Originally Posted by
Salih VURAL
Futbol kulüpleri bazen genç yetenek arayışına girer.
Oyuncudan 1-2 yıl verim alamayacağını bilir fakat 3-5 sene sonrasına yatırım yapar.
Bazen de kriz durumları yaşanır ve parası neyse verip 30 yaşındaki tecrübeli ve kalitesini ispatlamış transferi yapar.
İlk senaryoda az para ile çok verim almayı bekler, ikinci senaryoda ise çok para verir ama oyuncunun standardından emin olur.
Borsada büyük ve akıllı para bir süredir ilk senaryoyu işletiyordu.
Piyasada faizler düşük, para kıymetsizdi.
Büyüme şirketleri, F/K'sı 50-60 olan uçuk yerlerde fiyatlanan şirketler kendisine alıcı buluyordu.
Halka arzlar ciddi şekilde alıcı buluyordu.
Bunlar aslında futboldan örnek verdiğim genç yeteneklerdi.
Bir süredir durum değişti, para artık ne olacağını bilmediği sürpriz bir yer/yetenek istemiyor.
Performansından emin olduğu yıldız transferini yapma amacında.
O yüzden önümüzdeki en az 2 yıl boyunca büyüme hisseleri yerine "baba" hisseleri seçmekte fayda olacağını düşünüyorum.
Faizlerin düşmeye başladığı ortamda, faize parasını koyanlar borsaya geri geldiğinde çok daha güvenli liman olarak gördüğü hisseleri tercih edecek.
Şu anda o parasını faizden geri getireceklere iskontolu mal vermek istemeyecekleri hisseleri sürmeye başladılar.
Bir süre de böyle devam edeceğimizi düşünüyorum.
Borsaya son dönemde gelen insanlar lotu az, sermayesi düşük hisseler gider ama diğerleri gitmez gibi yanlış/eksik bir algıya kapıldı.
Bence "baba" hisseler devri başladı.
Büyüme hisseleri elbette portföyde bulunabilir. Sonuçta Real Madrid onca yıldızına rağmen Arda Güler'i transfer edebiliyor.
Fakat en az 2 yıl boyunca portföylerde Ereğli, Şişe, Thy gibi hisselerin ağırlığının fazla olması gerektiğini düşünüyorum.
Yer İmleri