Hocam 2 yıllık teknikerlik durumuyla alakası olmayan bir durum.
Lafım size değil Sn.kastirsef ama bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmasın kimse.
Ben 20 yıldır şantiyelerde çalışmaktayım ve son 3 senedir yevmiye veya maaşların artması enflasyonist ortam.
2021 de asgari ücret 2 bin 825 TL den başlayarak şu anda 11.402,32 TL oldu.
Şubat 2023 de yaşanan depremler nedeniyle, Güneydoğu anadolu bölgesinde yoğun bir imar çalışması başlaması gerekiyordu. Bu nedenle büyükşehirlerden çekilen tüm usta kalfa veya yardımcılar o bölgeye gitti. Bu nedenle diğer illerde usta bulmak zorlaştı. Buda fiyatları daha çok arttırdı.
Mühendislerden mimarlardan daha çok aldıkları mı doğru mu doğru. Bu zaten son 20 yılın sorunu. Sn.kastirsef sizin belirttiğiniz nokta burda ortaya çıkıyor.
Patron zaten yönetici pozisyonunda çalışmıyor
Ülkedeki üniversite çokluğu ve eğitim sorunu yüzünden binlerce mühendis ve mimar var. Buda arz fazlası oluşturuyor.
Ülkede ciddi anlamda Usta - Kalfa eskikliği mevcut. Buda aşırı talep oluşturuyor. İnsanlarda elindeki bilgiyi en yüksek fiyata satıyor haklı olarak.
Yine bizim gördüğümüz ama dışardan görülmeyen başka sorunlarda
1-Kaçak işçi çalıştırma
2- Çalışan insanların toplumun her bölgesine yayılaması
3- Yurtdışına çalışmak için gitme.
Bunlar bilmesenizde toplumumuzda acayip kültürel deformasyona yol açıyor. Yani üniversite okumanın parasal değerini bulamadığın için , parası olanın daha çok itibar görmesi gibi.
Bu yüzden doktorlar dövülüyor; okumuş adama ezikmiş gibi davranmaları , naziklik kibarlığın nonoşluk (afedersiniz) sayılması gibi kültürel dezerformasyon yaşanıyor...
Yazacak o kadar çok şey varki, s.ktiboktan bir konudan dolayı okumuş çocuklarınızın çalışma hayatında gördüğü mevzuları çoğunuz görmüyor onların yaşadığı itibarsızlaştırmayı hissetmiyorsunuz.
Şunuda söylemek istedim ; Yaşı kaç olursa olsun bugün oturun çalışan çocuğunuza bir sorun ; çalışma arkdaşları patronalrı üstleri yaptığı işin karşılığını alıp almadığını bir sorun bakalım. Ben okuttum ne yaparsa yapsın demeden.
Neyse uzun mevzular... Sabah sabah kafa şey etmiyim....
Yazdıklarım Yatırım tavsiyesi değildir.Kendi düşüncelerimi içerir.
YATIRIM , harcadıktan sonra kalanı biriktirme değil , Birikimi ayırıp kalanı harcamaktır...
Yer İmleri