
Originally Posted by
deniz43
-Kamu harcamaları çok yüksek.İsraf,debdebe ,şatafat harcamaları en tepeden en alt düzeye kadar yaygınlaşmış durumda,bir tabela üniversitesinin ya da kasaba belediye başkanının altında bile halkın vergileriyle alınmış milyonlarca liralık araç var,makam odası lojman tefrişlerine milyonlarca lira harcanıyor,temsil harcamaları adında halkın vergilerinden kişisel tüketim harcamaları yapılıyor.(Almanyada 9 bin,Türkiyede 125 bin makam aracı var.).Bunlara bir son verilmesi gerekiyor.
-Kamu kadroları çok şişkin aynı işleri mevcutun yarısı kadar kişi ile de yapmak mümkün
-Kamunun yaptığı birçok yatırım fayda/maliyet kriterine göre verimsiz yatırımlar bunlara son verilmesi gerekiyor.
-Orta sınıfın satınalma gücünün erimesinin en önemli nedeni 4 milyon haneye yapılan sosyal yardımlar .Çoğu hayatında 1 gün çalışmamış üretmemiş 1 lira prim ödememiş vergi vermemiş üstelik çocuk sayısı da fazla iktidar partisinin kitlesi 4 milyon haneye hayat boyu karşılıksız sosyal yardımlar, orta sınıfın satınalma gücü eritilerek bunların sırtından sosyal transfer yapılarak sağlandı.
Yıllarca çalışıp vergi veren,prim ödeyen kişiler işini kaybederse işsizlik fonundan sadece 1 yıl maaş alabilirken,bu kitleye hayat boyu orta sınıf yoksullaştırılarak onların sırtından gelir transferi yapılması hiç adil değil,dünyanın diğer yerlerinde olduğu gibi sosyal yardımların bir zaman sınırlaması olması,bu süreden sonra son verilmesi gerekiyor.
-Bir kesim hiç vergi vermiyor,SGK primi ödemiyor kamu kamu otoritesi bunların üzerine gitmiyor,göz yumuyor.Kamu otoritesi tüm mükelleflere eşit muamele yapmalı.
-Vergisiz kazanç olmamalı.Belli bir muafiyet sınırı olabilir ama şu anda vergilendirme kapsamı dışında olan tüm sermaye kazançlarına da adaleti sağlamak için vergi getirilmeli.Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ,18 yaşını dolduran herkes vergi beyannamesi vermeli,demokrasilerin gelişmiş ülkeler seviyesine çıkmasına ancak halkın vergi bilincine varmasıyla ulaşılabilmek mümkün oluyor.
Böylece vergi tabanı yaygınlatırılırken vergi oranlarını da düşürmek mümkün hale gelecektir.
Sonuç olarak yukarıdaki yapılmaması gereken kamu harcamaları durdurulursa,yapılması gerekenler yapılırsa,dolaylı vergilerin düşürülmesi yoluyla halkın satınalma gücü artacaktır.
-Geniş halk kitleri yoksullaşırken,dar bir çevre ise kısa zamanda aşırı zenginleşti,aşırı bozulan gelir dağılımında düzeltme sağlamak için batı ülkelerinde olduğu gibi ,nereden buldukları sorulmalı,servetlerinin kaynağı izah edilemiyorsa vergilendirilmeli.
-Halkın refahını artırmanın bilinen diğer yolu da ekonomiyi reel olarak büyütmek ve bu büyümeden herkesin hakça pay almasını sağlayan politikalar üretmek.Bunun nasıl yapılabileceği de belli.
Yani enflasyon üretmeden,bütçe açığı yaratmadan çalışan emekleriyle geçinen kişilerin ,emeklilerin durumunu düzeltmek eski satınalma güçlerini kazandırmak mümkün.Yeter ki bu iradeyi gösterebilecek bir yönetim olsun.
Yer İmleri