KEY diye bir şey vardı, Konu Edindirme Yardımı hesabı, maaşlardan paraları kestiler, sonra bu bütçeye yük oluyor deyip sulandırdılar Emlak Bankası 6 aylık faiz vs bir oranı vs bir şeye fikslediler, o da düşüktü. Sonra onu tasfiye ettiler bana 2-3 lira vs bir para yatmış gidip çekmedim.
Bir de Tasarrufu Teşvik Hesabı vardı, her yıl bir oran açıklanıyordu, sistemde kalış süresine göre, yenilerin oranı çok düşük, eskilerin ise oranı yüksekti. Sonra isteyenler anaparayı çekebilir dendi bir kaç yönetici çıktı, onlara çıkmayın demiştim cüzi bir para aldılar. Ertesi sene bu hesap tasfiye edilecek taksit ile ödecek dendi hatta Ziraat Bankası'ndan iskontolu erken ödeme yapıldı. O zaman yöneticiler ciddi para aldı. Hesaplama herkesin ödediğine göre değil süreye göre olunca maaşı sonradan yüksek olanların TTF birikimleri katlamalı artıyordu, yeniler ise düşük katsayı ile birikim yapıyordu.
Şimdi de SGK sistemi var çalıştıkça emekli maaşın düşüyor. Benim işe aldığım ve sonra işten ayrılan bir kişi var, benden fazla emekli aylığı bağlandı, bana soruyor nasıl olabilir diye. Senin çalışma süren düşük ama maaşın 3-4 asgari ücret idi ama benim çok eski çalışmalarım var onları bildirdim maaş düştü dedim. Hakikaten öğrencilik yıllarında bir bankada çalışmıştım onlar eksik diye onu da bildirince maaşımı daha da düşürdüler.
Yani devlet işi en yüksek derecede titizlikle yapılması gereken bir iş ama niteliksiz elemanlar ile milyonlarca kişinin hakkı hukuku birbirine karışabiliyor. Eskiden senato vardı minimum (o zamanın) üniversite mezunu olmak gerekiyordu, aptallıkları onlar geri çeviriyordu. Devlet kadroları güçlü olursa aptallıklar daha az olur.
Bu tip şeyler ise büyük resmi etkileyecek şeyler değil gerçi.
Tüm yorumlarım asla/zinhar alım veya satım tavsiyesi değildir.
"Zayif devamli adalet ister, halbuki bu kuvvetlinin umurunda bile değildir."
Yer İmleri