Neyse kiskanmayalim.![]()
Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY
https://youtu.be/7My-6T6fqNk?feature=shared
''Büyük ihtimal Blackrock satmış olabilir'' deniyor. Ya kazancı yeterli gördü. (Borsa kazançlarına veya işlem üzerinden vergi uygulanması dedikodusu olduğunu sanmıyorum. Gireli 4 yıl olmuş. bu kadar uzun vadeli kazançlara vergi uygulayamazlar.) Yada çıkmalarında ''eksen kayması'' endişesi olmuş olabilir. Bu konuyu yorumlamak çok zor. Malum tamamen bağımsız hareket etme koşullarımız yok veya yok edildi. Brics ülkelerinden daha çok ithalat yapıyoruz. İhracatımız ABD ve AB ülkelerine. Yabancı fon akışına ihtiyaç var. Bu da BRİCS ülkelerinden gelmiyor. Dünya ekonomik sistemi tamamen ABD tarafından kontrol ediliyor. Kopabilmek kolay görünmüyor veya bedeli ağır olacak. ABD politikalarına bakarsan ortada duramazsın. Ya bizdensin ya karşı taraftan durumu oluşturuldu. Rusya _Ukrayna savaşı ile AB tarafını seçti yada seçmek zorunda kaldı. Gazze konusu bile bu tarafın çatlak ses vermesini sağlamadı (İspanya ve birkaç küçük ülke dışında). Gazze konusu da göz ardı edilir gibi değil. Resmen göstere-göstere kıyım yapılıyor. Suriye'de Kürt bölgesi oluşturulması ve bağımsız bölge imiş gibi seçim yapılmaya çalışılması Türkiye'nin durumunu daha da zorlaştırıyor. v.s.
Blackrock ortalığın karışacağını düşünmüş olabilir veya haber almış olabilir mi?
Bu konularda ki politikaları takip etmek lazım. Ülkemize fon akışının özelikle 2024 4. çeyrek ve 2025'de (Enflasyonun düşme ihtimali netleşince) artacağı beklenirken, (Blackrock bunu en iyi bilebilecek kurum) niye şimdi çıkmayı düşündü? Bu konularda tecrübesi olan arkadaşların foruma katkı sunması hoş olur. Benim bu konularda bildiklerim çok amatörce. Belki de bunlarla hiç alakası yok. Özellikle bu konularda yakın takip yapan, yurt dışı piyasalara da yatırım yapan arkadaşların görüşleri bizim öngörü tutarlılığımıza katkı sunabilir.
2024'ün ilk çeyrek bilançoları Bist 30'da genellikle hep zarar veya büyük düşüş var .Bankalar (holding bilançolarından anlaşılıyor), Sahol, Şise, Ereğli, Tüpraş. Ne enflasyon muhasebesi imiş arkadaş. Sanki hepsi öz kaynaklarını sürekli eritmiş. Forumlarda yazan iyice azaldı. Çoğu fikir belirtmek istemiyor sanırım. Araya goy-goycular da karışınca.
Yazdıklarım endişe de uyandırmasın. Bildiğim net bir durum yok. Sadece beyin fırtınası yapıyorum. Bu forumda gerçek adıyla yazan tek kişi benimdir sanırım. O yüzden aracı kurum elemanı veya başka bir misyonu olan kişi olamam. Amatör yatırımcı (aynı zamanda küçük) olarak düşündüklerimi yazıyorum o kadar.
Papaz her gün pilav yemez.
Bugün canı ahtapod ızgara istiyor
Yemek tavsiyesi değildir
Yer İmleri