Sayfa 751/1001 İlkİlk ... 251651701741749750751752753761801851 ... SonSon
Arama sonucu : 8007 madde; 6,001 - 6,008 arası.

Konu: Viop XXXII

1.  Alıntı Originally Posted by nosfecagri Yazıyı Oku
    Abi şimdi biliyon faiz sebep, enf. Sonuç.

Simdi sen dion ki kur sebep enf. Sonuç.

Yani o zaman kur = faiz ve kur sebep faiz Sonuç yahut faiz sebep kur Sonuç gibi bir şey çıkıyor.

Eger kur faize sebepse o da enflasyona sebepse biz ne demeye faizlerle oynayıp duruyoruz?

Yok faiz kura sebepse o da enflasyona sebepse biz ne sebeple sabah akşam dış güçlere sallıyoruz? Adamların suçu ney?

Su isi de bizim anlicamiz minvalde bi şey etsen tam süper olacak kemalabey

SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    bu konularda bilim ne diyo diye refere edilen klasik iktisat teoremleri 19.yüzyıl'dan 20. yüzyıla ortalarına kadar şekillenmiş, esasen gelişmiş batılıların (bizim gibi) geri kalmış topluluklar için üretip sunduğu -bak, bunları bunları yaparsan sen de benim gibi gelişmiş olabileceksin' diye pazarladığı önemsiz mefhumlar dizgesidir.. bilim falan değildir.. gelişmemiş ötekilere böyle böyle yapman lazım diye dikte ettiği çözümler, kendi başına benzer şeyler geldiğinde hemen rafa kaldırılır, söz konusu bile edilmez

gündemdeki magazin konusuna gelirsek, enflasyon niye oluşur, fiyatlar niye artar ?? çünkü talep vardır, satıcılar ne zam yapsa ne fiyat koysa talep devam etmektedir, hal böyleyken talebi baskılamak için faiz artırımı önerilir, teoriye göre faizler yükselince kredi üzerinden talep baskılanır yada böyle faiz varken mevduatta kalayım şimdi araba değiştirmeyeyim seneye bakarız der, falan.. yani fiyat artışlarını domine eden birincil faktör talep canlılığı ise, dizginlenemeyen bir talep artışı varsa, faiz artışı etkili olur, talebi iki taraflı baskılar, fiyat artış hızı geriler

enflasyonun yani fiyat artışlarının tek sebebi talep canlılığı olmayabilir, arz yönlü etkiler olabilir, mesela fırtına don seraları yıkar, yeterli pırasa ve marul üretimi gerçekleşmez, arz eksik kalır, ve pırasa marul fiyatları 3 katına çıkar.. yada petrol fiyatları yükselir global piyasada, senin yapabileceğin hiç bi şey yoktur.. bu arz yönlü enflasyonu faiz artırarak çözemezsin, TL faizi %100 yapsan da brent petrol fiyatına etki edemezsin..

papağan tayfa enflasyonu gördü mü, sebebine bakmaksızın- talep çekişli mi, arz itişli mi olduğunu dikkate almaksızın -faiz isteriz de, faiz isteriz, hep daha çok faiz isteriz, sadece faiz isteriz' diye koro halinde şakımaya başlıyor.. reis'in faize baktığında gördüğü ise kredi faizi, üretim faktörleri içindeki kredi maliyetlerinin artmasını fiyat artışlarına sebep olarak görüyor, o pencereden bakıldığında yanlış bir şey yok bu söylemde

2.  Alıntı Originally Posted by KaraKemal Yazıyı Oku
    bu konularda bilim ne diyo diye refere edilen klasik iktisat teoremleri 19.yüzyıl'dan 20. yüzyıla ortalarına kadar şekillenmiş, esasen gelişmiş batılıların (bizim gibi) geri kalmış topluluklar için üretip sunduğu -bak, bunları bunları yaparsan sen de benim gibi gelişmiş olabileceksin' diye pazarladığı önemsiz mefhumlar dizgesidir.. bilim falan değildir.. gelişmemiş ötekilere böyle böyle yapman lazım diye dikte ettiği çözümler, kendi başına benzer şeyler geldiğinde hemen rafa kaldırılır, söz konusu bile edilmez

gündemdeki magazin konusuna gelirsek, enflasyon niye oluşur, fiyatlar niye artar ?? çünkü talep vardır, satıcılar ne zam yapsa ne fiyat koysa talep devam etmektedir, hal böyleyken talebi baskılamak için faiz artırımı önerilir, teoriye göre faizler yükselince kredi üzerinden talep baskılanır yada böyle faiz varken mevduatta kalayım şimdi araba değiştirmeyeyim seneye bakarız der, falan.. yani fiyat artışlarını domine eden birincil faktör talep canlılığı ise, dizginlenemeyen bir talep artışı varsa, faiz artışı etkili olur, talebi iki taraflı baskılar, fiyat artış hızı geriler

enflasyonun yani fiyat artışlarının tek sebebi talep canlılığı olmayabilir, arz yönlü etkiler olabilir, mesela fırtına don seraları yıkar, yeterli pırasa ve marul üretimi gerçekleşmez, arz eksik kalır, ve pırasa marul fiyatları 3 katına çıkar.. yada petrol fiyatları yükselir global piyasada, senin yapabileceğin hiç bi şey yoktur.. bu arz yönlü enflasyonu faiz artırarak çözemezsin, TL faizi %100 yapsan da brent petrol fiyatına etki edemezsin..

papağan tayfa enflasyonu gördü mü, sebebine bakmaksızın- talep çekişli mi, arz itişli mi olduğunu dikkate almaksızın -faiz isteriz de, faiz isteriz, hep daha çok faiz isteriz, sadece faiz isteriz' diye koro halinde şakımaya başlıyor.. reis'in faize baktığında gördüğü ise kredi faizi, üretim faktörleri içindeki kredi maliyetlerinin artmasını fiyat artışlarına sebep olarak görüyor, o pencereden bakıldığında yanlış bir şey yok bu söylemde
    Ya buna karşı argümanlar da var destekleyen argümanlar da var ben Deniz hoca değilim çok anlamıyorum ve her iki tarafın söyledikleri de çok mantıksız değil.

Şuna da katılırım Yabancı para yunan gibi güney Afrika gibi bazı ülkelerin gerçekten de yuzduruyor net olarak.

Esas olay, içeride yani, anlamsız asgari ücret zammı ile başlayıp geçen sene yapılan pandemi ortası faiz indirimi ile tüy dikilen 3 yıllık süreçte parasal genişleme kurları patlattı. Resmen 90 ların döngüsüne kendi elimizle girdik.

Hayır cari açık veriyorsundur deval yapar fakirlesirsin eyvallah. Faizi düşüreyim motor marş bassın dersin o da eyvallah. Parasal genişleme nereden çıktı paramız rezerv para mı Amerika mıyız ne olacaktı basınca değeri düşecek işte...

Yani sen benden çok daha iyi bilion da abey niyeyse söylemion işte muhalefet çıktı asgari ücret zammı dedi reis de alın ula keranacılar dedi bana göre spirale orada girdik geçmiş olsun paranın anlamı ve önemi kayboldu malesef. Biz atıyorum 3 lira dolar kuru ile aynı fakirliği aynı sıkıntıyı yaşıyor olabilirdik. 8 liraya kendimiz getirdik. Bana kalırsa bu böyle.

SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

3. Cool

[QUOTE=nosfecagri;5283347]Abi şimdi biliyon faiz sebep, enf. Sonuç.

Simdi sen dion ki kur sebep enf. Sonuç.

Yani o zaman kur = faiz ve kur sebep faiz Sonuç yahut faiz sebep kur Sonuç gibi bir şey çıkıyor.

Eger kur faize sebepse o da enflasyona sebepse biz ne demeye faizlerle oynayıp duruyoruz?

Yok faiz kura sebepse o da enflasyona sebepse biz ne sebeple sabah akşam dış güçlere sallıyoruz? Adamların suçu ney?

Su isi de bizim anlicamiz minvalde bi şey etsen tam süper olacak kemalabey

Şimdi bu konuya şu açıdan bakmak lazım her ne kadar enflasyon , faiz , döviz birbiriyle bağlantılı olsa da konuya bu kısır döngü içinde yaklaşmamak lazım yani ekonomide bu üç aracı orantılı kullanırsanız enflasyon düşer mi ????? Düşer ama kalıcı olmaz.Döviz enflasyon ve faize göre düşer mi ???? Düşer ama kalıcı olmaz.Bu üçü olmadanda ekonomide çarklar dönmez.İthalat ihracat bu enstürümanlara göre ileri seviyelere yükselir veya düşebilir.Bu üçlüyü bi kenara bırakalım ondan önce yapmamız gereken şeyler vardır.Onları arz edeyim.her şeyin başı arkadaşlar üretimden geçer.İster sanayi , ister tarım alanında olsun eğer üretim yeterliyse ülkeye de yeter ihracata da yeter enflasyonda en etkili faktör üretimdir.Tamam üreteceğiz ama elimizde tılsımlı değnek yok ki üretimde zirveleri yakalayalım değil mi ???? Üretmekde zor bir süreçtir İşgücü ister , sermaye ister , hammadde ister , pazarlama gerektirir zaman alan bir süreçtir.Üretmekde hiç kolay değildir.İşte bunların ötesinde devlet devreye girer.Devletin bu çarkı çevirebilmesi , iyi bir vergi sistemi yani aşırı vergi buda yukarda saydıklarımızı çok etkiler , teşvikler , toplanan vergilerin israf edilmeden gerekli yerlerde doğru zaman ve yerlerde kullanılması bunlarda ekonomiyi etkiler.Adalet istikrar , güven bunlarda yukardaki üçlüyü etkiler.Sonuç olarak devlet bütün bu enstürümanları birbiriyle öyle dengeli kullanmalıyız ki ekonomide gelişmeler rekorlar kaydedilsin ihracat artsın.Bakın bir örnek vereyim Hollanda çok küçük bir ülkedir.Tarım konusunda dünya lideridir.Peynir ihracatı konusunda dünya lideridir.Peki bu başarıyı nasıl yakaladılar.tarım da traktör ve tarım araçları gelişmemişseniz tarım konusunda üretimi konusunda hiç mesafe katedemessiniz.Hollanda bunları nasıl başarmıştır devlet in doğru ekonomi politikalarıyla teşvikleriyle , kanunlarıyla başarmıştır.Yani ekonomi demek sadece faiz enlasyon döviz de ibaret değildir.Ben kısaca farklı açılardan değinmeye çalıştım yazacak daha çok şey var , burada sayfalarca yazı yazmam lazım.
    Son düzenleme : sazeli; 04-04-2021 saat: 01:05.
    FAİZLE ALIŞVERİŞ YAPANIN , FAİZLE YATIP KALKANIN BURNU B.....K DAN KURTULMAZ.

4. Dünyada semiconductor (yarı iletken) üretimi krizi yaşanıyor şu aralar..
    GPU cpu ve daha birçok yerde kullanılan yarı iletkenleri üretene 2 ana fabrika var..
    TSMC ve SAMSUNG

Özellikle taiwan daki kuraklık yüzünden su problemi de başgösterince işler iyice kontrolden çıkmak üzere..

Bizim basını şöyle bi gezindim youtuber lar falan..Kimse bahsetmemiş bile..

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    T.C. - duhul EYLÜL 2005
    Gönderi
    14,255
    103 amiral bildirisi diye bir haber var.

6.  Alıntı Originally Posted by ABKA Yazıyı Oku
    103 amiral bildirisi diye bir haber var.
    İlla bir aksiyon olur haftasonu mutlaka birsey çıkar. Gun gelir yazarkasa benzeri birseyde çıkar geçen hafta sonlarında yapılanlardan ağzımızın payını aldık birdaha hafta sonu mal taşımam. Super para kazanmisken bir gecede bodoslama bütün kagitlar taban oldu. Bu yapılanları yazdık bir kenara...

Bu bildiri fazla etkilemez sonuçta emekli askerler sadece polemik olur. Fakat yine de bu işler böyle olmamalı 21. Yy da iletişim çağında

Mağduriyet çabası . Bir süre de bu konuşulur.
    Gündem değişmiş olur. Ekonomik durumları sonra bir ara konuşuruz.

Sayfa 751/1001 İlkİlk ... 251651701741749750751752753761801851 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •