Sayfa 964/996 İlkİlk ... 464864914954962963964965966974 ... SonSon
Arama sonucu : 7962 madde; 7,705 - 7,712 arası.

Konu: Dolarda Yükseliş Kaçınılmaz X

1.  Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    Doğru söylüyorsunuz.Ben ,Yılbaşı itibariyle kabaca 1usd= 8.5 TL'nin adil değer olduğunu yazmıştım.Ondan sonra da her ay,ülkeler arası enflasyon farkı kadar ayarlama gerekir.Ocak ayında ABD'de enflasyon %0.3 olduğu için,1.0299/1.003=1.0268*8.5=8.72 Ocak ayı sonu için adil değer oluyor.
    Evet,her ay bu şekilde usd/TL adil değerini hesaplayabiliriz.

Ama bir şey daha var,ince ayar hesap yapmak için ülkeler arası "verimlilik artışını" da dikkate almak lazım.
    Bu yüzden,birkaç yılda bir burda da bir ayarlama yapmak gerekiyor.(Türkiye'de son 13 yılda verimlilik artışı sıfır iken ABD'de eskiye göre daha düşük olsa da düzenli olarak işgücü verimliliği artıyor,bu da dış ticarette rekabet gücümüzü korumak için TL'nin değerinde düşüş yönünde ince ayarlama gerektiriyor)

https://tr.sputniknews.com/ekonomi/2...noloji-yerine/
    Deniz hocam merhaba

Haftasonu yoruyoruz sizi

Görünen o ki tek hedef enflasyon, 2023 sonu enflasyonun %5olması için 2023 sonu olması gereken kur sizce nedir?

ben üstüste 3 yıl tek hane enflasyon açıklanan yıl seçtim

2005 1 ocak kuru 1.35 yıl kapanış 1.35
    2006 1 ocak 1.35 yıl kapanış 1.40
    2007 yıl açılış 1.35 kapanış 1.17

2005 enf 7.7 2006 enf 9.65 , 2007 enf 8.39

3 yılda %14 değer kaybeden dolara karşı %28 birleşik enflasyon mevcut(farklı sebepler vardır emtia petrol fiyatı, vs)

Öngörü olarak
    2021 de %10
    2022de %8
    2023de %5 enflasyon hedeflenirse %25 3 yıllık birleşik enflasyon için
    Doların 2023 sonu na kadar yaklaşık %20değer kaybetmesi lazım dedim
    7.45 alırsak bu yıl başını ,~ 5.96 2023 sonu kuru
    YTD

Maalesef gavurlar parayı swapla soktukları için dolar düştüğü zaman aldıkları kar,hiç borsa kazançları düşünülmese bile inanılmaz.Dolar patlasa 20 lira olsa bir kuruş zararları yok.Çünkü soktukları parayı dolar bazında ödeme garantisi de veriyoruz adama.Adamlar dolarla TL nin faiz farkından dolayı hep kardalar hep kardalar.Tek riskleri kesik atma olasılığımız onu da bir toplantı yaparak nasıl olduysa ikna ettik,naci ağbal yabancı yerli banka temsilcilerini toplayıp o hafta sonu neler anlattı tabi bizim bilme olasılığımız yok.Keşke bizim merkez bankası bizle de swap yapsa.Paranın değeri hesaplanırken kullanılan enflasyon parametreleri bizde de amerikada da dandik olunca gerçek sonuçlara ulaşmamız bence mümkün değil.Amerikada emtiada fiyat artışlarına bakıyorsun ,neye elini atsan son bir yılda yüzde 30 yüzde 40 artış var,adamların söylemine bakıyorsun enflasyon hedefliyoruz bizde hiç enflasyon yok falan.Her yerde yalanlar yalanlar,sonuç ne sürekli alım gücü düşen dünya halkları,sürekli köleleşen insanlar.

Bizim merkez bankası diyor ki enflasyon yüzde 15 ben sana yüzde 17 faiz vereyim ki reel olarak zarar etme))))))))) Şimdi gülmekten devamını yazamıyorum.Amerikada halkına diyor ki para tabanı 2008 de 850 milyardı bugün 9 trilyon dolar,ama enflasyon olmadığından falan,neyse boş işler tabi.

4.  Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    Ekonomi teorisine göre, uzun vadede ülkeler arası kur paritesi reel enflasyon farklarına göre oluşur.Kısa vadede faizle ya da rezervlerden döviz satmak gibi yollarla belli bir süre suni bir kur seviyesi oluşturabilirsiniz ama bu sürdürülebilir değildir. Çünkü reel enflasyona göre oluşan üretim maliyetleri bir süre sonra ihracatı zarar eder hale getirirken ithalat patlar, cari açık zıplar, bir süre dış borçla bu açığı kapatmaya çalışırsınız ama dış borç belli bir eşik seviyeye gelince yabancılar daha fazla borcun geri ödemesi riskli olacağı endişesiyle geri çekilince kaçınılmaz olarak ödemeler dengesi krizi patlar ve devalüasyon olur, döviz kurları olması gereken yere yani ülkeler arası enflasyon farkı kadar artarak yeni denge seviyesine gelir.Bu nedenle rezerv döviz varlıklarda pozisyon alan( kişiler yeterince uzun vadede(En az 10 yıl) pozisyonlarını korurlarsa reel olarak bir kazançları olmasa bile, birikimlerinin reel değerlerini korurlar.

Ama TL' de pozisyon alanların durumu farklı.Çünkü TÜİK yıllık %14.97 enflasyon olduğunu iddia ediyor, ama halkın yaşadığı ve hissettiği enflasyon rakamı ENAG' ın rakamı ve yıllık %36.72.Yayınladıği 5 aylık enflasyonun yıllıklandırılmışı ise %48.2.
    Bankaya %17 TL mevduat olarak parasını yatıranın yıllık kaybı %14.4, yani bir yıl sonra birikimi reel olarak 100'den 85.6'ya iniyor ve bu rakam kalıcı bir kayıp, geri dönüşü yok..Bır kişi 10 yıl parasını dövizde tutarsa,kazancı olmasa da reel kaybı sıfır olur ama TL'de durmaya devam edenin bu politika sürdürüldüğü sürece 10 yıllık birikimli reel kaybı %78.9 olur, 100 birim parası reel olarak 21.1'e iner(Ama bu politikanın 10 yıl sürdürülebilirliği ve varlık transferinin devamı mümkün değil,ancak kısa süreler için kullanılabilir).
    Bu politikada ısrar aslında, orta direk vatandaşın birikimlerini TL'de enflasyonda reel olarak eritip , bu parayı kullananları daha da zengin etmek,zaten bozuk olan gelir dağılımını daha da kötü hale getirmektir.
    Öncelikle teşekkür ederim emeğiniz için güzel bir paylaşım olmuş.

Dün akşam ışık Ökten’in bir programını izledim YouTube da, dediği şu dolar/TL de bilinenin çok dışında bir fiyatlamanın MB söylemiyle ve duruşuyla 6,25-50 bandına geleceği çok yüksek bir ihtimal çünkü MB enflasyon 12-13 olsa dahi sene sonuna kadar %17 faiz verecek diyor bunu nasıl yorumlarsınız reel faizin olduğu ülkede kur nasıl zıplayacak ?

5.  Alıntı Originally Posted by İsa Talayman Yazıyı Oku
    Sağlam bir İroni ola ki gerçekten inanarak yazdığınızı söylemeyin, inananlar olur......Abd kesinlikle doların güçlenmesine izin vermez,kendi içinde kurun düşük kalmasını ister ki bu zaten siyasi ve ekonomik hamlelerinin başında gelir. ve özetle Abd için de ki usd değerinin Türkiye için hiç bir anlamı yoktur.Orda değeri ne kadar düşerse 2.sınıf ekonomisi olan ülkeler de kur artmaya mahkumdur zira Üretmeyen ve yalnız'ca tüketen toplumların ekonomisi fay üzerindedir ki en ufak bir sarsıntıda kumdan kaleler yıkılır....
    Arkadas guzel yazmis.

Aslinda uzerinde kafa yorulmasi gereken konu, bizim millet neden uretmiyor, ya da uretemiyor olmali.

Son 20 senedir hep sorulur, uretti tamam, nereye, nasil satacak.

Bankalarin %30 takozu nasil ve ne zaman kalkar.

Bankanin %30 orani + %35 reel enflasyonu dus, adam ne uretsin de, %65 'in uzerinde para kazansin.

Kurtulusumuz yok. Keske bir umut olsaydi.

Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    Yabancı için ülkedeki enflasyonun ne olduğu önemli değildir.Yabancı nominal faiz miktarı kur artışının üzerinde olduğu müddetçe para kazanır,aksi durumda para kaybeder.Bu nedenle carry trade yapan "sıcak paracıların" gözü döviz kurlarındadır.
    Dün de yazmıştım yabancı sıcak paracılar esas parayı faizden değil döviz kuru düşüşünden kazandılar(3.5 ayda faizden kazandıkları para sadece %4.95,diğer kazançları kur düşüşünden ):

"hesap kabaca şöyle,Kasım başında 8.5 TL'den dolarlarını bozdular

1000 usd*8.5=8500 TL

Kasım başından bu yana borsa endeksi kabaca %25 arttı.

8500*1.25=10 625 TL

Bugün kazançlarını cebe atmak için dolara geçiş yapıp ülkelerine geri dönseler:

10 625/7=1518 dolar alacaklar, yani 1000 dolarları %51.8 kazanç ile 1518 dolar olmuş durumda.

Ama sorunları,kazançlarını dolara çevirip çıkabilmeleri için birilerinin piyasaya 26 milyar dolar arz etmesi lazım,fakat bu tutarın küçük bir kısmı bile ortalıkta yok."

Aynı hesabı faiz için yaparsak:

1000 usd*8.5=8500 TL

Kasım başından bu yana faiz getirisi kabaca %4.95 arttı.

8500*1.0495=8920.74 TL

Bugün kazançlarını cebe atmak için dolara geçiş yapıp ülkelerine geri dönseler:

8920.75/7=1274.39 dolar alacaklar, yani 1000 dolarları %.27.44 kazanç ile 1274.4 dolar olmuş durumda.

Soktukları 19.9 milyar dolar sıcak para da:

18.9*1.2744+1*1.518=25.6 milyar dolar,kabaca 26 milyar dolar olmuş durumda.

3.5 ayda dolar bazında kazanç:25.6/19.9=%28.64(Bu rakam kabaca bir rakam çünkü tüm parayı Kasım başında sokmadılar,parça parça soktular.)
    Sn deniz faizler yükselince yabancılar buraya geldi diyoruz. Peki bu denklemde kaybeden kim ? Mesela 2 yıllık tahvil fiyatı değer kaybettiğinde kim kaybetti.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
    O egeli ben değilim

7.  Alıntı Originally Posted by hkm Yazıyı Oku
    Bizim merkez bankası diyor ki enflasyon yüzde 15 ben sana yüzde 17 faiz vereyim ki reel olarak zarar etme))))))))) Şimdi gülmekten devamını yazamıyorum.Amerikada halkına diyor ki para tabanı 2008 de 850 milyardı bugün 9 trilyon dolar,ama enflasyon olmadığından falan,neyse boş işler tabi.
    usd rezerv para olduğu için emisyonu dünya bazında bakmamız daha doğru. birleşik devletlerde enflasyon olmaması: para yurtiçinde kalmıyor dünyaya dolar ihraç ediyorlar. 19 trilyon bile basılsa puff buhar oluyor. tüm ülkeler rezerv için topluyor. para basmasan kriz çıkıyor. vs. vs.
    süper güç her alanda süper güç.

8. Adam sadece gercekleri saklamak, zaman kazanmak, kanundan kacmak derdinde.

Bugun hukukta reform der, yarin bunlar Turk Aile yapisina saldiriyor der, oburgun Mars'a gidecegiz der.

Issizlik, enflasyon, gecim sikintisi demez.

Ne derse desin, gideri var.

Takipcileri yiyor.

Sayfa 964/996 İlkİlk ... 464864914954962963964965966974 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •