul,
    Dediklerinize zaten katılıyorum, biliyorsunuz. Hala tereddütte olanlar için yazılanlar soyut boyutta kalmasın diye bir de matematiksel olarak ispata çalışayım dedim, olay bu.

Yukarıda sn HISIM görüş beyan etmiş. Örneğin bahsettiği Lidfa hissesi. Müthiş bir firma, gümbür gümbür geliyor. Ama öz kaynaklarını büyütüp şirketi çok daha sağlam duruma getirmek istediği için 2016 karından temettü vermeyeceğini açıkladı. Bunu duyan ky ların ezici çoğunluğu isyan etti, hisseyi satanlar oldu.

Patron bize yamuk yaptı, kandırıldık, dolandırıldık diyenler oldu. Eğer ki bunlar temettü olayının aslını bilseler bunu yapmazlardı. Soyut olarak yazılanlar ortada. Somut örnek de ortada. O zaman geriye yukarıda buyurduğunuz üzere "evet, temettü olayı böyle ama gerçek hayattaki yansıması şöyle. Bunu değiştirmemiz de şu an için mümkün değil." minvalindeki yazınızda olduğu gibi durumu kabullenmek. Ama kimse temettü veren hisse şöyle iyi böyle iyi, temettü candır diğerleri patlıcandır vs tarzı düşünceye sahip olmasın.

Benim yazacaklarım bu kadar. Yazılacak herşey yazıldı sanırım. Saygılarımla. Düzeyli üslubunuz için de ayrıca tebrik eder saygılarımı sunarım.
    Elinize sağlık.
    Lidfa örneği bile tek başına, temettünün hisse fiyatı üzerine pozitif veya negatif etki yapabilme ihtimalini ortaya koyan bir "Gerçek".

Bizim önermelerimizle, doğrularımızla bağdaşmıyor ama bir gerçek olarak orada duruyor. "Etkisi" olan bir "Gerçek"

Alıntı Originally Posted by Oralet_Osman Yazıyı Oku
    Örneğinizi temettü ile ilişkilendirmek için sorduysanız arada bir fark var. Bana 100 dolar ver 3 ayda bir geri ödeyeyim, 10 yılın sonunda sana ödediğim toplam para misal 3 milyon dolar olsun. 100 dolarına 3 mn kazan demekle,

Bana 100 dolar ver sana 10 yıl sonra tek seferde 3 mn dolar vereyim demek teoride aynı şeydir. Çünkü geri alacağınız para aynıdır. (Enflasyonu sıfır kabul edersek)

Ama bu örneğiniz hisse bazlı portföy örneğine uymuyor çünkü hisse temettü verince fiyatı o oranda düştüğü için portföyümüz de azalıyor.

Açıkçası ne demek istediğinizi tam anlayamadım, anladığım bu kadarı. Daha net sorarsanız ya da nereye varmak istediğinizi daha açık söylerseniz münazara edebiliriz. Syg.
    Aslında bu verdiğimde gerçek hayattan bir örnek, yani varsayım değil. Sadece rakamları farklılaştırdım.
    Hani o kendi yatırımcılarına, temettü dağıtmamasının haklı sebeplerini anlatan ünlü yatırımcı varya, işte coca cola'daki özet ama "Gerçek" durumu bu o yatırımcının.

Ben bu örneği forumun bir önceki versiyonunda gerçek rakamlarla vermiştim. Merak eden açıp bakabilir.

Adam kendi doğruları doğrultusunda insanları yönlendirebilme beceri ve donanıma sahip birisi. Dolayısı ile bilmem kaç sayfa önce yazdığım, masanın o tarafı ile bu tarafı, manzarada gördüğün nereden baktığına göre değişir mevzusunun açık bir örneği.

Ha adamın yaptıklarından hangisi yanlış derseniz. Sonuç ortada, adam masanın o tarafındada bu tarafındada başarılı olmuş. İşte ortadaki "Gerçek"bu. Aynı şeyleri yapıpta başarılı olamayan şirket ve yatırımcılar olduğuda bir "Gerçek"

Neyse uzatmaya gerek yok. Size katılıyorum.Yazılacak herşey yazıldı.
    Bende artık daha fazla yazmak istemiyorum. Bende size ve diğer katılımcı arkadaşlara düzey ve üslup için çok teşekkür ederim.
    Hatam olduysada affola.

Sevgiler, saygılar.

2. Sonuç olarak nereye vardınız ben birşey anlayamadım Bir soru soruldu bence bunun üzerinden gidilmeli daha sonra görüşler tartışılabilirdi.

Okudugum kadarıyla benim diğer insanlarda gördüğüm şu.

1-Temettü hissesine daha fazla talep olacağı için aşağıdaki tablo örneğine göre temettü veren hisse %25 değil %30 gideceğidir. Diğer hisse ettiği kar kadar olan %25 ini yapar

Temettü severlerce böyle bir bakış açısı var.

2-Herkesin önemsediği birinci madde yani kaç para kazandıgınız temettü severde temettüye bağlı yatırım yapmayan bende portfoy değerini önemserim.

3-Aşağıdaki tablo olması gereken bu oldugunu kabul ediyor. ancak gerçekte temettü veren hissenin %30 gittiği yani diğerinden pozitif ayrıştıgına inanılıyor.

Yazılardan okuyup tespit ettiklerim bunlar katılıyormusunuz.... ekleyeceğiniz varsa yazın
    Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

3.  Alıntı Originally Posted by kurtonder Yazıyı Oku
    Teşekkürler.Haklısınız.Temettü veren hisselerin özelliği şu bence:Temettü verdiği için ,yatırımcılar tarafından daha güvenilir bulunup daha çok talep görüyor ve bu yüzden daha fazla prim yapıyor.Bu sebeple de temettü endeksi,bıst -100 den daha fazla artıyor.Tabii firmadaki hisse payımızın artmasıda bonus oluyor.

hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
     Alıntı Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazıyı Oku
    Sonuç olarak nereye vardınız ben birşey anlayamadım Bir soru soruldu bence bunun üzerinden gidilmeli daha sonra görüşler tartışılabilirdi.

Okudugum kadarıyla benim diğer insanlarda gördüğüm şu.

1-Temettü hissesine daha fazla talep olacağı için aşağıdaki tablo örneğine göre temettü veren hisse %25 değil %30 gideceğidir. Diğer hisse ettiği kar kadar olan %25 ini yapar

Temettü severlerce böyle bir bakış açısı var.

2-Herkesin önemsediği birinci madde yani kaç para kazandıgınız temettü severde temettüye bağlı yatırım yapmayan bende portfoy değerini önemserim.

3-Aşağıdaki tablo olması gereken bu oldugunu kabul ediyor. ancak gerçekte temettü veren hissenin %30 gittiği yani diğerinden pozitif ayrıştıgına inanılıyor.

Yazılardan okuyup tespit ettiklerim bunlar katılıyormusunuz.... ekleyeceğiniz varsa yazın
    @kurtonder cevabı vermiş zaten. Temettücü hisseye güven+daha çok talep+ temettüyle yeniden hisse alımıyla şirketteki ortaklığın artması.

Oysaki tablo herşeyi açıklıyor. Şirketteki ortaklığın kağıt üzerinde artıyor. Toplam portföyün temettü dağıtmayan hisseyle aynı.

4. Tabloyu aşağıya doğru devam ettirirsek göreceğiz ki, gün gelecek senin elinde 100.000 lot hissen olacak ama diğerinin 1.000 lot hissesine denk olacak.

Sen, şirketin gün gelecek %100 üne sahip olacaksın (teorik olarak) ama diğeri özdeş şirketin %1 ine sahip olmasına rağmen ikinizin toplam portföy değeri aynı olacak.

5. ONCELIKLE RAKAMLAR HAYAL ÜRÜNÜDÜR.

TABLOYA BİR KAÇ DEĞER DAHA EKLEDİM. VE ŞU ŞEKİLDE DEĞİŞTİRDİM YANİ ARKADAŞLARIMIZIN BAHSETTİĞİ.

TEMETTÜ VEREN HİSSE SENEDİ VERMEYENE NAZARAN DAHA POZİTİF AYRIŞIR DEDİLER BENDE DAHA POZİTİF AYRIŞMIŞ ŞEKİLDE DÜZENLEDİM TABLOYU

TEMETTÜ VERENDE VERMEYENDE ÖZDEŞ (EŞİT/İKİZ) ŞİRKETLERİN;
    KARINI HER YIL %20 ARTTIRDIGINI

TEMETTÜ VERENIN %25 DAHA POZİTİF FİYATLARKEN

VERMEYENİ %20 YUKARI FİYATLADIM.

PİYASA ÇARPANLARI DİYEDE BİRŞEY DAHA EKLEDİM.

EĞER TEMETTÜ VEREN HİSSE DAHA POZİTİF AYRIŞIYORSA PP/DD F/K LAR VE HİSSENİN PİYASA DEĞERİ İLE GERÇEK DEĞERİ ARASINDA UÇURUMLAR HER GEÇEN YIL ARTMAYA DEVAM EDECEK.

10 YIL 20 YIL SONRA HİSSENİZİN DEĞERİ GERÇEK DEĞERİNİN 5 KATINDAN İŞLEM FİLAN GÖRECEK BELKİ DAHA FAZLA.

BU BİR GERÇEKLİK Mİ ? TEKRAR DÜŞÜNÜN.

GERÇEK OLARAK KASTETİĞİNİZ ŞEY BUYSA BEN BORSAYI YANLIŞ BİLİYORUM.
    Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..

6. Ne bu tablo gerçek nede öbür tablo nede benim yada bir başkasının ortaya koyacağı herhangi başka bir tablo.

Eşit/ikiz şirket diye bir şeyde yok. Buda gerçek değil. Bu rakamlar bizlerin tablolar üzerinde kafadan atma, uydurduğumuz şeyler.

Kendi egolarımızı tatmin için olmayan şeylerle, başkalarını ikna etme çabasından öte bir şey değil.

Bir arkadaş demiş ya boş tartışmadan öte bir şey değil tüm bunlar.
    Şimdi o arkadaşa katılıyorum.

SM-G920F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

7. Bu topikten bir sonuç beklemek hayalcilik olur. Bence artık bu topiği kapayın. Herkes alacağını aldı. Bundan sonrası kendimizi tekrar olacak.

Bu kadar yazışmayı okuyup bir fikir oluşturabilen, kendine fayda yaratabilecek varsa ne ala.

Başta fikirlerimizi paylaşma imkanı veren Erhan bey olmak üzere Fikir beyan eden herkese teşekkür ederim.

SM-G920F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

8.  Alıntı Originally Posted by kurtonder Yazıyı Oku
    Teşekkürler.Haklısınız.Temettü veren hisselerin özelliği şu bence:Temettü verdiği için ,yatırımcılar tarafından daha güvenilir bulunup daha çok talep görüyor
    Güveni bana tanımla hocam işte herkes böyle diyor diyorki temettü dağıtınca güvenilirdir.

BANA temettü dağıtmanın nasıl güven verdiğini açıkla ki bende diyeyimki temttü vermek bir güven unsurudur.

Birşeye güven vermek sıfatını yüklerken o şeyin bir eylemi bir güven verici sebepleri olması lazım. Değilmi Temettü dağıtıyor güven verir diye ezbere söylememek lazım.

Şunu cevaplamak lazım temettü neye dayanarak güven veriyor ? hangi gerekçe temettü bir güven unsuru yapıyor ?

ezbere konuşmak nedir ?

erhana bir başkası güvenilir insandır erhan der.

sende onu görüp dersinki bir başkasına erhan güvenilir insandır.

Karşındaki adamda derki erhan neye dayanarak güvenilirdir ? neye dayanarak erhanın güvenilir oldugunu anladın hangi gerekçe senin erhanın güvenilir olduguna kanaat getirtti.

Karşındaki adama mantıklı sebepler sunmalısın. Eğer sebeplerin mantıklı değil veya yeterli değilse güvenilir diyemeyiz.

Ve bunun örneklerinide bir kaç sayfa ötede orelet osmanın TUPRAŞ konusunda söyledikleri temettünün bir güven unsuru yaratamadığını gösterdi.

Neden çünkü firmanın döviz açığı olmasına rağmen Döviz açıgını hedge etmek yerine temettü dağıtmayı tercih etti döviz açığını bir risk olarak bıraktı.

Şimdi bu firma temettü dağıtmayıp döviz açıgını kapatsaydı hedge ederek. güvenirmiydin. Yoksa döviz açıgını bırakıp temettü dağıttıgı içinmi güveniyorsun.

Güvendiğin noktada bir tezatlık yok mu ? İşte temettü vermenin ve vermemenin iç dinamiklerini bilmeden bir yerlerde okuyup temettü güvenilirdir ya sen ne konuşuyorsun yaklaşımı olmaması gerekiyor.

İç dinamiğini bil bile bile TUPRASA GUVENECEKSEN YİNE GUVEN AMA YETERKİ BİL

Sayfa 43/106 İlkİlk ... 3341424344455393 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •