Hayırlı Günler...
Sağlık ve mutluluk dolu güzel bir gün olmasını diliyorum...
Hayırlı Günler...
Sağlık ve mutluluk dolu güzel bir gün olmasını diliyorum...
"Yatırım Tavsiyesi Değildir!"... Eğitim ve Bilgi amaçlı paylaşımlar yapıyorum.
Sn T/A Sn dandanakan
Sizlerden KZBGY analizi rica ediyorum.
Müsait olduğunuzda bakabilirseniz memnun olurum.
- Teknik aslında spek için değildir, bizler içindir. Bizlere nerede, ne yapmamız gerektiğini söyler ama elbette speğin işine yarayacak şekilde...
- Direnç veya hedef seviyelerde bizler ne deriz...?
Burası direnç, satmam lâzım. Geçerse ve direncin üstünde kalmayı başarırsa alım yaparım...?
- Peki bu sırada spek ne yapar...?
Gözümüze soka soka direnci kırdırır ve direncin üzerinde yol almaya başlar... Direncin kırılma zamanı geldiyse gerçekleşen senaryo bu şekildedir. Yoksa durum biraz farklı olur...[/I])
- Sonuçta bizler direnç diye direncin altında satışa geçeriz ve spek alıma geçer. Direnç kırılınca bizler alıma direncin üstünde alıma geçerken, spek direnci kırdırmak için yaptığı alımlarla elindeki fazlalaşmış malın fazlasını bizlere devreder...
- Tahtaya mal geldiği ve yükselmeye başladığı için yeni alıcılar da gelmeye başlar. Sonuç: Bir sonraki dirence/hedef kadar yükselmektir...! Eğer direnç kırılmayacaksa, spek elinde fazla malları kârı ile sattığı için alta alış yazmaz ve bu defa satış yaparak hissenin düşmesini sağlar. Düştükçe de toplamaya başlar. Tâ ki desteğe kadar. Orada yine duruma göre karar verecektir. Ya kırdıracak, ya yukarı çevirecektir...
Direnç olayının tam tersini destekler için de geçerlidir. Biz destek kırıldı diye satarken, spek bizim sattıklarımızı toplamaya başlar. Tâ ki duracağı destek noktasına kadar almak istediği malları kolayca toplar. Eğer fazla satış olduysa bir kısmını tekrar satarak düşüşü hızlandırıp yavaşlatabilir veya beklenenden çok daha aşağılara birden fazla destek kırarak soluksuz düşer...
Peki, neden bazen direnci kırarken, bazen kırmadan desteklere kadar düşer...? Bu soru biraz daha zor oldu ama bu da önemli...?
Biraz düşünüp kafa yoralım, bununda cevabını daha sonra vereceğim...
Sonuçta ne öğrenmiş olacağız...?
- Spek gibi düşünmeyi öğrenip, her zaman kazanmayı öğrenmiş olacağız.
Yoksa tekniğin falan çalıştığı yok. Teknik çalıştırılır, bizler uyarız...!!! Teknik yolda değiştirilebilir, sabit değildir. Oluşuma göre yön verilir...
Tecrübe ile sabittir... Bizzat yaşadığım olaylardan tecrübelerimi aktarıyorum...
Örnek isterseniz PKART 'a bakabilirsiniz. Dirençleri kırmakta nazlanıyor, fiyatlama oluşmuyor. Endeks fîzâna gitti, bu hâlâ alçak sürünme modunda devam ediyor. Teknik kısa vadede 35 olacak diyor ama her nedense 1 aydır şu 28 bir türlü kırılamadı...!!!
Neyse söylenecek çok fazla şey var ama nasıl olsa herkes kendi bildiğine inanıp ciddiye almayacaktır. Olmadığında da bir suçlu bulacaklardır...!!!
Bu tip hisselere yorum yapmak zor, operasyon yemiş hisse. Teknik taktik işlemez spek dağıttığı malı topladıysa götürür bilemeyiz.
Haftalıkta 8 ortalama üzerine çıkmış fiyat ve hacim artışı var tepki çıkışı yapabilir.
Haftalıkta yine bu ortalama üzerinde kapanışlar yapmadan zayıflık devam eder.
KZBGY...
Bu da operasyon hisselerinden birisi. Operasyon başlamadan önce haberi gelmişti. Operasyonlarla ilgilenmediğim için dikkate alıp şu ana kadar da hiç bakmamıştım...
Görüldüğü gibi operasyon hisselerinde spek gibi düşünülmez ise;
- Destek kırılsın da satayım. Trenden erken inilmez, hedefe kadar bekleyeceğim..!!!
diyenler, battılar...!!!
Her gün yükselip, para kazanırken kimsenin eli SAT tuşuna bir türlü gitmez ama dip seviyelerde ise satan satana olur. Tam da speklerin arzuladığı bir durum...!!! Öğretilmiş yanlışlıklar...!!!
Neyse biz hisseye bakalım. Tipik ve en güzel örneklerden birisi. 5 Dalgalık Elliot 'u gözümüzün içine soka soka götürmüşler...!!!
Şimdi olan durum nedir...?
Spek malı zaten çoktan yükseliş boyunca çıkmış, sattıklarını yerine koyma derdinde (Eğer bu hissede kalıcı ise. Kalıcı değilse durum değişir. Yeni birileri el atana kadar her önüne gelen tahtacıyım diye geçinir. Genelde peşini bırakmazlar!). Hacime baktığımız zaman son 3 aydır bariz bir yükseliş var. Demek ki millet diplerde çözülmeye başladı. Tepelerde yakalananlar artık umutlarını kaybediyor...!!!
Fakat bir de işin diğer yönü, kendisini fırsatçı sanan uyanıklar var:
- Hisse bu kadar düşmüş, zamanında 95 TL olmuş şu an 20 'lerde geziyor diye, tekrar tepeyi göreceği umudu taşıyanlar ve mal alımına geçenler...!!!
Spek bu kişileri de dökmeden bu hisseyi tekrar yukarı sürüp, yeni operasyon çekmez. Normal şartlarda bu hisse artık uzunca bir süre; yukarı gider gibi yapıp, tekrar aşağılara gelir...!!!
Şu an için bu psikolojiye oynayıp hisseye gaz veriyorlar. Gideceği en fazla yer 28.x seviyeleri olsa gerek...!!!
Gelen alıcı çok olursa 31.x seviyesine kadar da götürebilirler. Bu tamamen o anki duruma bağlıdır...
Bunlar iyimser senaryolar...
Şimdi de olumsuz senaryoya bakacak olursak;
Oluşan oluşuma, pazartesi tavan çekmesine ve tavanda rekor hacim olmasına bakarsak;
- Fibo %38.2 geri alımını da yapmış...
- Dirence gelmiş...
- Yüksek hacim oluşmuş. Hacim oluşurken yukarı gidememiş, mal yedirilmiş...!!!
Normal şartlar altında hissenin geri gelmesi ve yeniden diplerden mal toplanması gerekir. Bu da zaman alacak bir süreç olacaktır...
Benim RRG grafiğinde ise haftalıkta güzel bir görüntü var. Mavi bölgeye geçmeyi başarırsa az önce yukarıda bahsettiğim olumlu senaryo çalışabilir. Yok geçemez ve geri dönerse, spin atmaya devam eder...
Günlükte güzel hareket çekmişler. Her şey nizâmî ilerlemiş. Üstelik yeni bir operasyon moduna girmiş. Operasyonun 1. ayağı tamamlanmış, 2. ayak için speğin durumunu bilmek gerekiyor. O ne derse o olur. Gidiyoruz derse 28 - 31, dönüyoruz derse xx - 19 olur... (xx 19 altında daha düşük bir sevidir...)
![]()
Günaydın Herkese
Sn T/A, Sn Dandanakan teşekkür ediyorum değerli yorumlarınız için.
sayın T/A hocam hoş geldiniz .sayın Dandanakan hocam ,cümleten gününüz aydın.işiniz rast gitsin ..sizlerden ricam. kerevit ,ve teknosa ile yorum ve görüşlerinizi yazarsanız memnun olurum . saygılar bizden .ALLAH a emanet olun ...
Yer İmleri