Sayfa 68/147 İlkİlk ... 1858666768697078118 ... SonSon
Arama sonucu : 1173 madde; 537 - 544 arası.

Konu: Beyaz Yaka İçin Tasarruf ve Yatırım Koçluğu-3

elimde çeşitli fonların yanı sıra IPB fonu var. değişken fon. eski mb başkanının kovulmasından sonraki zamanda hisse çok iyi getirdi.
    sanırım tl varlıkları yöneten fonlar içinde en fazla getiren fonlardan biri, serbest fonlar hariç.
    hisse yatırımı yapılacaksa bist 100 ve 30 hisseleri önerebilirim, XTUMY hisselerinde bir süre daha durgunluk yaşanabilir.
    ytd

2. Sayın Dudu , Cautionary ,Trust06 çok teşekkür ederim.
    IPB fonunu inceleyeceğim hemen.

Bugünün dünyasında bilgiye ulaşmak çok kolay.
    Ancak doğru filtreyi kurabilmek her zamankinden daha zor.
    Zaten bu dönemde kazananların hepsi bu bilgi kirliliğini engelleyecek filtreleri iyi kuranlar.
    Bu noktada sizlerin paylaşımları çok daha kıymetli ve önemli hale geliyor.
    Zira kendi adıma konuşarak kendi doğrularımı da sizler gibi güven duyduğum kişilerden oluşturuyorum.
    Bizi yönlendirebileceğiniz ekstra kaynaklar , kişiler , kanallar , kitaplar her zamankinden daha da önemli benim için.
    Zaman içinde paylaşırsanız sevinirim.

3. Bu arada 7 haziran tarihinde İş bankasının çıkaracağı tarım fonu serbest fon olduğu için yalan oldu. Sağlık olsun.

4. Merhaba.
    Sitede yeniyim, bu başlıklarda daha da yeniyim. İlkinden okumaya başladım, buraya gelip bir selam vereyim dedim.

33 yaşındayım, iş hayatına geç başladım. Öğrencilikteki zorluklardan çıkınca da harcama işini abarttım, altından kalkamayacağım borçlar oluştu.

Lansmandan hemen sonra en pahalı telefonu almak, her sene değiştirmek, menüdeki fiyatlara bakmadan sipariş vermek ve "bi daha mı gelicez dünyaya" lafıyla hareket etmek gibi çok saçma hareketlerim oldu. O zamanlar bir sorun görmüyordum bunda, çünkü banka kredi veriyor, kredi kartım var, maaşım var hallederim diyordum. Borçların aylık ödemesi maaşıma yaklaşınca, krediyle kredi kapattım. Banka arayıp kredi kartı lazım mı dediğinde evet dedim, limit artsın mı dediğinde evet dedim vs.

Geçen sene borç ödemede sıkıntı yaşamadığım bir dönemde arabamı değiştireyim demiştim, sonuçta bana Mercedes yakışır diye düşünmüştüm. Neyse ki, kredi-borç harç sonrası yine de çok az bir miktar açığım çıktığı için erteledim, ama vazgeçmemiştim.

Bir gün, rastgele önüme bir yazı geldi. Yazıda adam sigara içmeyip de o parayla şirketin hissesini alsaydı ne olurdu diye hesaplamış. Milyoner oluyor. Her gün bir paket sigara yerine, alabildiği zaman hisse alsa, adam milyoner oluyor. Aynı şeyi Apple ve iPhone ile ilgili filan da okudum. Ondan sonra bir şeyler yapmaya karar verdim.

Şu anda her şeyden çok az miktarda elimde var: Hisse, yatırım fonu, dolar, altın, nakit ve tabi ki borç Tasarruf ve birikim yapma motivasyonu oluşturması açısından borcu erken kapatmak yerine elime ekstra para geçince yatırım yapayım dedim. Gerçekten de öyle oldu. Şu an maddi olarak zorlanıyorum, her ay yatırım yapamıyorum ama borç azar azar erirken yatırım da azar azar artıyor.

Amacım, emekli maaşım olmasa da hayatımı idame ettirebilecek kadar birikim oluşturabilmek. Diğer iki konuyu okuyup tekrar döneceğim.

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Istanbul/Montreal
    Gönderi
    36,666
     Alıntı Originally Posted by kutubira Yazıyı Oku
    Merhaba.
    Sitede yeniyim, bu başlıklarda daha da yeniyim. İlkinden okumaya başladım, buraya gelip bir selam vereyim dedim.

33 yaşındayım, iş hayatına geç başladım. Öğrencilikteki zorluklardan çıkınca da harcama işini abarttım, altından kalkamayacağım borçlar oluştu.

Lansmandan hemen sonra en pahalı telefonu almak, her sene değiştirmek, menüdeki fiyatlara bakmadan sipariş vermek ve "bi daha mı gelicez dünyaya" lafıyla hareket etmek gibi çok saçma hareketlerim oldu. O zamanlar bir sorun görmüyordum bunda, çünkü banka kredi veriyor, kredi kartım var, maaşım var hallederim diyordum. Borçların aylık ödemesi maaşıma yaklaşınca, krediyle kredi kapattım. Banka arayıp kredi kartı lazım mı dediğinde evet dedim, limit artsın mı dediğinde evet dedim vs.

Geçen sene borç ödemede sıkıntı yaşamadığım bir dönemde arabamı değiştireyim demiştim, sonuçta bana Mercedes yakışır diye düşünmüştüm. Neyse ki, kredi-borç harç sonrası yine de çok az bir miktar açığım çıktığı için erteledim, ama vazgeçmemiştim.

Bir gün, rastgele önüme bir yazı geldi. Yazıda adam sigara içmeyip de o parayla şirketin hissesini alsaydı ne olurdu diye hesaplamış. Milyoner oluyor. Her gün bir paket sigara yerine, alabildiği zaman hisse alsa, adam milyoner oluyor. Aynı şeyi Apple ve iPhone ile ilgili filan da okudum. Ondan sonra bir şeyler yapmaya karar verdim.

Şu anda her şeyden çok az miktarda elimde var: Hisse, yatırım fonu, dolar, altın, nakit ve tabi ki borç Tasarruf ve birikim yapma motivasyonu oluşturması açısından borcu erken kapatmak yerine elime ekstra para geçince yatırım yapayım dedim. Gerçekten de öyle oldu. Şu an maddi olarak zorlanıyorum, her ay yatırım yapamıyorum ama borç azar azar erirken yatırım da azar azar artıyor.

Amacım, emekli maaşım olmasa da hayatımı idame ettirebilecek kadar birikim oluşturabilmek. Diğer iki konuyu okuyup tekrar döneceğim.
    Ibret alinacak bir yazi...

Dogru yolda donus yaptiginiz icin tebrikler..

Gec de olsa bi sekilde bir an once bir U donusu yapmak gerekiyordu...

Zamanla her sey daha gusel olacaktir..

Syg,
    Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY

6. @kutubira,

Sessiz çoğunluk aslında senin düştüğün hatalara düşüyor. Kimisi daha erken, kimisi daha geç yanlışlardan dönüyor. Dönmeyeni de zamanı geldiğinde döve döve döndürüyorlar.

Ben hep şunu anlatmaya çalışıyorum. Dünya görüşünü, olaylara bakışını değiştirmeli insan. Her kararında, fayda-maliyet analizi yapmalı, değer mi değmez mi demeli. 18 yıl sektörde çalıştım, şirket 2-3 sene de bir son model telefonlarla telefonumuzu değiştirdi. Aylık faturalarımızı ödedi. Şu an, eşime son çıkan telefonu alırken, ondan boşa çıkanı ben kullanıyorum. Benim için işimi girmesi yeterli, kullandığın araba, telefon ya da üstündeki kıyafet insana itibar kazandırmaz. Bunu bilmek, buna göre satın alma kararlarını vermek gerek.
    Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53

7. @Dudu, @Cautionary,

Çok teşekkür ederim. Ben yanlıştan dövüle dövüle dönenlerden biriyim. Yakın zamanda bu kadar dayak yeter, bi soluklanın ağalar dedim.

Ama soluklanmadılar Benim borsaya ilk girişim biraz yüklü olmuştu. Borsanın erimeye başladığı günden bir gün önce idi. Hisse aldığım günün gecesi Suriye'de olaylar, daha sonra da Corona işte, biliyorsunuz.

Bu posta az miktardaki portföyümü de yazacaktım, ama olur da paylaşmak yasaksa silmek rahat olsun diye bir sonraki postta yazayım diye düşündüm.

8. Portföy küçük ama yine de doğru yolda mıyım diye yorumlarınızı almak istedim. Eğer yeri burası değilse silin lütfen.

Portföyün şu anda %25’i BIST hisselerinde (ALGYO, ISYAT, HEKTS, OYAKC var azar azar, iki hisse daha eklemeyi düşünüyorum - Biri SISE, diğerine karar veremedim hala). %25’i yabancı hissede (ABBV ve "O" - aylık temettü veren REIT), yalnız komisyon oranı yüksek olduğu için böyle kalacak bu muhtemelen, ABBV yılda 4 defa, "O" ise her ay temettü veriyor, "O" aylık saklama ücretini karşılamış oluyor, ABBV de nakit arttırmış oluyor - Tekrar hisse alacak kadar olmuyor. İş Bankası’nda bir adet hisse alımı için bile $25 komisyon var, bunu makul gösterebilecek miktarlarda yatırım yapabilecek durumda değilim. Ayrıca ETFler yok).

%10 fiziki altın, yani elimde mevcut. %5 de bankada var. Elimdekini aç kalmadıkça satmam, bankadakini her an satabilirim diye düşündüm.

%25 de fonlarda. Hepsi İş Portföy fonları. Bir Eurobond (IPV), bir altın (TTA), bir yabancı hisse (TMG), BIST Teknoloji (TTE), İş Robofon (IBB) ve 3 tane de sektör fonu var (Teknoloji - ITP, Sağlık - IKL, Yenilenebilir Enerji -IKP). Sektör fonlarına ve altın fonuna yeni girdim, zaten sektör fonlarının kendileri de yeniler (Dördünün toplamı, fonların %15’i yapıyor), şu anda elimde para olursa onlara aktarıyorum. Bir de Azimut Portföy’den GSP’yi almayı düşünüyorum, yılda iki defa temettüyü nakit olarak veriyor. Şu anda tabi ki temettüyü de tekrar yatıracağım ama ileri dönemde nakit akışı için iyi olur diye düşündüm.

Kalan %15 de dövizde ama onu yatırım olarak düşünmüyorum, ihtiyacım olduğu anda eğer fiyat maliyetimden yüksekse satarım diye düşünüyorum.

Aylık ödemelerim azalana kadar param olursa sadece fonlara yatırım yapmayı düşünüyorum şu anda. Yeni girdiğim fonların ağırlığını arttırmak amaçlı. Belki bir tane de yurtdışı BYF fonu alabilirim, ama acaba bu şekilde fon sayısı çok fazla mı oluyor diye düşünüyorum. Eğer yurtdışı BYF fonu da alırsam 10 fon oluyor. Yorumlarınızı bekliyorum.

Maaş alınca ödemeler gelene kadar parayı Enpara'nın günlük faiz veren birikim hesabında tutuyorum, ama onu da acaba para piyasası fonuna mı yatırsam diye düşünmeye başladım.

Yatırımlar borçları kapatacak duruma geldiğinde kesinlikle bunu yapmayı düşünmüyorum, çünkü yatırım olması ve değerleniyor olması bile başlı başına bir birikim yapma motivasyonu benim için. Hesap kitap yapıldığı zaman aslında zararda bile olabilirim, ama başka türlü bu psikolojiyi sürdüremem gibi geliyor.

Yurtdışı piyasa işlemleri için, SWIFT ücretlerini ve yüksek komisyonları by-pass edebileceğim bir yol bulmuş olabilirim, yakında testini yapmayı düşünüyorum. Anlatayım: Wise’a TL atacağım, Enparada bedava galiba bu işlem. Wise eskiden Transferwise idi. İsim değişikliğine gitmişler. Burada parayı Dolara çevireceğim. Dolar hesabı var, Amerika’da bir banka hesabınız varmış gibi oluyor. Daha sonra Webull diye bir broker var, meşhur Robinhood gibi, ama Türkiye’den de hesap açabiliyorsunuz. Ben şu anda banka hesabı doğrulatma aşamasındayım. Amerikan bankalarının kullandığı bir yöntemle hızlıca halledilebiliyor, ama orada Wise yok haliyle. Micro-transaction yöntemi ile doğrulatacağım. Hesabıma önümüzdeki 2-3 gün içinde iki havale yapılacakmış. Havale miktarını doğru bir şekilde girersem doğrulanmış olacak. Ondan sonra para aktarabileceğim. Orada bir tane ETF almayı düşünüyorum: VIG (Vanguard Dividend Appreciation ETF). Şu anda 156 Dolardan işlem görüyormuş. Geriye 156 dolar + komisyon kadar para bulup hesaba göndermek kaldı

Sayfa 68/147 İlkİlk ... 1858666768697078118 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •