Portföy küçük ama yine de doğru yolda mıyım diye yorumlarınızı almak istedim. Eğer yeri burası değilse silin lütfen.

Portföyün şu anda %25’i BIST hisselerinde (ALGYO, ISYAT, HEKTS, OYAKC var azar azar, iki hisse daha eklemeyi düşünüyorum - Biri SISE, diğerine karar veremedim hala). %25’i yabancı hissede (ABBV ve "O" - aylık temettü veren REIT), yalnız komisyon oranı yüksek olduğu için böyle kalacak bu muhtemelen, ABBV yılda 4 defa, "O" ise her ay temettü veriyor, "O" aylık saklama ücretini karşılamış oluyor, ABBV de nakit arttırmış oluyor - Tekrar hisse alacak kadar olmuyor. İş Bankası’nda bir adet hisse alımı için bile $25 komisyon var, bunu makul gösterebilecek miktarlarda yatırım yapabilecek durumda değilim. Ayrıca ETFler yok).

%10 fiziki altın, yani elimde mevcut. %5 de bankada var. Elimdekini aç kalmadıkça satmam, bankadakini her an satabilirim diye düşündüm.

%25 de fonlarda. Hepsi İş Portföy fonları. Bir Eurobond (IPV), bir altın (TTA), bir yabancı hisse (TMG), BIST Teknoloji (TTE), İş Robofon (IBB) ve 3 tane de sektör fonu var (Teknoloji - ITP, Sağlık - IKL, Yenilenebilir Enerji -IKP). Sektör fonlarına ve altın fonuna yeni girdim, zaten sektör fonlarının kendileri de yeniler (Dördünün toplamı, fonların %15’i yapıyor), şu anda elimde para olursa onlara aktarıyorum. Bir de Azimut Portföy’den GSP’yi almayı düşünüyorum, yılda iki defa temettüyü nakit olarak veriyor. Şu anda tabi ki temettüyü de tekrar yatıracağım ama ileri dönemde nakit akışı için iyi olur diye düşündüm.

Kalan %15 de dövizde ama onu yatırım olarak düşünmüyorum, ihtiyacım olduğu anda eğer fiyat maliyetimden yüksekse satarım diye düşünüyorum.

Aylık ödemelerim azalana kadar param olursa sadece fonlara yatırım yapmayı düşünüyorum şu anda. Yeni girdiğim fonların ağırlığını arttırmak amaçlı. Belki bir tane de yurtdışı BYF fonu alabilirim, ama acaba bu şekilde fon sayısı çok fazla mı oluyor diye düşünüyorum. Eğer yurtdışı BYF fonu da alırsam 10 fon oluyor. Yorumlarınızı bekliyorum.

Maaş alınca ödemeler gelene kadar parayı Enpara'nın günlük faiz veren birikim hesabında tutuyorum, ama onu da acaba para piyasası fonuna mı yatırsam diye düşünmeye başladım.

Yatırımlar borçları kapatacak duruma geldiğinde kesinlikle bunu yapmayı düşünmüyorum, çünkü yatırım olması ve değerleniyor olması bile başlı başına bir birikim yapma motivasyonu benim için. Hesap kitap yapıldığı zaman aslında zararda bile olabilirim, ama başka türlü bu psikolojiyi sürdüremem gibi geliyor.

Yurtdışı piyasa işlemleri için, SWIFT ücretlerini ve yüksek komisyonları by-pass edebileceğim bir yol bulmuş olabilirim, yakında testini yapmayı düşünüyorum. Anlatayım: Wise’a TL atacağım, Enparada bedava galiba bu işlem. Wise eskiden Transferwise idi. İsim değişikliğine gitmişler. Burada parayı Dolara çevireceğim. Dolar hesabı var, Amerika’da bir banka hesabınız varmış gibi oluyor. Daha sonra Webull diye bir broker var, meşhur Robinhood gibi, ama Türkiye’den de hesap açabiliyorsunuz. Ben şu anda banka hesabı doğrulatma aşamasındayım. Amerikan bankalarının kullandığı bir yöntemle hızlıca halledilebiliyor, ama orada Wise yok haliyle. Micro-transaction yöntemi ile doğrulatacağım. Hesabıma önümüzdeki 2-3 gün içinde iki havale yapılacakmış. Havale miktarını doğru bir şekilde girersem doğrulanmış olacak. Ondan sonra para aktarabileceğim. Orada bir tane ETF almayı düşünüyorum: VIG (Vanguard Dividend Appreciation ETF). Şu anda 156 Dolardan işlem görüyormuş. Geriye 156 dolar + komisyon kadar para bulup hesaba göndermek kaldı