Sayfa 802/1000 İlkİlk ... 302702752792800801802803804812852902 ... SonSon
Arama sonucu : 7994 madde; 6,409 - 6,416 arası.

Konu: EuroBOND mevzusu hakkinda sohbet..

Alıntı Originally Posted by rxpu Yazıyı Oku
    2 hafta öncesine kadar vardı %25'lerden 10 yıllıklar alınabiliyordu bankaların internet sitelerinde ve satış kanallarında. Ancak 2 hafta önce Tcmb yapmaması gereken bir şey yaptı.

İlk günahı işledi. Fiyatı düşen faizi yükselen tahvilleri klavyenin tek bir tuşuna basarak yarattığı TL ile satın aldı.

Bu da fiyatları doğal dengesi dışında aşağıya çekti.

Ben kısmen alım düşünüyordum. Tcmb'nin dengesiz ve riskli bulduğum bu hareketinden sonra vazgeçtim.

Emek vererek kazandığım parayı yatıracağım enstrumana anında havadan yarattığı para ile alım yapan ve fiyatı ile oynayan bir kurumun yanında yatırım yapmak istemem.

İleride gidip hepsini satın alıp faizi %10'a da düşürebilir. Bir işleme bakar. Ben paramı sokakta bulmadım.

Kusura bakmasınlar.
    elinde bono varken faizlerin düşmesi para kazandırır.

2.  Alıntı Originally Posted by şef Yazıyı Oku
    evet öyle tabi de ama Rxpu bunu bilmeyecek biri değil gördüğüm kadarıyla .Lafın gelişine yanlış olmuş heralde

3.  Alıntı Originally Posted by şef Yazıyı Oku
    Bunun önemi yok, buradaki çoğu kişi orta uzun vadeli yatırımcı, tahvilde günlük veya kısa vade at-sat yapma niyetinde değiller.

Merkez bankasının yoğun alım yaptığı ve fiyata müdahale ettiği bir piyasa çok doğru bir piyasa değil bence.

Kısa vadeli al-satçıların dahi bu tür bir durumdan hoşnut olacağını sanmam.

Karşında sınırsız TL kaynak ile işlem yapan bir oyuncu var zira. Hem de senin borç verdiğin tahvili çıkartan Hazinenin bir alt kuruluşu.
    En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
    https://twitter.com/r_x_p_u

4. Eurobond fiyatları yataya bağladı ama 10 yıllıklar yükseliyor cds de düşüş yok tuhaf bir durum

5. Vergi konusunda şöyle bir sorum olacak.

Diyelim ki 2021 EB faiz gelirim 48.000 TL. 2020 Kasım ayında aldığım bir EB'yi (alım tarihindeki TL karşılığı 38,000 TL) 2021 Kasım ayında 52,000 TL'ye satıyorum. Ancak iki tarih arasındaki enflasyon >10% olduğundan ve enflasyon düzeltmesi ile rakam 56,000 TL'ye gelince (Ekim 2020- Ekim 2021 enflasyon %46) , aldığım kupon faizlerini ekleyince bu işlemden 1,000 TL gelir elde ediyorum ve 2021 gelirim 49,000 TL'ye geliyor. Beyana tabii başka gelirim olmadığı için limitin altında olduğumdan dolayı beyanneme vermeyeceğim ama alım satım kazancı olduğu için bu durum kafamı kurcalıyor. BU durumda yine de beyanname vermem gerekir mi?

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Istanbul/Montreal
    Gönderi
    36,666
     Alıntı Originally Posted by Emredkb Yazıyı Oku
    Vergi konusunda şöyle bir sorum olacak.

Diyelim ki 2021 EB faiz gelirim 48.000 TL. 2020 Kasım ayında aldığım bir EB'yi (alım tarihindeki TL karşılığı 38,000 TL) 2021 Kasım ayında 52,000 TL'ye satıyorum. Ancak iki tarih arasındaki enflasyon >10% olduğundan ve enflasyon düzeltmesi ile rakam 56,000 TL'ye gelince (Ekim 2020- Ekim 2021 enflasyon %46) , aldığım kupon faizlerini ekleyince bu işlemden 1,000 TL gelir elde ediyorum ve 2021 gelirim 49,000 TL'ye geliyor. Beyana tabii başka gelirim olmadığı için limitin altında olduğumdan dolayı beyanneme vermeyeceğim ama alım satım kazancı olduğu için bu durum kafamı kurcalıyor. BU durumda yine de beyanname vermem gerekir mi?
    Benim bildigim alim satim isinde edilen kar istisna siniri olmaz.
    1TL bile olsa beyan edilir.
    Sn. Tantrum ne der bu soruya acaba?
    Syg,
    Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY

7.  Alıntı Originally Posted by tantrum Yazıyı Oku
    İtfa (vade) tarihinden önce satılan Eurobondlarda eğer hesap sonucunda bir değer artışı çıkıyorsa ki kur farkından dolayı genelde çıkar) kupon faiz gelirleri gibi bir beyan sınırı olmadığından, 1 kuruş bile olsa beyan edip vergisini vermeniz gerekir.

Özetlemek gerekirse değer artış kazançları 1 kuruş bile olsa vergiye tabidir kupon faizleri ise yukarıdaki açıkladığım kurallar dahilinde sınırı geçiyorsa beyan edilir.
     Alıntı Originally Posted by tantrum Yazıyı Oku
    Diyelim 2021de itfa tarihi 23 mart 2023 olan bir eurobondu 99,000 kirli fiyatdan aldınız.

Sonra bunu 25 mart 2022 ​de 101,000 den sattınız.

Ücret geliriniz haricinde hiçbir geliriniz yok diyelim.

Sizin 2022 geliriniz 23 marttaki kupon faizi geliri + 25 marttaki satıştan elde ettiğiniz değer artış kazancı oacaktır.

Bu durumda değer artış kazancınızı 2023 martta gelir vergisi beyannamesiyle beyan edeceksiniz, kupon faizi gelirinizi ise eğer değer artış kazancı + kupon faiz geliri 70,000 ini geçerse beyan edeceksiniz.

Umarım yardımcı olmuşumdur.
     Alıntı Originally Posted by tantrum Yazıyı Oku
    Dolar ve Tl lerin karışmaması için düzeltme

Bu kirli fiyatın içinde sizin alış tarihinize kadar işlemiş kupon faiz geliri de 1,000$ karşılığı = 10,000 Tl olsun.

Düştüğünüz taktirde 2024 itfasinda sizin iskontolu alış fiyatiniz 98,000$-1,000$=97,000$ olur.
     Alıntı Originally Posted by Emredkb Yazıyı Oku
    Vergi konusunda şöyle bir sorum olacak.

Alıntı Originally Posted by Dudu Yazıyı Oku
    Benim bildigim alim satim isinde edilen kar istisna siniri olmaz.
    1TL bile olsa beyan edilir.
    Sn. Tantrum ne der bu soruya acaba?
    Syg,
    Daha önceki mesajlarda yazdığım gibi eurobondları itfa tarihinden önce satarsınız,hesaplamalar sonucunda bakiye artı çıktığı taktirde, bu miktar 1 kuruş bile olsa beyannameyle bildirilmesi gerekir.

Eurobond Faiz gelirleri ise menkul + gayrimenkul sermaye iratları toplami o seneki 2. vergi dilimi olan %20 sınırını geçiyorsa beyan edilir.

Satıştan kaynaklanan değer artış kazancını bulmak için, dövizi tlye çevirirken, aldığın ve sattığın tarihteki tcmb döviz alış kuru kullanılır.

Enflasyon duzeltmesi için ise aldığın ve sattığın tarihin bir önceki ayın üfe katsayıları kullanılır. Artış katsayısı %10 dan fazla ise alış miktarını enflasyon duzeltmesine tabii tutabilirsiniz.

Kasım 2020, Kasım 2021 için

Ekim 2020 üfe katsayısı 533.44
    Ekim 2021 üfe katsayısı ise 780.45
    Artış 780.45/533.44= %46 , yüzde 10 dan fazla

Alış enflasyon düzeltmesi: 38,000 x 1.46 = 55,480.00

Alış miktarı satıştan (52,000 tl) yüksek olduğu için zarar var. Bunun için değer artış kazancı olmadığından beyanname vermeyeceksiniz.

Ücret geliri hariç başka bir geliriniz olmadığını varsayarsak ,

Faiz geliriniz olan 48,000 tl, 2021 2. Vergi dilimi olan 53,000 tl nin altında kaldığından bunun için de beyanname vermeniz gerekmiyor.

8. Harika bir anlatımla konuyu özetlemişsiniz , gerçekten teşekkürler. Bende bir şeyler sormak isterim. 'gayrimenkul sermaye iratları' olarak belirtilen gelirler ev kira gelirlerini kapsıyor mu? Sadece dükkan kira gelirleri mi? Böyle bir ayrım var mıdır?

Sayfa 802/1000 İlkİlk ... 302702752792800801802803804812852902 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •