Burada yer alan yorumlar, kişisel görüşlere dayanmaktadır. Bu nedenle, yatırım veya al/sat tavsiyesi olarak değerlendirilmemelidir.
Analiziniz biraz cılız olmuş. Yani yatırım yapılan ÖST fonunun en güçlü yanlarından ziyade en zayıf yerini cımbızlamışsınız. Dolayısıyla yaptığınız analizi pek objektif bulduğum söylenemez.
Sizin yazınızdan sonra en çok yatırım yapılan bir X ÖST fonunun portföy dağılımını incelediğimde sadece %13,8 lik portföyü ile faktöring şirketlere yatırım yaptığını gördüm. ve bu en zayıf halkası olan faktöringleri bile 10'a yakın şirkete yatırım yaparak risklerini yaydığını ve hatta bu faktöring şirketlerinin çoğunun büyük banka ve holdinglerinin iştiraki olduğunu gördüm. Siz mesela sadece aktif bankın bonosunu alırken tek bir şirkete yatırım yaparken(genellikle n kolay bono hakkında konuştuğunuzdan dolayı örnek verdim), X ÖST fonu ise 40-50 civarında holding ve şirketin bonosuna yatırım yaparak riskleri diversify yapıyor.
“First of all, never play macho man with the market. Second, never overtrade.” – Paul Tudor Jones
Sayın kafkaf beni yanlış anlamissiniz ben yabancılar derken varlık fonu ve yurt dışındaki bıyıklı yabancılardan bahsetmiştim. Onlar borsaya giriş yapıyor demiştim.
Bende nkolay'da var, öst fonu da var.
Hangisinde içiniz rahat derseniz nkolay'dan yana kullanırım oyumu, hiç değilse sermaye yapısı vs. bbdk denetiminde.
Ama bende de olan bir öst fonu içeriğine baktığımda gözüm kapalı alabileceğim bono sayısının 3-4'ü geçmeyeceğini görüyorum.
O yüzden hep derim öst fonlarına girerken ölçüyü kaçırmamakta fayda var.
Ben nkolay da kullandım ama şuan kullanmıyorum. Fakat sizin görüşünüzün aksine yukarıda da belirttiğim nedenlerden dolayı ÖST fonları daha güvenilir buluyorum. Siz paranızı bankaya emanet ediyorsunuz da banka paranızı genellikle halka kredi vererek gelir elde ediyor. ben ÖST fonlarındaki paramın en azından kimlere borç verildiğini şeffaf biçimde görürken siz paranızın kimlere borç verildiğine hakim değilsiniz. Ayrıca ÖST fonları da SPK denetiminde ve ben mkk da istersem fondaki paramı bloke edebilirken siz bankadaki paranızı bloke edemezsiniz.
Ben mkk da paramı görebiliyorken siz bankadaki paranızı mkk da göremiyorsunuz. Neyse herşey tercih meselesi. Dediğim gibi bankaların sağlamlığına gerçekten canı gönülden inanıyorum ama hangisi daha az riskli denildiğinde ben ÖST fonlarını daha az riskli görüyorum
------
Yazdıklarım kişisel görüşlerim olup asla yatırım tavsiyesi değildir.
“First of all, never play macho man with the market. Second, never overtrade.” – Paul Tudor Jones
Bu durum nedir.
TL vadeli hesap açmaktan vazmı geçtiler artık.
32 gün vadeliye %2,5 demişler.
https://www.burgan.com.tr/birikim-yo...er-ve-bilgiler
Yer İmleri