Sayfa 115/708 İlkİlk ... 1565105113114115116117125165215615 ... SonSon
Arama sonucu : 5661 madde; 913 - 920 arası.

Konu: DEVA - Deva Holding

1.  Alıntı Originally Posted by garipy Yazıyı Oku
    Yardımcı ilişkileri Gülseren hanım ile telefonda görüştüm . Edindiğim bilgiler

- ilaç zammı bakanlıktan talep ediliyor ama sene içerisinde 2. Bir zam olacağı konusunda ümitli değiliz.

- ilaç yokluğu konusunda piyasada çok önemli bir ilaç yokluğu yok . Yabancılar pazar kaybetmemek için satmaya devam ediyorlar

- Bakanlık pahalı ilaçlar konusunda zorluklar çıkarıyor . Örneğin göz damlası (desporex den bahsediyor sanırım ) için 3 doktor onayı getirmek gibi.

- Yatırımcı ilişkileri daha aktif olması gerektiğini söyledim . Mesala ruhsat alınan ilaçların KAP'a atılması . ( Ruhsat alınan ilaçların ciro da pay almasının zaman aldığını belkide hiçbir zaman istenilen seviyeye ulaşamayacağı için kap atmak istemiyoruz dedi. Kap atarsak ve ilaç istenilen ciroya ulasamazsa yatırımcıyı yanlış yönlendirmiş oluruz dedi)

- (brüt kar marjinin yükselmesini sordum) hammadde olarak 10 aylık stok tuttuklarını bu sayede zam döngüleri den olumlu faydalandıklarını belirtti. Hammadde alırken şirketin elinin çok güçlü olduğunu ve çok rekabetçi fiyatlarla hammadde aldıklarını belirtti.

MI 6 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    paylaşım için teşekkürler. hammadde konusunda söyledikleri değerli ve önemli bilgidir. karşılığını Q1 ve sonraki 2-3 çeyrekte görüyor olmalıyız.

ruhsat konusunda belirttiği argümanlar bence geçerli değil.. çünkü, "x ürünü ruhsatını aldım" demesi yada "x molekülünü sentezledik" demesi yeterlidir.. ciro tahmini vermesi şart değildir. ruhsatı zaten titck sitesinden de görüyoruz ama hiç bakmayanlar için faydalı bir bildirimdir. molekülü sentezlediğinde ise; "x molekülü sentezledik ve 2022 TR pazarı cirosu xyz TLdir" demesi yeterlidir. kendisi için bir ciro taahhüdü yapmıyor ki...

ayrıca, yıla başlamadan önce yılın tahmini ciro ve karlılık beklentisini beyan eden şirketler var. deva da hiç değilse, şubat zammı belli olduktan sonra yıllık ciro beklentisini beyan ederse bu dahi değerli bir bilgi olur. bildirecekleri rakam tahmindir zaten.. bunu da her 3 çeyreklik faaliyet raporunda revize edebilir...

2.  Alıntı Originally Posted by yarımada Yazıyı Oku
    Bu konu da defalarca yazıldı. Deva 9 ay gibi çok uzun sayılabilecek bir stok tutma süresi ile gittiği için eurodaki artışın hammadde bakımından olumsuz etkisini görene kadar ilaca yeniden zam geliyor. Mevcut kur şirketi 2022 yılının sonuna doğru olumsuz etkilemeye başlar ondan sonra da zaten 2023 yılı zammı gelir. Mesela şirket şu an 2021 yılı ortalarında (euro 10 lira civarı) aldığı hammadde ile üretilen ürünleri satıyor olmalı ama ilaca zam geliyor.
    Stok konusunda daha önce yaptığım yorum bu yöndeydi. Stoktan dolayı hammadde etkisini hissetmeden ilaca zam geliyor. Döngüsellik dediği konu bu.

3. Hocam iyi yapmışsınız en azından aklınıza takılan sorulara 1.ağızdan cevap almışsınız…
    Yeni ruhsatlarla ilgili ben burada birkaç kez yazdım, çok abartmayalım bu konuyu diye, yeni bir ilacın pazardan pay alması çok uzun süren bir iş , hatta belli bir süre ciddi yük, pazardan pay alamazsa da ciddi zarardır.
    Gülseren hanımın dediği 3 hekim onayına gelirse , sgk nın verdiği nadir doğru kararlardan biridir, Depores, tek hekim ile reçete ve rapor edilebilirlerken rakibi restasis ile birlikte birçok eczanenin cirosunun 1. veya 2. sırada yer tutan bir ürün olmuştu. Bu ürünün çok daha ucuzu olan yine devanın pazarda ürünü olan novaqua , resfresh gibi suni göz yaşının yetersiz olduğu durumda tercih ediliyor . artık. Neticede sgk nın da bir bütçesi var ve bu bütçeyi en doğru şekilde kullanmak istiyor.
    Niye bu kadar ruhsat alındığını inanın ben de anlayamıyorum ? Geçenlerde ventolin şuruba ruhsat aldılar mesela , nerdeyse hiç satılmayan bir ürün artık , kendi yorumum türkiye’den daha kötü ilaç endüstrisi olan ülkelere ilaç satabilmek herhalde diye düşünüyorum. örneğin afrika ülkeleri , ortadoğu, türki cumhuriyetler, kafkasya gibi.. bol ürün çeşidi cazip olabilir tırla mal gönderirken … Gerçi şirket daha çok avrupa’ya kanada’ya abd’ye ilaç satacağım diyor benim umduklarımla çelişiyor…
    -Evet ilaç yokluğu ciddi derecede azaldı ama tamamen bitmedi. ama şuan aralık ve ocak ayına göre çok rahatladı doğrudur.
    Zam konusuna gelince , ifk güncellemesi, genelde asgari ücret zammıyla paralel gidiyor.. yaza %25 zam olacağına dair sektörde çok ciddi söylenti var ama sektörün tüm paydaşlarının bu konuda 2. beklentisi de lütfen fiyat geçişini biz dahil kimseye söylemeyin şeklinde , yoksa aralık ocakta olduğu gibi aspirin , gripin bile bulamıyor vatandaş maalesef… tabiri caizse ortalık toz duman oluyor

4.  Alıntı Originally Posted by garipy Yazıyı Oku
    Sayın pharmacIEn, sektör ağır enflasyon ve kur ayaklarından geçtiğimiz bir dönemde bildiğiniz gibi ilaç fiyatları çok geride kaldı. Başında ilaç yokluğu hakkında haberler var ama çok yoğun değil . Mahallede eczacıya sordum eskiye nazaran bir yokluk var ama durum çokta kötü değil dedi.

Şimdi sorum şu olacak enflasyonun çok altında zam alan ve Euro kurunun çok gerisinde kalan ilaç fiyatları konusunda üreticilerin hiç iradesi yok mu ? Yada sektör fiyatlardan çok ta rahatsız değil mi?

sektörün maalesef hiç bir iradesi yok, rahatsızlık duysa da yok memnun olsada yok , türkiye’de satılan her ilacın %90 dan fazlasını sgk ödüyor fiyatı da sağlık bakanlığı belirliyor. hammadde euro’ya bağlı pahalandı ama asıl külfet diğer maliyetlerde şişe , paket , blister gibi ambalaj maliyetleri , asıl sorun türkiye’de üretilmeyen ilaçlarda ben onlara ayrı bir parantez açılarak yeni bir fiyat güncellenmesini bekliyorum. bunun da devaya bir faydası olmaz elbette. ama şöyle bir durum var , devanın jenerik ürettiği ürünlerin bazılarını hâla avrupa’daki fabrikalarında üreten firmalar var , onlar için durum iç açıcı değil, örneğin novaqua, orjinali refresh artık türkiye’de yok gibi birşey , 31 tl fiyatı , 2 euro … 2 euro’ya bırak avrupa’dan ilacı su getiremezsin şu ortamda,
    örnek depores , orjinali refreshde olduğu gibi allergan firmasında , ama türkiye’de abdi ibrahim pazarlıyor … ilacın etiket fiyatı 698 tl kamu fiyatı yani sgk nın ödediği 391 tl… pazar lideri restasis , çok agresif çalışıldı piyasaya ilk girdiğinde ama bu fiyatlarla ithal edip agresif çalışmak zor bence bu da devaya yarar , bunun gibi 2-3 örnek daha var… sözün özü mevcut şartlar türkiye ilaç pazarında tüm üreticileri zorluyor ama yerli firmalar bundan daha az etkilenecek diye düşünüyorum , bu durumu pazardan daha fazla pay alarak lehine çevirmesi muhtemel beklentimdir.

5. Yanıtlar için çok teşekkürler sayın @pharmaclEn şuan ki fiyatlar ile sektör negatif ayrisiyor ve doğal olarak borsa fiyatlamasi da kısa vadede olumlu değil . Ama orta , uzun vadede iyi yerlere gelecegimiz kesin . Benim portföyümde en yüksek agrilikli hisse olması münasebetiyle biraz can sıkacak. İnanın deva benim için artık tek hisse gibi. Portföyümde diğer hisseler fiyatına bile bakmadigim oluyor belkide diğer pozisyonların iyi kar rakamları yazdığı içinde olabilir.
     Alıntı Originally Posted by pharmacIEn Yazıyı Oku
    sektörün maalesef hiç bir iradesi yok, rahatsızlık duysa da yok memnun olsada yok , türkiye�de satılan her ilacın %90 dan fazlasını sgk ödüyor fiyatı da sağlık bakanlığı belirliyor. hammadde euro�ya bağlı pahalandı ama asıl külfet diğer maliyetlerde şişe , paket , blister gibi ambalaj maliyetleri , asıl sorun türkiye�de üretilmeyen ilaçlarda ben onlara ayrı bir parantez açılarak yeni bir fiyat güncellenmesini bekliyorum. bunun da devaya bir faydası olmaz elbette. ama şöyle bir durum var , devanın jenerik ürettiği ürünlerin bazılarını hâla avrupa�daki fabrikalarında üreten firmalar var , onlar için durum iç açıcı değil, örneğin novaqua, orjinali refresh artık türkiye�de yok gibi birşey , 31 tl fiyatı , 2 euro � 2 euro�ya bırak avrupa�dan ilacı su getiremezsin şu ortamda,
    örnek depores , orjinali refreshde olduğu gibi allergan firmasında , ama türkiye�de abdi ibrahim pazarlıyor � ilacın etiket fiyatı 698 tl kamu fiyatı yani sgk nın ödediği 391 tl� pazar lideri restasis , çok agresif çalışıldı piyasaya ilk girdiğinde ama bu fiyatlarla ithal edip agresif çalışmak zor bence bu da devaya yarar , bunun gibi 2-3 örnek daha var� sözün özü mevcut şartlar türkiye ilaç pazarında tüm üreticileri zorluyor ama yerli firmalar bundan daha az etkilenecek diye düşünüyorum , bu durumu pazardan daha fazla pay alarak lehine çevirmesi muhtemel beklentimdir.

6.  Alıntı Originally Posted by Maslak1 Yazıyı Oku
    paylaşım için teşekkürler. hammadde konusunda söyledikleri değerli ve önemli bilgidir. karşılığını Q1 ve sonraki 2-3 çeyrekte görüyor olmalıyız.

ruhsat konusunda belirttiği argümanlar bence geçerli değil.. çünkü, "x ürünü ruhsatını aldım" demesi yada "x molekülünü sentezledik" demesi yeterlidir.. ciro tahmini vermesi şart değildir. ruhsatı zaten titck sitesinden de görüyoruz ama hiç bakmayanlar için faydalı bir bildirimdir. molekülü sentezlediğinde ise; "x molekülü sentezledik ve 2022 TR pazarı cirosu xyz TLdir" demesi yeterlidir. kendisi için bir ciro taahhüdü yapmıyor ki...

ayrıca, yıla başlamadan önce yılın tahmini ciro ve karlılık beklentisini beyan eden şirketler var. deva da hiç değilse, şubat zammı belli olduktan sonra yıllık ciro beklentisini beyan ederse bu dahi değerli bir bilgi olur. bildirecekleri rakam tahmindir zaten.. bunu da her 3 çeyreklik faaliyet raporunda revize edebilir...
    Hocam haklı olabilirsiniz ama bunun neye faydası olacak bilemiyorum ,şu jeneriği ürettik şu kadar hedefimiz var denilse hadi biraz daha alayım mı diyecek yatırımcı , şu an bist’teki tek ilaç firması sayılır. Nobel abdi ibrahim bilim de olsa sahadaki rekabet bist’e de yansır, bu tür açıklamalar duyarız , bu şirketin hissesinin gerçek fiyatına gitmemesin asıl sebebi doğru karşılaştırma yapılacak başka hisse yok. o yüzden yorumlar bist’in genel değerlendirmesi dahilinde oluyor. ille de duyacağız denilirse de sizin dediğiniz gibi değilde şöyle olabilir ; bu çeyrekte ruhsatını yeni alıp ürettiğimiz ilaçlardan bilançomuza -xyz şu kadar maliyet yansımıştır.

7.  Alıntı Originally Posted by garipy Yazıyı Oku
    Yanıtlar için çok teşekkürler sayın @pharmaclEn şuan ki fiyatlar ile sektör negatif ayrisiyor ve doğal olarak borsa fiyatlamasi da kısa vadede olumlu değil . Ama orta , uzun vadede iyi yerlere gelecegimiz kesin . Benim portföyümde en yüksek agrilikli hisse olması münasebetiyle biraz can sıkacak. İnanın deva benim için artık tek hisse gibi. Portföyümde diğer hisseler fiyatına bile bakmadigim oluyor belkide diğer pozisyonların iyi kar rakamları yazdığı içinde olabilir.

Hocam bu tür şirketlerin hissesi en çok bilanço haberini sever, aralardaki dalgalanmaları iyi takip etmek lazımdır. rusya-ukrayna savaşı başladığında deva 32-33 seviyesinden 28 tl ye çekildi thy 30 dan 25 e ereğli 30 dan 25 e çekildi … ereğli temettüsü ile şimdi 40 tl thy de hareket başladı 37-38 tl şu an… geri çekilme yaşandıktan sonra deva dan çok daha cazip (bist 1880 iken) 40-50 hissse ortaya çıktı… (örnek : egeseramik 14 tl idi) biz hâla o şirketlerin arkasından bakıyoruz. maalesef bizim güzelim bilanço güme gitti … yoksa bu fiyatlarda kalması mümkün değildi. ardından açıklanan düşük temettü ve imtiyazlı paylara maximum düzeyde temettü şirkete olan güveni azalttı … Bist te hâla küçük yatırımcı çılgınca temettü hissesi alıyor. Tavsiye vermek haddime değil ama bu geçişleri iyi değerlendirmek gerekiyor , takdir edersiniz ki bir hisse senedi işlem gördüğü pazarda sürekli cazip olamaz.

8. Dediğinize sonuna kadar katılıyorum. Anlık avantajlı şirketi seçip pozisyon değişmek önemli ama ben o konuda başarısızım. Aylardır takip edip öğrenmeye çalıştığım şirketi karcırma korkusu. O nedenle mevcut lotlarimi bekletip. Yeni para girişini farklı şirketlerde değerlendiriyorum.
     Alıntı Originally Posted by pharmacIEn Yazıyı Oku
    Hocam bu tür şirketlerin hissesi en çok bilanço haberini sever, aralardaki dalgalanmaları iyi takip etmek lazımdır. rusya-ukrayna savaşı başladığında deva 32-33 seviyesinden 28 tl ye çekildi thy 30 dan 25 e ereğli 30 dan 25 e çekildi â�¦ ereğli temettüsü ile şimdi 40 tl thy de hareket başladı 37-38 tl şu anâ�¦ geri çekilme yaşandıktan sonra deva dan çok daha cazip (bist 1880 iken) 40-50 hissse ortaya çıktıâ�¦ (örnek : egeseramik 14 tl idi) biz hâla o şirketlerin arkasından bakıyoruz. maalesef bizim güzelim bilanço güme gitti â�¦ yoksa bu fiyatlarda kalması mümkün değildi. ardından açıklanan düşük temettü ve imtiyazlı paylara maximum düzeyde temettü şirkete olan güveni azalttı â�¦ Bist te hâla küçük yatırımcı çılgınca temettü hissesi alıyor. Tavsiye vermek haddime değil ama bu geçişleri iyi değerlendirmek gerekiyor , takdir edersiniz ki bir hisse senedi işlem gördüğü pazarda sürekli cazip olamaz.

Sayfa 115/708 İlkİlk ... 1565105113114115116117125165215615 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •