Originally Posted by
TRENDHOUND
Sayın Yelpaze hocam, size geçmişten bir örnek sunayım müsaadenizle. Tam 25 yıl önce 1999 Aralık ayında nerede olduğunuzu ve ne yaptığınızı hatırlıyor musunuz? Benim hafızam çok güçlüdür, geçmişin her karesini hatırlarım. Ben 1999 Aralık aynın ortasında Kanarya adalarında Tenerif deydim, 2 arkadaş tatil yapıp kafa dinlemeye gittik zaten yoğun iş ortamından bunalmıştık. işimiz finans, borsa, yatırım, spekülasyon. O zaman TR'de Ağustos 1999 Gölcük depreminin yaraları henüz sarılmamıştı ve piyasa kendini toparlamaya çalışıyordu. 1999 Eylülde de BİST göçmüştü. Aralık ayında kış mevsiminde sıcak bir yere girmek istedik, Kanarya adaları da ekvatora yakın yer, yıl boyu sıcaklık 25-30 derece arası. Tatildeyim ama zırt pırt TR'de birlikte iş yaptığım havuzdan telefonlar geliyor, BİSTin coştuğu söyleniyor bana, depremin üzerinden 4 ay geçmeden %100 prim yaptı borsa ama çok daha yukarılara çıkacak diyorlar ve havuzda yer alıp almayacağımı soruyorlar. Ben şaşırıp kaldım çünkü ekonomi gerçekten de kötü, döviz kuru çıpalı, enflasyon derdi var, üstüne üstlük deprem çok kötü vurmuş ülkeyi. Benim havuzcular öte yandan çok iştahlı ve borsa kesin gazlayacak diyor. Neyse, ben havuza iştirak ettim, böylece elimizde ciddi bir risk sermayesi ortaya çıktı. Ama benim beklentilerim çok olumsuz, ödemeler dengesi krizi beklentisi içindeyim, cari açık yüksek, bütçe açığı yüksek, dış ticaret açığı ayyuğa çıkmış, enflasyon yüksek ama döviz kurları çıpalı. Sonuçta da ben döviz kurlarında bir patlama bekliyorum. Olması gereken de bu ama hükümet buna izin vermiyor, aynen bugün olduğu gibi. Neyse biz 100 endeks 13-14 bin civarında iken pozisyonlarımızı açtık. Aradan 1 ay geçmeden 100 endeks 20600 lere çıkıverdi Ocak ortasında. 1 ayda %50 dolar bazlı kar elde ediverdik. Ben şaştım kaldım. Ödemeler dengesi krizi yolda iken böyle bir şeyin olması beni hayrete düşürmüştü ve idrak ettim ki piyasanın modus operandisi farklı imiş. Kriz ortamımda BİST100 endeksi 4 centi aşmıştı, bugünkü bazda yuvarlak 15000 e tekabül eder. 20600 lerdeki zirveden geri dönüş başladı ve biz bunun %10 atından çıkışımızı yapıp karı bankaya attık. O arada da Merrill Liynch'den filan hep TR hakkında olumlu raporlar geliyor. Nisan 2000 de BİST100 30000 e çıkacak diyor adamlar. Ama benim aklımda hep ödemeler dengesi krizi var, döviz kurlarının buralarda tutulamayacağını biliyorum, o zaman dolar kuru 50 kuruş civarında idi eski para ile 500 bin lira. Borsadan 2020-(2000) Ocak ayının sonunda çıkıp kriz ortaya çıkana dek bir daha BİST'le ilgilenmedim. Aradan 1 sene geçti, 2021-(2001) Şubatında piyasa göçüverdi. Dolar kuru 50 kuruştan 1.85 tl ye kadar çıktı aynen benim beklediği gibi. Bu arada 4 centi aşan BİST100 endeksi 0.35 cente kadar düştü yani dolar bazında %92 değer kaybetti. Böylece bize yeni alım fırsatları çıkmış oldu. 1999 depreminin hemen ertesinde ortaya çıkmış olan bu gelişme akla ne kadar ters gelse de nihayetinde gerçekleşti. Borsada mantık yoktur.
Yer İmleri