Çekirdek enflasyon önceki ayların trendinde gidiyor.Enflasyon sepetinde %33 ile en yüksek ağırlığa sahip kira fiyatlarında bu ay da %0.5'in üzerinde artış var.Diğer kalemler yer değiştirerek hareketlerine devam ediyorlar son 6 aydır ikinci el araç fiyatları düşereken bu ay %4.4 yükselmiş,önce 6 ay yükselen yeni araç fiyatları ise bu ay %0.2 düşmüş.Gıda fiyatları önceki 5 ay yüksek oranlarda artarken son 2 aydır dengede,bu artışları sindiriyor.Giyimde son 6 aydır ortalama %0.45 civarında aylık fiyat artışı var.Bu ay da giyim fiyatları %0.3 artmış.Tıbbi bakım emtialarının fiyatlarında son 6 aydır sürekli artış var,bu ay da %0.5 artmış.Ulaştırma hizmetleri ise son 6 ay çok kuvvetli fiyat artışlarıyla yıllık %11.0 fiyat artışına ulaştıktan sonra bu ay %0.2 düşerek hafif bir düzeltme yapmış.
Çekirdek enflasyon da aylardır 5.5 civarına oturdu kaldı.
ABD'de enflasyon düşecek diye bekleyen çok bekler özetle.
Bu arada Haziran'da 0.25 faiz artırımı beklentisi veri sonrası da değişmedi gibi.
İlginiz için teşekkür eder, başarılı ve bizleri aydınlatan çalışmalarınınz devamını dilerim.
Saygılarımla.
https://www.sozcu.com.tr/2023/ekonom...liyiz-7679363/
https://kisadalga.net/haber/detay/bi...irilmeli_67625
Millet İttifakı'nın ekonomi kurmayları arasında yer alan İYİ Parti lideri Meral Akşener'in başdanışmanı Birol Aydemir, TÜİKin enflasyonu bilinçli bir şekilde düşük hesapladığını belirtti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) eski Başkanı olan Aydemir, böylece sabit gelirlilerin yoksullaştırıldığını söyledi.
Sözcü'den Erdoğan Süzer'e konuşan Aydemir, "İktidar değişirse enflasyonda geriye dönük bir düzeltme olabilir mi?" sorusuna "Kesinlikle" diye yanıt verdi.
Aydemir, şöyle konuştu: "Enflasyonun en az 3-4 yıl geriye dönük olarak yeniden hesaplanması gerekir. Çünkü enflasyon yükselmeye başlayınca, standartlara uygun olmayan farklı yöntemler uygulamaya başladılar. Özellikle Eylül 2022'den sonra ip koptu. Daha önce ufak ufak yaptıkları enflasyonu düşük göstermeye yönelik yöntemleri artırdılar."
Birkaç hafta içerisinde geriye dönük hesaplama yapılıp düzeltilebileceğini söyleyen Aydemir, bunu daha önce Arjantin'de yapıldığını kaydetti.
Aydemir, "Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalmazsa ki öyle görünüyor, 3 Hazirana yetişmese bile 3 Temmuz'da ilk gerçek enflasyon verisi yayımlanmış olur diye düşünüyorum" dedi.
Maaş zamlarının da gerçek enflasyona göre düzeltilmesi gerektiğini belirten Aydemir, "Şu anda yaşadığımız yoksulluğun ana nedeni TÜİK'in enflasyonu düşük göstermesidir. Bunun faturasını sabit gelirliler ödedi. Artık bu kadar yoksulluk yeter. Yapılacak ilk iş sabit gelirlilerin gerçek enflasyon kayıplarını geri vermektir" diye konuştu.
Aydemir, şöyle devam etti: "Eğer enflasyonu yanlış hesaplıyorsan milli gelirin deflatörünü de yanlış hesaplıyorsun demektir. O zaman büyüme verin de yanlış demektir. Bu durumda büyüme gösterildiğinden daha düşük çıkacaktır. Geriye dönük hesaplamak kolay ama onun sonuçları sıkıntılı. Büyüme, emekli ve çalışanların maaş zamları, yeniden değerleme oranı, hepsi değişecek. Bu konularda ciddi çalışma yapmak gerekiyor."
-------------------------------------------------
Bu başlıkta yıllardır yazdığımız,konuştuğumuz konular...
Enflasyon trendinde kısa vadeli bir bakış açısıyla hangi mal ve hizmet fiyatının ne oranda değiştiğinden ziyade,temel göstergeler;tüketici talebinin kuvveti,kredi hacmindeki genişleme ile tüketim harcamalarında ek kaldıraç oluşumu,ücret artışlarının , işgücü maliyetlerinin ve verimliliğin seyri ,hanehalkı servetindeki net artış, finansal koşullar endeksinin seyri,Fed'in bilançosu,piyasadaki para miktarı,faiz oranları ne durumda,bunları takip etmek orta/uzun vade için daha sağlıklı öngürüler sağlar.
https://www.altinkaynak.com/Doviz/Kur/Guncel
Serbest piyasada da alım-satım fiyatları arasında marjlar çok açılmış durumda...
Yer İmleri