16 aralık 2021 haberi. Gözümden kaçmış
Sakarya Elektrik Dağıtım AŞ’nin (SEDAŞ) satış sürecinde önemli bir aşama geride kaldı. SEDAŞ için aralarında Sabancı, PALMET, Çalık’ın da bulunduğu 4 grubun kısa süre önce tekliflerini sunduğu öğrenildi. Çalık Grubu’nun, Çinli bir ortakla hareket ettiği belirtildi.
Türkiye’de, şehir içi elektrik dağıtım hizmeti veren 21 özel şirket bulunuyor. Bu şirketler, Türkiye’nin değişik bölgelerinde dağıtım hizmetlerini sürdürüyor.
Bu şirketlerden biri de SEDAŞ. SEDAŞ; Sakarya, Kocaeli, Bolu ve Düzce’de şehir içi elektrik dağıtımını yapıyor. Akkök-Akenerji-CEZ ortaklığının kontrol ettiği SEDAŞ, satış sürecinde bulunuyor. Şirketle, 4 grubun yakından ilgilendiği ifade ediliyor. Bu gruplardan Sabancı, PALMET ve Çalık’ın kısa süre önce “bağlayıcı olmayan” tekliflerini sunduğu öğrenildi.
PALMET; Gebze, İzmit ve Erzurum’un gaz dağıtımını yapıyor. Elektrik üretim sektöründe de faaliyet gösteriyor.
Çalık Grubu, Yeşilırmak ve Aras Elektrik Dağıtım (Kiler grubuyla birlikte) şirketlerini kontrol ediyor.
Sabancı Grubu da Başkent, AYEDAŞ ve Toroslar bölgelerinde elektrik dağıtımı yapıyor.
İngiliz Actis’in, Uludağ’ın ardından ikinci bir dağıtım bölgesi SEDAŞ ile de ilgilendiği belirtiliyordu. Actis’in, teklif vermediği kaydedildi.
Diğerleri de kanserden geberene kadar başka hissede bekleyelim dedik
Oteki taraf da gümledi iyi mi :)
Yalnız bu biraz daha çok gümledi
Sıradan ithal kömürcüler için vaziyet bu.
300dolardan alan için minimum satış fiyatı bu
Şimdi yakit fiyatı kurtarıyor diyenler olacaktır.
Nisan ayı kömür fiyat ortalaması da bu.
Kaçtan almış olursan ol... nisanda 300 dolara eline öpene verebilirdi.
300x 15 / 2460 = 1830tl sadece kömüre verdiğin para. Bu da tam kapasitede çalışabilirse.
Hırsızların santralini saymazsak normal bir ithal kömür yatırımcısı 600mw santral için 1milyar dolar kredi kullanıyor. Bu krediyi 10yılda ödeyeceksin. 7.25yıllık faiz ile
Aylık ödeyeceğin taksit tutarı 11.7milyon dolar veya 12 diyelim
1milyarlik kredinin geri ödemesi toplamda 1.4milyar dolar.
Santraller artık tam kapasite çalışamıyor. %70kko yakalayabileceğini kabul edelim.
600mw x 24 x 30 x 0.7 =300.000mw aylik uretim
12milyon$ / 300.000mw = 40$/mw taksitini ödemen için gerekli para. = 600tl
Bunun daha santral işletmesi genel gideri falan olacak.
10$/mw diyelim= 150tl
300dolardan kömür alıyoruz
Toplayalım
1850 + 600 + 150 = 2600tl
Bu fiyata sadece kredimizin taksitini ödeyebiliyoruz, borç yeniden yapilandirmiyoruz, iletim bedeli falan da yok, net kar sifir, karbon vergisi zaten ödemiyoruz.
Dünkü haber...
Işini bilmeyen bürokrat çavuşlar neyi avuçlayacaklarını şaşırmış durumdalar.
https://www.dunya.com/sektorler/ener...-haberi-656101
Ay başında ...lerinden yeni formül uyduracakları garanti
Önceden sabit fiyatla satana muafiyet
Bu arada EPDK, daha önceden ikili anlaşma kapsamında satılmış elektrik için tavan fiyatı uygulanmayacağını, yani bu durumdaki elektrik santrallerine bir muafiyet tanındığını duyurdu. EPİAŞ ise bu muafiyetin devreye girebilmesi için yerli kaynakla üretim yapıp YEKDEM kapsamı dışında kalan santrallerden, 8 Mart 2022 tarihinden önce sabit fiyatla, başka bir üreticiye, toptancıya veya perakende satış şirketine elektrik sattıklarını gösteren sözleşmeleri ve ilgili faturaları noter onaylı bir şekilde kendisine göndermelerini istedi. İkili anlaşmayla sabit fiyattan elektrik satan santraller de, bu sözleşmelerini kısa bir süre içerisinde EPİAŞ’a yolladı. Bu kapsama giren çok fazla sözleşmenin varlığı ortaya çıkınca, tavan fiyatın oluşturulma nedeni olan, maliyeti yüksek santrallere destek sağlamak ve görevli tedarik şirketlerinin enerji alım maliyetlerini aşağı çekmek amacıyla oluşturulan havuza yeterli kaynak aktarılamayacağı görüldü. Bunun üzerine, ilgili şirketlerden bu kez ikili anlaşma ile sabit fiyattan sattıkları elektriğin, yine sabit fiyattan nihai tüketiciye kadar aktarıldığını belgeleriyle ortaya koymalarını talep edildi
Yer İmleri