ISYAT hakkında pek çok olumsuz görüş bildirildi yorum yapmadınız, bir tane olumlu geri dönüş oldu "işte aradığım yorum" dediniz. sanırım siz kararınızı vermişsiniz ve sizinle aynı fikirde olan destekçiler arıyorsunuz. Yanlış anlamayın yadırgamıyorum, insanın doğasında bu var. ama bu şekilde hata yapma ihtimaliniz artar.
işyat'ı yaklaşık 2 yıldan fazla süredir çok yakından takip ediyorum ve son 10 yıllık hareketlerini detaylı inceledim. Şunu çok net söyleyebilirim eğer doğru yerden alıp, doğru yerden satarsanız enflasyon üzerinde getiri sağlama ihtimali %99 diyebilirim. ama hep alayım hiç satmayım derseniz ancak mevduat faizleri ile kafa kafaya, belki biraz fazlaya geliyor.
biraz istatistik sunayım, isyat değer kıyaslaması yapmak için PD/DD oranı kullanıyorum. bunun sebebi Defter değerini (net portföy değeri) çok net ve kesin olarak biliyor olmamız. bu şekilde hissenin gerçek değerini ve iskonto oranını doğru şekilde belirleyebiliyoruz.
PD/DD oranı 2008 den günümüze kadar 0.8 ila 0.38 (2009 ocak) arasında değişmiş, ortalaması 0.607 olmuş. son 5 yılda 0.7 ila 0.52 arasında değişmiş. yani kriz zamanları ciddi değer kayıplarına uğrayabiliyor.
peki bugün bu oran nedir? 0.673. yani tepe noktasına çok yakın. Her şey çok güzel olacak derseniz belki 0.8 PD/DD değerine yani tarihi zirvesine gelebilir bu durumda %18 daha yükselme payı var. peki işler kötü olursa? o zaman PD/DD değerinin 0.55'e kadar inmesi çok normal olur. son 6 aylık performansı gerçekten muhteşemdi ama aynı performansı belki 10 sene daha göstermeyecek. hissenin doğasında bu var. boş hayallere kapılıp fazla riske girmeye gerek yok.
Tabi şunu da belirteyim, bu hisse değerlemeleri her zaman fiyat oluşumları için doğru sonuç vermemektedir. Misal, arkadaşım Aselsan biriktiriyordu ve 15- 20 TL arasında ciddi mal toplamıştı. Benim hisse değerleme hesaplarıma göre hisse değeri 15 TL çıkıyordu ve ben almadım. tabi arkadaş mutlu aselsan uçuyor, borsanın en değerli hissesi oldu fiyat 35...36...37... durmuyor. Dedim ki ne zaman satacaksın? bu hisse bu fiyat etmez balon şişiyor. Bana balon sönmeye başlayınca satacağım dedi. Gerçekten de hisse 40 TL olduğu gün bir anda işler terse döndü ve taban oldu. 1 saat içinde 40 dan 36'ya indi ve arkadaşım tüm portföyü 36'dan boşalttı. çok da iyi para kazandı. Aselsan gerçek değerine gelinceye kadar süzülerek düşmeye devam ediyor. ama arada vuran vurdu, ben seyrettim
demek istediğim borsa bir illüzyon insanlar inandıkları şeyin doğru çıkmasını istiyor ve destekçi arıyor bu yüzden bazen hisseler hak ettiğinden çok daha fazla fiyatlanabiliyor ama su yatağını her zaman bulur. temettü yatırımcılığı gibi uzun vadeli yatırımlar için alım yeri çok önemli hisseye değerinden fazla vermemek lazım. yani ben 10 yıl saklayacağım hisseyi neden tarihi zirvesine yakın yerden alayım ki? 1-2 sene beklerim dibe yakın yerden alırım sonuçta çoookkk vaktim var. siz de benim yaptığımı yapın ve hissenin son 10 yıllık portföy değerini ve oluşan fiyatını inceleyin, kararınızı ondan sonra verin.
Yer İmleri