Originally Posted by
istanbullu1963
Selamlar… Yatırım fonlarından bağımsız olarak naçizane, yatırım konusunda şahsi fikirlerimi yazmak istedim.
Okumuş olanlar belki hatırlar… ben altın, döviz ve konutu hiçbir zaman yatırım aracı olarak görmediğimi, gerçek yatırımın hisse senetleri ve uzun vade olduğunu yazmıştım. Şimdi buna bir çerçeve daha ekleyeceğim.
1-Türk ekonomisinin en büyük sorunlarından biri, yatırımcılarda finansal okuryazarlığın olmamasıdır. Türk insanının yatırımlarının yüzde 80, 85’i (Işık Ökte’nin de dediği gibi) altın, döviz ve gayrımenküldedir.
2- Türk ekonomisini darboğazdan kurtarmanın tek yolu, finansal okuryazarlığı artırıp, insanların yatırımlarını borsaya ve uzun vadeye yönlendirmekten geçer. İnsanlar uzun vade altına ya da konuta koyacağı parayı ister BİST, ister ABD borsaları, hangi hisse senedine koyarsa koysun daha fazla kazanacaktır.
3- Altın yatırım aracı olsaydı, ABD’de insanların tercihi altın almak üzerine olurdu. Oysa biliyoruz ki ABD’li yatırımcılar paralarını ya hisse senetlerinde ya da ABD tahvillerinde tutmaktadır. Kendi ülkesinin parası dolar değerli olduğu halde, ABD’liler paralarını dolarda tutmayıp ya hisse senedi ya da tahvil almaktadır. Düşünün, kendi vatandaşı bile kendi parasını almazken, Türk insanının bu dolar aşkı nasıl izah edilir? Anlamak mümkün değil… Çin bile bedava işçi çalıştırıp sattığı ürünlerden kazandığı parayı ABD tahvillerine yatırmaktadır. Nitekim altının tercih edilmemesi sonucu, ons altın son 15 yılda hemen hemen hiçbir şey kazandırmamıştır.
4- Türk insanının altına olan enayice talebi bir türlü bitmediği için, altın ithalatı had safhaya ulaşmış ve cari açığımızın en büyük nedeni olmuştur. Bu yıllardır böyledir.
5- Keza dövize olan aşkımız da bir türlü bitmediği için, cari açık bir türlü kapatılamamaktadır…
6- Finansal okuryazarlığın artıp, insanların bu kısır döngüden kurtulması, gerçekten Türk ekonomisinin kurtulmasının tek yoludur. Ne yapıp edip insanları bu üçlüden kurtarmak gerekmektedir. Yoksa faizi 50 değil 100 de yapsanız sorun çözülmez.
7- Son olarak, yerli ve milli denilip duruyor. Yerli ve milli tek yatırım Türk borsasıdır. Türk hisse senetlerine yatırım yapan, parasını orada tutan kişiler, gerçekten yerli ve milli kişilerdir. Gerçek milliyetçilik budur…
Bunlar tamamen şahsi fikirlerimdir. Beyin jimnastigi olsun diye yazdım. Katılan da katılmayan da sağolsun… herkese iyi pazarlar…
Yer İmleri