Originally Posted by
pharmacIEn
sektörün maalesef hiç bir iradesi yok, rahatsızlık duysa da yok memnun olsada yok , türkiye�de satılan her ilacın %90 dan fazlasını sgk ödüyor fiyatı da sağlık bakanlığı belirliyor. hammadde euro�ya bağlı pahalandı ama asıl külfet diğer maliyetlerde şişe , paket , blister gibi ambalaj maliyetleri , asıl sorun türkiye�de üretilmeyen ilaçlarda ben onlara ayrı bir parantez açılarak yeni bir fiyat güncellenmesini bekliyorum. bunun da devaya bir faydası olmaz elbette. ama şöyle bir durum var , devanın jenerik ürettiği ürünlerin bazılarını hâla avrupa�daki fabrikalarında üreten firmalar var , onlar için durum iç açıcı değil, örneğin novaqua, orjinali refresh artık türkiye�de yok gibi birşey , 31 tl fiyatı , 2 euro � 2 euro�ya bırak avrupa�dan ilacı su getiremezsin şu ortamda,
örnek depores , orjinali refreshde olduğu gibi allergan firmasında , ama türkiye�de abdi ibrahim pazarlıyor � ilacın etiket fiyatı 698 tl kamu fiyatı yani sgk nın ödediği 391 tl� pazar lideri restasis , çok agresif çalışıldı piyasaya ilk girdiğinde ama bu fiyatlarla ithal edip agresif çalışmak zor bence bu da devaya yarar , bunun gibi 2-3 örnek daha var� sözün özü mevcut şartlar türkiye ilaç pazarında tüm üreticileri zorluyor ama yerli firmalar bundan daha az etkilenecek diye düşünüyorum , bu durumu pazardan daha fazla pay alarak lehine çevirmesi muhtemel beklentimdir.
Yer İmleri