Merhaba.
Sitede yeniyim, bu başlıklarda daha da yeniyim. İlkinden okumaya başladım, buraya gelip bir selam vereyim dedim.
33 yaşındayım, iş hayatına geç başladım. Öğrencilikteki zorluklardan çıkınca da harcama işini abarttım, altından kalkamayacağım borçlar oluştu.
Lansmandan hemen sonra en pahalı telefonu almak, her sene değiştirmek, menüdeki fiyatlara bakmadan sipariş vermek ve "bi daha mı gelicez dünyaya" lafıyla hareket etmek gibi çok saçma hareketlerim oldu. O zamanlar bir sorun görmüyordum bunda, çünkü banka kredi veriyor, kredi kartım var, maaşım var hallederim diyordum. Borçların aylık ödemesi maaşıma yaklaşınca, krediyle kredi kapattım. Banka arayıp kredi kartı lazım mı dediğinde evet dedim, limit artsın mı dediğinde evet dedim vs.
Geçen sene borç ödemede sıkıntı yaşamadığım bir dönemde arabamı değiştireyim demiştim, sonuçta bana Mercedes yakışır diye düşünmüştüm. Neyse ki, kredi-borç harç sonrası yine de çok az bir miktar açığım çıktığı için erteledim, ama vazgeçmemiştim.
Bir gün, rastgele önüme bir yazı geldi. Yazıda adam sigara içmeyip de o parayla şirketin hissesini alsaydı ne olurdu diye hesaplamış. Milyoner oluyor. Her gün bir paket sigara yerine, alabildiği zaman hisse alsa, adam milyoner oluyor. Aynı şeyi Apple ve iPhone ile ilgili filan da okudum. Ondan sonra bir şeyler yapmaya karar verdim.
Şu anda her şeyden çok az miktarda elimde var: Hisse, yatırım fonu, dolar, altın, nakit ve tabi ki borç

Tasarruf ve birikim yapma motivasyonu oluşturması açısından borcu erken kapatmak yerine elime ekstra para geçince yatırım yapayım dedim. Gerçekten de öyle oldu. Şu an maddi olarak zorlanıyorum, her ay yatırım yapamıyorum ama borç azar azar erirken yatırım da azar azar artıyor.
Amacım, emekli maaşım olmasa da hayatımı idame ettirebilecek kadar birikim oluşturabilmek. Diğer iki konuyu okuyup tekrar döneceğim.
Yer İmleri