Londra Swap piyasası ne kadar önemlidir?
Mayıs 2020'de olduğu gibi yabancı 7 direnci kırıldığı için AÇIĞA dolar alıyor, ardından o açığı kapatamadığı için kaldığı için temerrütte düşüyor. Ardından biliyorsunuz bu işlemler için ceza almışlardı. Bayram öncesinde AÇIĞA alıyorlar.
Fakat bayram sonrasında kurunda geri gelmesi ile birlikte TL bulamıyorlar. Türkiye'de bankalara kesin dille bu konu ile ilgili uyarı var. TL'siz kalan yabancı Londra piyasasında faizleri patlatıyor. Orada! bulamayınca dönüp AÇIĞA aldığı dolarları satıyor. Dolar/TL 6.88 düşüyor.
Londra Swap piyasasında işlem hacimleri çok düştü. O yüzdende oradaki faizlerin hiçbir geçerliliği yok. O kadar derin bir piyasa olsaydı zaten yeterli TL'yi yabancı bulabilirdi.
Yabancının şu anda TL yaratıp shortlaması için tüm kapılar kapalı. Doları alan pür yerli yatırımcı!
Swap faizinin %1000 vurması ile BIST çakılmadı. Dolar ve faizdeki kırılmalar volatilteyi artırdı, artan volatiliteden faydalanmak isteyen yabancı Swap'ta çarpıldı.
Swap faizlerinin hemen düşmeside yabancının TL bulmak için dolar poizsyonlarının bozmasıydı.
Celal Eren Çelik
Çöküş değil düzeltmedir derim. Henüz bankalar harekete başlamadı. Çöküş için başka şartlar var.
950'den dönmesini beklerim en kötü. Paniğin besini paniktir.
Sn. Jako … bu kadar iyimser olmanızdan dolayı sizi tebrik edemiyorum.
Yatırımcının pozisyonu kar etme amaçlı olmalı dolayısıyla BIST100 bildiğiniz duvara tosladı. Dolar bazlı 1,43seviyesindeyiz. Zarar eden çok fazla, neredeyse çoğu da yeni giren küçük yatırımcı.
Celal Eren bey, faturayı biz yerlilere kesmiş. Bence oturup bir daha düşünsün … çok yanlış varsayım![]()
Ne yazarsam yazayım, kişisel fikirlerimdir ve kesinlikle bir yatırım tavsiyesi değildir.
Aynı seansta hem tabanı hem tavanı ilk kez gören olabilir. Panikte de coşkuda olduğu gibi duygu kontrolü borsacının olmazsa olmazıdır.
Çöküş için yatay kırmızı çizgimiz var. O çizgi aşağı kırılınca hisse senedi piyasasından çekilmek gerekir. Sadece hisse senedi yatırımcısı olduğumuz bilinsin.
Bizim borsamız iki kere çakıldı ikisinde de banka iflasları vardı, ortak paydası bu. Şimdi bankaları devlet fonluyor. Sıkıntı dış borç geri ödemeleri. O tarafta bir çözüm bulunursa borsa uçar. Tersi durumda kırmızı çizgimiz var.
Grafik silinebilir, kırmızı çizgimiz bu grafikte.
![]()
Yer İmleri