
Originally Posted by
KaraKemal
mart sonu tam aşılamaya ulaştığı söylenen israilde de vaka sayısında ciddi bi patlama var, üstelik sıcak yaz aylarındayız.. yani yaz ortasında full aşılı bir ülkede vakalar max seviyeye varmışsa, aşının bulaştan korumadığı net olarak kanıtlanmış demektir..
öte yandan taşınan viral yük açısından aşılı ve aşısız arasında bir fark yok, ikisi de benzer viral yük taşıyor- cdc tarafından açıklanan şu rapor yeni yayınlandı-
https://publichealth.jhu.edu/2021/ne...ed-individuals
bulaştan korumadığı açık olduğuna taşınan viral yükü de azaltmadığına göre, millete illa da -aşı olmalısın" baskısının ne anlama geldiğini merak ediyorum.. aşısızların virüsü yaymak konusunda aşılılardan bi farkı yok.. aşı, yoğun bakıma yatış ve ölümden koruyor.. aşısızların canını kaybetmesinden çok endişe ediyor ve o yüzden mi -illa da aşı ol ulan cahil" diye baskı yapıyor aşıcılar ?
İsrailde çift doz aşılama %63..üstelik koruyuculuğu en yüksek biontech aşısı uygulandı sadece..bundan 6 ay önce hiç unutmam, israilde aşılanma başlayıp vakalar hızla düşünce, gece hayatından görüntüler paylaşılmış, olay aşı sayesinde bitti, bitiyor mesajı verilmişti.
fikri takip denen bir şey yok..tutarlılık diplerde...aşı konusu ne abartıldığı kadar olayı çözüyor, ne de bir işe yaramıyor noktasında olmak lazım.
gelinen son noktada...her yıl en az iki doz aşı oluruz...1-2 yıl daha devlet bu işi finanse eder...daha sonra, parayla eczaneden alır vurulur parası olanlar, olmayanlar covid le yaşamaya alışır...biraz da tedaviler gelişirse, varyatların öldürücülüğü de azalırsa, ölümler mesela 100 lerin altında kaldıkça ülkemizde, olay normalize olur.
Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53
Yer İmleri