Sayfa 59/301 İlkİlk ... 949575859606169109159 ... SonSon
Arama sonucu : 2407 madde; 465 - 472 arası.

Konu: Th trendhound ile hasbihal

Alıntı Originally Posted by yelpaze Yazıyı Oku
    TH'nin tavsiyeleri daha değerli olacaktır ama bende birebir sizin durumunuzu tecrübe ettim kardeşim Tam olarak aynı düşüncelerle bir plan yapmam gerekti ve sizin gibi vergi ödemem gerekiyordu. İzlediğim yol paramı USD olarak bekletmek oldu, böylece ABD yada İngiliz hisselerinde fırsat görürsem alım yapabilecektim ve TL değer kaybettiğinde kazançlı çıkacaktım ancak BIST'in fırsatlarını kaçıracaktım. Gerçekten de TL değer kaybetti ve ben doları 28'den bozup Biste girebildim, bazı XU30 kağıtları uygundu. Ödediğim vergi de %28'e denk geldi. Şimdi aynı durumda olsam paramı TL'ye çevirmezdim.
    Gayet öngörülü bir tercih olmuş sizinki. Bana da elimdeki doları korumak öncelikmiş gibi geliyor. Devalüasyonlar biraz travmatik şekilde korkutuyor beni, bir kere tokat yiyince oradan. 2025'de olur da borsa çoşarsa yine bir yerden trene binme şansım olur sanırım. Ya da 1/4 borsa, 3/4 döviz şeklinde yaparsam da olur sanki.

Alıntı Originally Posted by yelpaze Yazıyı Oku
    Konu TL'nin değerine geldiğine göre biraz tartışalım;
    Asgari ücrete yapılacak zam ile iş gücünün %45'inin işverene aylık maliyeti 1.000$ olacak. Geri kalan gurup 1500-2000$ arası.
    Herkesin bildiği gibi 2021 sonundaki devalüasyonla bu rakam 350$'a inmişti ve bildiğim kadarıyla hiç bir zaman 500-750$ bandını aşmadı. Üstelik asgari ücret 500$ ortalamada seyrettiği dönemlerde şimdiki gibi ekonomik daralma yoktu, ana pazarımız avrupa kötü durumda değildi, etrafımızda bu denli savaşlar yaşanmıyordu, ülkenin dış sermaye akımları negatife dönememişti. En son açıklanan ham petrol ithalatı ve akaryakıt satış verilerine bir bakın!!!

Finans piyasalarını yönlendiren güç sürüyü terste bırakmak adına akla gelmeyen neyse onu yapıyor. Yüksek faizlerin kurları baskılayacağına herkes inanıyor ve ek delil olarak da cari işlemler dengesiyle merkez bankası rezervlerinin durumuna bakarak kesin emin oluyor. Halbuki tüm bunlar aslında aynı şey. Faizi aşırı yükseltme sonucu finansal sermaye TL'de kalmayı tercih ederken sanayici yatırımı erteleyerek ve merkez bankası da piyasada kalan fazla dövizi çekerek sürecin parçası oluyorlar. Hepsi aynı şey olduğundan etkisi zayıf kalıyor ve enflasyon bu sürece aldırmıyor. Bu defa zaman faktörü devreye giriyor. Yatırımlar yapılmak, piyasa canlandırılmak zorunda ve koşullar uygun olmadığı halde faiz indirimi baskısı hissediyorlar. Dış kaynak olmadığından sanayici mecbur olduğu yatırımları yapmak için banka faizlerini bekliyor, TL enflasyonu yatırımcıyı tasalandırarak TL dışı alternatiflere yönlendiriyor. Sanayici ucuz döviz kredilerine yöneldikçe döviz cinsinden risk pirimi artıyor ki; bu risk TL'nin değerli olmasından kaynaklanan rekabet erozyonuyla geri besleme halinde. Siz döviz krediyle yatırım yapabilirsiniz ama hala malınızın satılmasına yada otelinize rezervasyon almanıza engel olan değerli TL var. Tüm bunlar sürdürülemez hale gelince enflasyon öncelik olmaktan çıkacak ve eski dizilerden birini tekrar yayına alacaklar. Ücretlerin USD karşılığı bu nedenle önemli.

İktisatçılar sadece MB politikalarına kafa yorar, hiç biri işveren gibi düşünemiyor. Bazıları şirket yönetim kurullarına katılıp kurabiye dişliyor ama sahayı hissedemiyorlar. Onlara göre finans politikalarına sıkı sıkıya bağlı kalmalı ama işler öyle yürümüyor. Adam İsveç'ten ikinci el aldığı 1975 model makineyle artık rekabet edemediğinden ikinci el, 1990 modelini almak zorunda aksi halde tüm hattı kapatacak. Şantiyedeki eskavatör 50bin saati doldurmuş yenisini alacak vs.
    Goldman Sachs 36 44
    Bank of America 38 –
    Morgan Stanley 36 43
    JP Morgan 36 45,50
    BNP Paribas 36 –
    TCMB Beklenti Anketi 35,72 42,75
    Garanti BBVA 37 45,5

36 liradan kapatırsak 2025 için %27 yükselir demişler. Bu herhalde faizden vazgeçmeyin mesajı oluyor. Aslında düşününce çok enteresan şeyler yaşadığımız gelişmiş ülkelere kıyasla. Portekiz'de asgari ücret 820 euro. Çoktan sollamışız Seçim öncesi olsa güzel kullanılırdı bu malzeme.

3.  Alıntı Originally Posted by 5yearplan Yazıyı Oku
    Gayet öngörülü bir tercih olmuş sizinki. Bana da elimdeki doları korumak öncelikmiş gibi geliyor. Devalüasyonlar biraz travmatik şekilde korkutuyor beni, bir kere tokat yiyince oradan. 2025'de olur da borsa çoşarsa yine bir yerden trene binme şansım olur sanırım. Ya da 1/4 borsa, 3/4 döviz şeklinde yaparsam da olur sanki.
    Kesinlikle. Zaten elinde EREGL var. Öncelikle PLTR i ne zaman atacağına karar vermen lazım. Hisse artık köpüklü bölgede. Bu, hissenin daha da yükselmeyeceği anlamına gelmiyor ama kurumsal bir yatırımcı basmaya karar verirse çok kısa bir sürede çakılır. 2024 4Ç bilançosu Ocak ayının ilk yarısında açıklanacak. Tarihini öğren. Bu bilançoda beklentiye oranla olumsuz yönde en ufak bir sapma bile hisseye çok ciddi bir düşüş olarak yansıyabilir. Bence en geç 4Ç bilanço açıklanma tarihinin arifesinde bunları elden çıkarmakta fayda var. Bu hissede satın alınabilecek her şey halihazırda satın alınmış gözüküyor. Unutma, şirketin CEO su ve diğer yetkililer de ellerindeki hisseleri verdiler ki bu durum en sağlam SAT sinyallerinden biridir.
    20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.

4.  Alıntı Originally Posted by 5yearplan Yazıyı Oku
    1. Bütün kazancı dövizden dönüşümlü kur korumalı faiz hesabına yatır senelik %35 faiz al. Bu durumda kazancımı korumuş oluyorum ve %40 verginin de neredeyse tamamını sadece faiz ile ödemiş oluyorum. Ama para 12 ay kilitleniyor mevduatta.

2. %40 vergiyi kenara ayır, faize koy. Kalan %60'la BIST-30 dan bir portföy yap

3. %100 ile belirlediğim hisselere ocak başında girmek. 2026 mart ve temmuzda prim yapanları satıp vergiyi ödemek
    3 nolu opsiyon ÇOK YÜKSEK riskli

2 nolu olan YÜKSEK riskli

Senin profilin için en ideali 1 nolu olandır bana göre, böylece hem verginin tamamını bedavaya getiriyorsun hem de devalüasyon riskinden muafsın. Elinde zaten EREGL olduğuna göre borsada da bulunmuş oluyorsun.
    20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.

5. GSRAY artık radarıma girdi. Bir sonraki hamlem bu hissede olacak gibi gözüküyor tabii alım kriterim sağlanırsa, bunun için de hissenin şu anki fiyatın çok altına inmesi gerekiyor mesela 3 te 1 lik bir düşüş gibi. Talep edilen bedelli miktarı çok yüksek, spota oranı %60. Hisse bu bedelliye gereken tepkiyi henüz vermedi. Ama sürecin tamamlanmasına daha çok zaman var.

6. ÖZET ve EMSAL:

FENER in 2018 deki %250@5TL yani hisse başına 12.5 TL talep edilen bedellisi açıklandıktan sonra hisse bedelli arifesindeki fiyattan %80 düşmüştü. Bedelli ertesinde bölünmüş fiyattan 5.96 ya kadar düştü hisse, ki eski fiyat bazında 5.96x3.5-12.5= 8.36 TL eder. Bedelli arifesinde kağıt 40 TL nin üzerindeydi. Bu durumda 40 TL den 8 TL ye %80 düşmüş demektir. FENER in 2018 bedellisinde hisse başına talep edilen bedel 12.5 TL nin spota oranı %30 iken GSRAY ın şu anki bedellisinde hisse başına talep edilen 4 TL nin spot fiyata oranı %60.

Alıntı Originally Posted by TRENDHOUND Yazıyı Oku
    Kesinlikle. Zaten elinde EREGL var. Öncelikle PLTR i ne zaman atacağına karar vermen lazım. Hisse artık köpüklü bölgede. Bu, hissenin daha da yükselmeyeceği anlamına gelmiyor ama kurumsal bir yatırımcı basmaya karar verirse çok kısa bir sürede çakılır. 2024 4Ç bilançosu Ocak ayının ilk yarısında açıklanacak. Tarihini öğren. Bu bilançoda beklentiye oranla olumsuz yönde en ufak bir sapma bile hisseye çok ciddi bir düşüş olarak yansıyabilir. Bence en geç 4Ç bilanço açıklanma tarihinin arifesinde bunları elden çıkarmakta fayda var. Bu hissede satın alınabilecek her şey halihazırda satın alınmış gözüküyor. Unutma, şirketin CEO su ve diğer yetkililer de ellerindeki hisseleri verdiler ki bu durum en sağlam SAT sinyallerinden biridir.
    Ben de öyle düşünüyorum. Aslında çok daha uzun vade için girmiştim buna. Nefesimi tuttum bekliyorum 1 Ocak tarihini çıkmak için. Artık o zamana kadar ne olursa bahtıma. Daha da yükselecekse bu iki haftada yükselir zaten, en gündemde olduğu zamanlar.

Alıntı Originally Posted by TRENDHOUND Yazıyı Oku
    3 nolu opsiyon ÇOK YÜKSEK riskli

2 nolu olan YÜKSEK riskli

Senin profilin için en ideali 1 nolu olandır bana göre, böylece hem verginin tamamını bedavaya getiriyorsun hem de devalüasyon riskinden muafsın. Elinde zaten EREGL olduğuna göre borsada da bulunmuş oluyorsun.
    EREGL'nin galiba bana tek faydası bu olacak :D BIST'de olduğumun ispatı. Biraz pahalı bir ders ama önemli bir ders.

Sayfa 59/301 İlkİlk ... 949575859606169109159 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •