Originally Posted by
KaraKemal
merkez bankası kaynaklarının kullanılıyor olması kafa karışıklığına sebep oluyor.. benim bankada tuttuğum dolarımı piyasada satarak, benim dolarımın kurunu baskılıyor, benim çıkarlarıma karşı kullanıyor' gibi algılıyor dolarcı arkadaşlar.. öyle bi şey yok, mekanizma şöyle : dolarcı dolarını bankaya yatırır- bunun küçük bi kısmı merkez bankasına munzam karşılığı olarak yatırılır, kalan kısmı büyük oranda kredi olarak verilir piyasaya uzun vadeli.. bankada kalmaz o dolar, banka pozisyonu sıfıra sıfırdır..
mevduatın küçük bi kısmının merkeze karşılık olarak yatırılması TR'ye özgü değildir, bütün dünyada böyledir ve bu kural küresel merkez bankacılığının temelini oluşturur (fractional reserve system).. merkez'in brüt rezervi bu munzam karşılıklarıdır- bu ne zaman geri talep edilir ? para türk bankacılık sisteminden çıkarsa, yani yurtdışına transfer edilirse, ortada mevduat kalmamış olur ve TR bankası merkezdeki munzam karşılığı geri ister.. yani brüt rezervin geri istendiği tek durum- mevduatın TR bankacılık sisteminden çekilmesi durumudur (yurtdışına transfer yada yastıkaltı)
diğer kanallar tıkandığı için, arkadaşların elinde kalan son şans bu: ahali bankalara hücum etsin- mevduatı nakit çeksin yahut yurtdışına transfer etsin.. esasen, 'bank-run' diye adlandırılan bu senaryoda ayakta kalmaya devam edebilecek hiç bir bankacılık sistemi yoktur yeryüzünde (fed yada ecb dahil).. artık bütün konsantrayonları- milleti mevduatlarını bankalardan çektirtmeye ikna etmek üzerine odaklanacak, bu amaç üzerine estirilecek bütün rüzgarlar.. TR bankalarının batma ihtimalleri üzerine kurulacak bütün algı operasyonları.. başka bir kozları kalmadı
Yer İmleri