Valla 2008 e kadar tüm amerikan tarihi boyunca fed in bastığı para 850 milyar dolar ,sistem bu kadar para ile dönmüş.2008 den 2019 a kadar 4 trilyona çıkılmış.Yani 11 yılda 5 katı para basılmış.Sonra bir yılda 7.5 trilyon dolara çıkılmış nerdeyse bir yılda 2 katına çıkılmış.Sonra 2021 e 1.9 trilyonla başladık,3 trilyon lafı ortada dönüyor.Yani 3 trilyonda gerçekleşirse bir yılda 5 trilyon basılmış olacak.Para basılma ivmesini görünce dolara güvenin yerlerde sürünmesi doğal değil mi.O doların çöküş hızının peyderpey olması zamana yayılması argumanı bence doğru değil.Para basma hızı buysa o para ayakta kalamaz hızla çöker.Bence olay 2025 e kadar biter,ondan sonra dolar artık rezerv para olmaktan çıkar.
Bana sorulmadı ama ben görüşümü yazayım izninizle sn enki.Vadeyi zaten yazdım.Yerine elbetde bir şekilde altının domine ettiği bir uluslararası dıjıtal para getirilicek bence.Bu para ancak bir şekilde altına entegre olursa kabul görür.Tarihte sınırsız para basma hikayesi hep böyle bitmiş,en kuvvetli son olasılığı gene bu.
Dolar çökecek o tamam da, yerine ne gelecek sorusunun cevabı net değil. Kılıçdaroğlu değil herhalde. :D
Doların çökmesi demek, Amerika'nın çökmesi demek. Amerika'nın çöküşü de savaşsız, kansız olmaz.
Ben bunların kendi ağızlarıyla "bizim para birimimiz çöktü, büyük bir halt yedik, artık doları altın karşılığı basacağız" diyeceklerini de sanmıyorum.
Niye tek yönden düşünüyorsunuz olayı..dolar TL mi ki çok basıldığında hemencecik çöksün..malum dolar sadece Abd de kullanılmıyor, tüm dünyada tercih ediliyor..özellikle gelişmiş ülkeler haricindekilerden ciddi talep var dolara..dolayısıyla basılan her doların ABD de kalmasını beklemek hata..TR de bile bırak bankacılık sistemini yastık altında kaç milyar dolar çıkar, siz tahmin edin..
Valla 1929 krizi insanlığı nerelere götürdü ,dünyada neler olduysa hızlı çekim benzeri benzer şekilde yaşanacak.Dolar bir araç paranın sahipleri artık işi bitti derlerse işi biter.Doların işi bitmese şu anda FED in yaptıkları yapılmazdı.O yüzden dolara o kadar önem atfetmek bence manasız.Dolardan önce rezerv para sterlindi ,şimdi sterlin sıradan bir para.Dediğiniz lafı deme gücünü elinde tutanlar zaten senaryoyu yazmışlardır çoktan.O senaryoda baya bir acı ve gözyaşından sonra global dıgıtal para ve sisteme geçiş var benim aklıma göre great reset dedikleri de bu.Yani great resetle çok şey değişecek de en önemlilerinden biri dıgıtal global para.
İyide bu söylediklerin için bile bir irade gerekir sn. Hkm..olaya kopacak, beyler lütfedip toplanacak ve Brettonwoods gibi bir karar alacak, anca..ölme eşşeğim ölme..onun yerine kontrollü, yüksekçe bir enflasyon daha iyi bir çözüm olabilir kanımca..tabi iş sonunda dediğin noktaya gider ama o noktaya hiç yoksa bir 10-15 sene daha var bence..
Tamam da biz yastık altı dolarımızın ve altınımızın çok üstündeki miktarlarda borcu olan ve her an borç üretmeye devam eden bir ülkeyiz.Sonuç olarak hadi helalleşelim bakalım deseler,gavurlar bizim devletin boğazını sıksa,devlet de vatandaşın boğazını sıksa yastık altı dövizler altınlar işi kurtarır mı.Biz sonuçta eksideyizdir sn enki.O yastık altı efsanesi o kadar da şey edilecek bişi değil bence.
Yer İmleri