Alýntý Originally Posted by mavi1610mavi Yazýyý Oku
Þuan insanlar kiralýk ev bulamýyor. Burdan fiyatý arz-talep belirler kuralýný iþletirsek fiyatlarýn yukarý yönlü gitmesi gayet normal. Arz eksik talep çok yüksek.

Öte taraftan alým gücü giderek düþüyor. Ortalama bir daire eskiden 120 asgari ücret yada 50 memur maaþýyla alýnýrken þimdi 300 asgari ücret yada 150 memur maaþýyla alýnamýyor.

Bu 2 bilgiyi bilerek yorum yaparsak talebin bitme ihtimali yok ancak zorunlu olarak durma ihtimali var. Ülkenin en zengin %10 luk kesimi daire toplamaya devam etse ve fiyatlar da yükselmeye devam etse bile bir yerden sonra bu dairelerin alýcýsý orta sýnýf alamadýktan sonra fiyatlar durur hatta reel olarak düþer diye düþünüyorum.

Eskiden tek baþýna ev tutan bekar bir memur yada öðretmen þimdi mecburen arkadaþlarýyla ev tutacak. Evlenen yada boþananlar mecburen baba evlerine daha çok dönüþ yapacak. Ýstek deðil mecburiyet meselesi bu. Talep kýsmýnýn bu þekilde düþmesiyle fiyatlarda durur diye düþünüyorum. Bana göre ortalama daire fiyatýyla ortalama alým gücü dengeli bir noktaya gelmek zorunda. Baþka yol yok gibi.
Kesinlikle katýlýyorum. Ne kira ne de satýlýk konut fiyatý, çalýþanlarýn gelirinden baðýmsýz hareket edemez, bir süre sonra birbirine yaklaþýr. Ücretlerin artma olasýlýðý çok düþük olduðundan konut fiyatlarý gerileyecektir.
Kirasýný ödemekte zorlanan memur, tayinini Ýstanbul'dan aldýracak, iþçiler kiralarýn uygun olduðu baþka þehirlerde iþ arayacak, imkaný olan köyüne dönecek. Yani bir þekilde fiyat dengesi oluþacaktýr.