Artan

56,10 10 18:10
67,70 9.99 18:10
37,66 9.99 18:10
15,53 9.99 18:10
6,06 9.98 18:10
Artan Hisseler

Azalan

32,40 -10 18:10
154,30 -9.98 18:10
10,94 -9.96 18:10
35,26 -9.96 18:10
11,69 -9.94 18:10
Azalan Hisseler

İşlem

7.755.512.533,92 18:10
7.660.110.704,50 18:10
5.585.031.533,70 18:10
4.412.365.760,64 18:10
4.281.834.851,10 18:10
Tüm Hisseler
Arama sonucu : 8025 madde; 1 - 8 arası.

Konu: Viop XXXIV

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
  1.  Alıntı Originally Posted by KaraKemal Yazıyı Oku

mart sonu tam aşılamaya ulaştığı söylenen israilde de vaka sayısında ciddi bi patlama var, üstelik sıcak yaz aylarındayız.. yani yaz ortasında full aşılı bir ülkede vakalar max seviyeye varmışsa, aşının bulaştan korumadığı net olarak kanıtlanmış demektir..

öte yandan taşınan viral yük açısından aşılı ve aşısız arasında bir fark yok, ikisi de benzer viral yük taşıyor- cdc tarafından açıklanan şu rapor yeni yayınlandı-
    https://publichealth.jhu.edu/2021/ne...ed-individuals

bulaştan korumadığı açık olduğuna taşınan viral yükü de azaltmadığına göre, millete illa da -aşı olmalısın" baskısının ne anlama geldiğini merak ediyorum.. aşısızların virüsü yaymak konusunda aşılılardan bi farkı yok.. aşı, yoğun bakıma yatış ve ölümden koruyor.. aşısızların canını kaybetmesinden çok endişe ediyor ve o yüzden mi -illa da aşı ol ulan cahil" diye baskı yapıyor aşıcılar ?
    İsrailde çift doz aşılama %63..üstelik koruyuculuğu en yüksek biontech aşısı uygulandı sadece..bundan 6 ay önce hiç unutmam, israilde aşılanma başlayıp vakalar hızla düşünce, gece hayatından görüntüler paylaşılmış, olay aşı sayesinde bitti, bitiyor mesajı verilmişti.

fikri takip denen bir şey yok..tutarlılık diplerde...aşı konusu ne abartıldığı kadar olayı çözüyor, ne de bir işe yaramıyor noktasında olmak lazım.

gelinen son noktada...her yıl en az iki doz aşı oluruz...1-2 yıl daha devlet bu işi finanse eder...daha sonra, parayla eczaneden alır vurulur parası olanlar, olmayanlar covid le yaşamaya alışır...biraz da tedaviler gelişirse, varyatların öldürücülüğü de azalırsa, ölümler mesela 100 lerin altında kaldıkça ülkemizde, olay normalize olur.
    Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53

2.  Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    İsrailde çift doz aşılama %63..üstelik koruyuculuğu en yüksek biontech aşısı uygulandı sadece..bundan 6 ay önce hiç unutmam, israilde aşılanma başlayıp vakalar hızla düşünce, gece hayatından görüntüler paylaşılmış, olay aşı sayesinde bitti, bitiyor mesajı verilmişti.

fikri takip denen bir şey yok..tutarlılık diplerde...aşı konusu ne abartıldığı kadar olayı çözüyor, ne de bir işe yaramıyor noktasında olmak lazım.

gelinen son noktada...her yıl en az iki doz aşı oluruz...1-2 yıl daha devlet bu işi finanse eder...daha sonra, parayla eczaneden alır vurulur parası olanlar, olmayanlar covid le yaşamaya alışır...biraz da tedaviler gelişirse, varyatların öldürücülüğü de azalırsa, ölümler mesela 100 lerin altında kaldıkça ülkemizde, olay normalize olur.
    Merhaba bir doktor olarak sayılara yaklaşacak olursam şunu söyleyebilirim; öncelikle vaka sayılarından ziyade ölüm ve yoğunbakım veya hastane yatışları incelenmeli. Hastalar covidi ayakta geçiriyorsa kapanma karantina gibi önlemlere gerek olmayacaktır. Bu sayıların artışında aşılama sonrası açılmaların etkisi var malum birçok ülke tam açılmada sadece maske kullanımı ve sosyal mesafe uygulamaları devam etmekte.

Sağlık açısından risk takibi için ölüm oranları, hastane doluluk oranları, ve aşı direnci olan mutasyonlar takip edilmeli.

Piyasalar açısından risk takibi için; Çin ve Uzakdoğu vaka sayıları takip edilmeli malum orada aşılar SİNOVAC yani atenue dediğimiz zayıflatılmış virüs aşısı. Çin’de vaka sayıları artarsa yine tedarik zincirleri bozulur ve 4. Çeyrek bilançoları ve 2022 senesini kötü etkiler.

Bir başka gelişme de Türkiye de Mülteciler. Sağlık açısından bunca kapanmaya rağmen mültecilerin bu kadar denetimsiz girmesi gerçekten korkutucu böyle bir ortamda Türkiye’de salgını kontrol altına alamayız ve malum riskli popülasyon olan 65yaş üstü hep sinovac ile aşılandı bu popülasyon hastane doluluklarını arttıracaktır bağışıklık yanıtı kaybolursa.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

3.  Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku

ben de hatırlıyorum israil açılma görüntülerini, gece partileri vs .. hatta işte siz aşı bulamadınız, bak israil buldu kurtuldu" diye nispet yapmıştı leş tayfa hemen.. netice olarak, aşılar yoğun bakıma düşmeyi ve ölüm riskini ciddi olarak düşürdü, bu pozitif tarafı.. ama mRna aşıların bilinmedik yan etkileri ortaya çıkacak mı ilerdeki dönemde onu bilemiyoruz

bir de şu var- aşı dediğin bulaşmayı önler, tanım gereği böyledir.. mesela kızamık aşısı oldun, artık kızamık olmazsın yada çiçek aşısı vs bulaşmayı tam önler.. ama bu corona aşılarında böyle bi özellik yok nedense

4.  Alıntı Originally Posted by KaraKemal Yazıyı Oku
    ben de hatırlıyorum israil açılma görüntülerini, gece partileri vs .. hatta işte siz aşı bulamadınız, bak israil buldu kurtuldu" diye nispet yapmıştı leş tayfa hemen.. netice olarak, aşılar yoğun bakıma düşmeyi ve ölüm riskini ciddi olarak düşürdü, bu pozitif tarafı.. ama mRna aşıların bilinmedik yan etkileri ortaya çıkacak mı ilerdeki dönemde onu bilemiyoruz

bir de şu var- aşı dediğin bulaşmayı önler, tanım gereği böyledir.. mesela kızamık aşısı oldun, artık kızamık olmazsın yada çiçek aşısı vs bulaşmayı tam önler.. ama bu corona aşılarında böyle bi özellik yok nedense
    Burada bulaşmanın önlenmesi için Koza stratejisi dediğimiz kavram geçerli aşılama çok yüksek düzeylere çıkar ve etkili kalıcı koruyuculuk oluşursa bir süre sonra bulaşmayı da engelleyecektir. Çiçek aşısı da bu şekilde eradike etti. Eğer çiçek virüsü tekrar vakalar ile ortaya çıkarsa yine bulaşacaktır. Kızamık aşısı içinde aynı konu geçerli. Aşı konusunda maalesef yapılan kişinin aşı ile oluşturduğu bağışıklık ta önemli bir durum bazı kişilerin bağışıklık sistemi aşılama sonrası aktifleşmeyebiliyor. Ama şu konuda net olabilirim aşılama oranı %90 civarına gelirse bugüne kadar yapılan çocukluk aşıları kadar etkili bir koruyuculuk oluşacaktır.

mRNA aşıları ile ilgili de şunu söyleyebilirim çok büyük popülasyonlu sonuçlar yeterince güvenli olduğunu gösteriyor. Tabiiki de uzun dönem için 10 yıllık bir süre olmadan birşey diyemeyiz ama şuan başka bir çözüm bulunamadığı için ACİL statüsünde yapılmakta bu aşılar. Böyle salgınlarda küreselliğin ve mortalitenin çok daha az olduğu İspanyol gribinde bile çok büyük kayıplar verildi. Onun için tıp da her zaman kar zarar ilişkisine göre hareket edilir. Tedavinin getirisi riskinden çok daha fazla ise uygun görülür.

Aşı zorunlu olmamalı çünkü sağlıklı bir bireye hasta olmaması için risk oluşturmak doğru değil sonuçta evden çıkmayan biri aşı riskini almak zorunda değil. Ama aşı olmayan birinin de dolaşım ve hareket kısıtlaması yapılmalı buna da aşı olmayan birinin karşı çıkmaya hakkı yok diye düşünüyorum. Malum kendini riske atmamak için aşı olmayan biri hem daha bulaştırıcı olduğu için toplumu riske atıyor hem de daha ciddi hasta olma riski taşıdığı için kanser hastası gibi yoğun bakım ihtiyacı olacak kişilerin tedavi olmalarını engelliyor. Olaya bakış açım bu şekilde.

Benimle zıt düşünenler olabilir. Tartışmaya gerek yok cevabı söylediklerime yönelik yazmazlarsa sevinirim.

5. Anlıyorum seni iyi niyetle yaklaşıyorsun doktorum ama bu adam sana yarın bir gün çocuk doktoru gelmiş akıl veriyor vs der bak..
    Adam yerine koyup cevap verme anlamaz.
     Alıntı Originally Posted by Dr.Trend Yazıyı Oku
    Burada bulaşmanın önlenmesi için Koza stratejisi dediğimiz kavram geçerli aşılama çok yüksek düzeylere çıkar ve etkili kalıcı koruyuculuk oluşursa bir süre sonra bulaşmayı da engelleyecektir. Çiçek aşısı da bu şekilde eradike etti. Eğer çiçek virüsü tekrar vakalar ile ortaya çıkarsa yine bulaşacaktır. Kızamık aşısı içinde aynı konu geçerli. Aşı konusunda maalesef yapılan kişinin aşı ile oluşturduğu bağışıklık ta önemli bir durum bazı kişilerin bağışıklık sistemi aşılama sonrası aktifleşmeyebiliyor. Ama şu konuda net olabilirim aşılama oranı %90 civarına gelirse bugüne kadar yapılan çocukluk aşıları kadar etkili bir koruyuculuk oluşacaktır.

mRNA aşıları ile ilgili de şunu söyleyebilirim çok büyük popülasyonlu sonuçlar yeterince güvenli olduğunu gösteriyor. Tabiiki de uzun dönem için 10 yıllık bir süre olmadan birşey diyemeyiz ama şuan başka bir çözüm bulunamadığı için ACİL statüsünde yapılmakta bu aşılar. Böyle salgınlarda küreselliğin ve mortalitenin çok daha az olduğu İspanyol gribinde bile çok büyük kayıplar verildi. Onun için tıp da her zaman kar zarar ilişkisine göre hareket edilir. Tedavinin getirisi riskinden çok daha fazla ise uygun görülür.

Aşı zorunlu olmamalı çünkü sağlıklı bir bireye hasta olmaması için risk oluşturmak doğru değil sonuçta evden çıkmayan biri aşı riskini almak zorunda değil. Ama aşı olmayan birinin de dolaşım ve hareket kısıtlaması yapılmalı buna da aşı olmayan birinin karşı çıkmaya hakkı yok diye düşünüyorum. Malum kendini riske atmamak için aşı olmayan biri hem daha bulaştırıcı olduğu için toplumu riske atıyor hem de daha ciddi hasta olma riski taşıdığı için kanser hastası gibi yoğun bakım ihtiyacı olacak kişilerin tedavi olmalarını engelliyor. Olaya bakış açım bu şekilde.

Benimle zıt düşünenler olabilir. Tartışmaya gerek yok cevabı söylediklerime yönelik yazmazlarsa sevinirim.

SM-N935F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

6.  Alıntı Originally Posted by KaraKemal Yazıyı Oku

Evet, Twitter da az konu olmadı o görüntüler. Borsalar coşacak diye az kullanılmadı o görüntüler. Geldiğimiz nokta şu: covid bir şekilde devam ederse kureselciler kazanır. Zengin daha zengin, fakir daha fakir olur. Borsalar da bu durumda dü-şe-mez.

Süreç basit işliyor aslında…teşvikler devam ettikçe, ülkelerin borç yükü artıyor. Bu borç eşit dağılıyor, ama faydası eşit dağılmıyor. %90 ı zenginlere, %10 u kalan %90 a gidiyor.
    Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53

7.  Alıntı Originally Posted by KaraKemal Yazıyı Oku

Grip aşılarında bulaşmama diye bir şey yok. Grip virüsünde Mutasyon sürekli olduğu için aşı hafif geçirmeyi sağlıyor. Benim bilgim bu yönde.

Al sat yat uyu bekle tüyo vesaire değildir. Aracı kurumunuza danışınız. Sadece kişisel yorumlarimdir, beni bağlar.
    Al sat yat uyu bekle tüyo vesaire değildir. Aracı kurumunuza danışınız. Sadece kişisel yorumlarımdır, beni bağlar.

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •