Bence gelir.
Önce bir süre yatay gibi, sonra tekrar gebertmece! USD bazlı 140 civarları diyorum..
Kusura bakmayın yeni gördüm, o bi ara baktığımız döviz sepet bazlı grafik vardı, ben onun üzerinden takip ediyorum.
Yani, grafiği bir tarafa bırakırsak, -en azından şimdilik, o eski gönderiyi bulup alıntılayacağım yeni halini koyacağım sonra,
Kıllanma hikayesi şeklinde yazdık işte dolar topiğine, dolar bazında dip yaptırıp giriş mi yapacaklar diye. Dolar bazında düşüşün momentumu aslında haftalıklarda filan azaldığından son aşağı yönlü 5 fail olabilir, o yüzden dip 120 dolar mı, 100 dolar mı (tabi kurgu tutarsa) kestirmek güç. Endeks hesaplama yöntemleri de değiştiğinden bu rakamlar bile geçerli olmayıp dip bile yapmış olabiliriz. Ama genel ekonomik tabloyla bu mevzu tutarsız, bazı ana hisseler üzerinden (ihracaat yapan v.s.) ise tutarlı...
Yani, biz kıllandık akşamına TV programında bundan bahsedildi, borsaya giriş...Ama temel bir sorunsal var burada, o da risk portföyü. Tahvillerdeki likiditenin, (nereye gideceğini bilemeyen yolunu kaybetmiş) ne kadarı borsaya girer? Ya da kur belası diğer Bist-Tüm hisselerini nasıl etkiler, ya da Bist-Tüm komple artmadan nereye kadar artar gibi gibi.
Hatta seçim sonrasını şimdiden fiyatlamaya başladı yorumları bile yapıldı geçenlerde.
Uzatmadan, bu kadar yüksek enflasyon, bu kadar yüksek kur bazında her şey tüm fiyatlamalar ilüzyondan ibaret. İşin sihri portföy yönetiminde, yani toplam kasa yönetiminde gizli. Toplam kasa dolar bazında son 1 yılda %7 artmamışsa külliyen zarar demek, ABD de de enflasyon var.
Bugün FED cart diye faiz arttırırsa nolur, ya da tersine pandemi devam ediyor aynı şekilde genişlemeye ve para yardımlarına 2022 sonuna kadar devam derse nolur, piyasa nasıl tepki verir, bu matematik onlarda farklı bizde farklı mı yoksa aynı mı? Farklı abicim..
Biz gelişmekte olan bir piyasayız ve acilen sıcak paraya ihtiyacımız var, zırnık kalmadı şu an. Aslında tarihi bir tespit bu, ileride bugüne baktığımızda, o şartlarda öyle olduğuna göre demek bugün şöyle olmalı diye bir nirengi noktamız olacak.
Sıcak para niye ülkeyi terk etti, sebepler malum, işte o kredi derecelendirme kuruluşlarıyla cebelleştiğimiz kendi kredi derecelendirme kuruluşumuzu kurduğumuz (şaka gibi) dönemlere ve öncesine kadar uzanıyor. Sıcak para nasıl gelir o da belli. Uzun vadeli ve kalıcı olanı var, spekülatif girip çıkan kısa vadelisi var, sağdan soldan (son örnek) az biraz geleni var.
Hep Çin gibi Çin gibi deniyor ya, evet Çin gibi, hem onların oyununda kalarak onların kurallarına göre, hem de milli menfaatleri koruyarak bir rota çizilmeli, üretim eksenli bir yol seçilmeli betonla buraya kadar.
Aralık ayında nolur, faiz iner mi, pas mı geçer, artar mı? Şaka gibi sorunun cevabı yok. Önce kurun enflasyonist etkisini baskılayacağız dediler, ardından enflasyonun üzerinde faiz vermeye devam edeceğiz dediler, sonra biz çekirdek enflasyonu kastettik, ardından da düşük faiz yüksek kur dediler. Hani dedik ya FED, misal onlar da böyle yapsa nolur? Kimse kalmaz borsada, piyasa, öngörülebilirlik, güven, risk hesabı yapabilmek demek. Neye göre risk hesabı yapacaksınız? Kahinlik mi yapacak bu piyasa?
İnşallah faizi enflasyon üzerinde vermeye ve tahvil piyasasını kontrol altında tutmaya devam ederler, zaten bunu yapmazlarsa kredi genişlemesi de olmaz, adam sadece 6 aylığına kredi vermiş %6 yla baksanıza doğruysa tabi. Bi yerden sonra kredileri yenilemezse nolacak?
Tahmin yapmak için önce ana zemin sağlam olacak, 1 yıl sonra şu, seneye şu, 2-3 seneye bu. Zemin/temel sağlam değilse, kolonları ne kadar sağlam olursa olsun (ihracaat yapan lokomotif şirketler) o binadan hayır gelir mi, gibi gibi...saygılar..
Dün akşam barları
hafif eksiden tekrar rekora koşar diyor endeks için.
Dolar için de 12 altında yatacak yeri yok diyor.
Yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir.
Şöyle olabilir, Sn Tuncer Şengöz'ün sayımı doğru olmayabilir bütün piyasa o sayım üzerinden gidiyor. Gelişmekte olan piyasaların sayımına benzemesi lazım mantığıyla, o da mübarek çok karışık, ya bir leading diyagonal başlangıcı, ya da bir A sonrası devam eden bitmek bilmeyen bir kompleks senaryo.
Burada, döviz serbest salınmadığından bazı hareketler tamamlanmış da olabilir, tamamlanmamış da, misal 2018 de dövize yoğun müdahale edilmeseydi orada kesin bir dip oluşurdu, ama soru işareti, ardından başlayan yapılar 3 lü, yani yeni dalgadaki diyagonalin başlangıcı olacakken, Şubat 2020 krizi ve sonrası yaşanan pandemi rallisi -bariz üçlü, meali;
-Ya 2018 de dip yaptık, sonrasındaki ilk zigzag yeni dalganın ilk diyagonal 1 i şu an 2 sini yapıyoruz,
-Ya da grafikteki gibi, daha çekeceğimiz var, üçgen bir 4 sonrası ED şeklinde gelişen 5.
Komple genel manada bakarsak, düşüşte ilk A dalgası önceki 4 e kadar geri çekmiş, yetmemiş şu an önceki 2 ye kadar geri çekmek istiyor, seviyeleri işaretli.
Bu arada düzeltmenin (4) den sonraki şiddetini görüyor musunuz, neredeyse pandemi rallisi başlangıcına ulaşacak. (120 br)
Yani 2018 e dip desek bile itki yok, hep üçlü hareketler ve bunlar muhtemelen bir düzeltmeye ait, sonrasında gelişenler de bir ED ye ait gibi....
Son olarak da; doların da enflasyonu var, Kasım 2008 dibinden bu yana 13 sene geçmiş, ilk yılları %1-2 enflasyon desek son yıla %5 desek % 20 enflasyon yapar, yani 120 br dip olabilir, zaten oraya yaklaştıkça sekmiş piyasa sürekli. Şu an 143 br.
Saygılar
ps: Bu geçenki Şengöz'ün sayımından farklı, ona göre de son (4) aynı yerde, büyük düşüşü 5 li flat C saymak yani, iç içe iki impulse birincisi ED...
![]()
Yer İmleri