Originally Posted by
demiranil50
Merhabalar bir sey soracagim, 1 senedir vadeli islemler yapiyorum ondan once de 2 sene varant islemleri yapiyordum ancak opsiyon islemlerini de merak ediyorum call nedir put nedir avrupa tipi amerikan tipi opsiyonlar theta gamma delta falan her seyi ezberledik de nasil aliniyor bu opsiyonlar bilen var mi?�� opsiyonlarin kodlarini falan anliyorum kullanim fiyatlari, vadesi türü falan ama alamiyorum bir turlu... pay opsiyonlarinda zaten islem hic gecmiyor galiba ama endeks opsiyonlarini da alamiyorum. Opsiyonun primi falan nerede yaziyor anlamadim hic, mesela ekim 2020 vadeli xu30 put opsiyonlarinin birkac tanesi 20 tl civarlarinda geziyor fiyatlari ama bu opsiyon primi mi? Oyleyse neden alamiyorum? Yardimci olabilecek olan varsa cok sevinirim ne google'da ne de youtube'da ezber bilgiler haricinde bir sey bulamadim.
matriks kullanıyorsan endeks opsiyonlarının kotasyonlarına rahatça ulaşırsın..
ben aracı kurum programı kullanıyorum ve viop emir kutucuğuna, örneğin, O_XU030E1020P1160.00 yazarsam alış/satış yapabiliyorum kotasyon varsa.. bu opsiyon eski sistemde 116000 kullanım fiyatından.. şu anda mesela almak istesem 23.60 gözüküyor.. çarpan 10 olduğundan aslında 236 tl ödersin long put alırsan.. benzer mantık call opsiyonları içinde geçerli..matriksten direkt emir gönderenlerde var.. matriks trader'ı açarak.. ama bana kullanışlı gelmiyor.. diğerine alıştım..
ayrıca matriks'te pull down menu "viop" seçeneğinden "viop opsiyon izleme" seçersen ve oradan xu030 seçersen hangi seviyelerde kotasyon var net görürsün..
It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)
Yer İmleri